Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 11.10.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 98 Tytäryhtiöiden omistajastrategiat 

TRE:5934/00.01.02/2022

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 2.10.2017 § 268 Tampereen kaupungin omistajaohjauksen periaatteet. Tampereen kaupungin omistajapolitiikka on johtamisen väline, joka luo puitteet kaupunkikonsernin menestykselliselle toiminnalle. Kaupungin omistajapolitiikan lähtökohtia ovat kaupungin strategiset tavoitteet ja kuntalaisten etu. Tampereen kaupungin omistajapolitiikan päämääräksi on määritelty: "Tampereen kaupunki on aktiivinen, vaativa, ja johdonmukainen omistaja, joka varmistaa omien omistustensa tehokkaan hyödyntämisen kaupunkilaisten hyväksi." Omistajapolitiikan päämäärän ja siihen liittyvien linjausten toteuttaminen on jatkuva prosessi, jonka käytännön toteuttamistoimenpiteet konkretisoituvat yksittäisten päätösten kautta.

Valtuusto hyväksyi Tampereen strategian 2030 "Tekemisen kaupunki" kokouksessaan 15.11.2021. Strategiasta on löydettävissä useita painopisteitä, jotka ohjaavat myös konsernin tekemistä.

Omistajastrategian tavoitteena on muodostaa näkemys yhtiöomistusten strategisista tavoitteista ja kehittämisvisioista sekä toimenpiteistä pidemmällä aikavälillä. Omistajastrategiassa muodostetaan näkemys yhtiöomistusten asemoinneista sekä linjataan omistaja-arvoa kasvattavia ja omistukseen liittyviä toimenpiteitä. Kaupunkikonsernin merkitys korostuu johtamisessa entisestään, kun vuodenvaihteen jälkeen yhtiömuotoinen toiminta on entistä suurempi osa kokonaisuutta. Siksi konsernijohtamiselta ja omistajaohjaukselta edellytetään entistä strategisempaa ja aktiivisempaa roolia. Pohjimmiltaan omistajastrategiassa on kysymys siitä, miten julkinen omistaja saa parhaan hyödyn omistuksestaan ja miten varmistetaan se, että tytäryhtiön toiminta suuntautuu kaupungin strategisen tahtotilan suuntaan.

Omistajastrategia luo pohjan omistajaohjauksen arjen työlle sekä suuntaa myös talousarvion tavoiteasetantaa. Tavoitteena on, että kaikkien tytäryhtiöiden osalta omistajastrategia päivitetään vähintään kerran valtuustokaudessa ja muutoin tarvittaessa yhtiön liiketaloudellisen aseman muuttuessa. Omistajastrategioita käsiteltiin ja niistä päätettiin nykymuodossaan ensimmäisen kerran kaupunginhallituksen liiketoimintajaostossa vuonna 2015. Sen jälkeen strategiakierroksia on ollut kaksi, joten nyt ollaan päättämässä omistajastrategioista neljännen kerran.  

Kaupunginhallituksen konsernijaostolla on kaksi kokousta, 6.9.2022 ja 11.10.2022, joissa tavoitteena on merkittävien tytäryhtiöiden omistajastrategioiden käsittely. Ensimmäisessä kokouksessa käsiteltiin kahdeksan yhtiön omistajastrategiat ja nyt järjestettävään toiseen kokoukseen omistajaohjaus on valmistellut kahdeksan yhtiön esitykset: Tampereen Sarka Oy, Tampereen Palvelukiinteistöt Oy, Tampereen Tilapalvelut Oy, KKOy Virastotalo, Finnpark Oy, Tampereen Infra Oy, Vilusen Rinne Oy ja Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Oy. Tavoite on, että kokouksessa konsernijaosto käsittelee, keskustelee ja linjaa omistajastrategiat, jonka jälkeen lopulliseen muotoon viimeistellyt strategiat tuodaan erikseen päätettäviksi.

Yhtiökohtaiset materiaalit esitellään kokouksessa ja ne ovat salassa pidettäviä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24.1 §:n 17-kohdan perusteella.

Hallintosäännön mukaan konsernijaosto päättää tytäryhteisöjen ja osakkuusyhtiöiden omistajaohjauksen perustana olevista omistajastrategioista valtuuston hyväksymään kaupunkistrategiaan ja omistajaohjauksen periaatteisiin pohjautuen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Yhtiökohtaisten omistajastrategioiden pohjalta käyty keskustelu ja tarkistetut toimenpiteet merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Vilhartti Hanhilahti ilmoitti olevansa esteellinen Finnpark Oy:n asian käsittelyyn. Esteellisyys todettiin hallintolain 28 §:n 5) kohdan perusteella. Konsernijaosto päätti yksimielisesti kuulla häntä asiantuntijana. Hanhilahti poistui kokouksesta kuulemisensa jälkeen asian käsittelyn ajaksi.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja Lauri Lyly päätti 10 minuutin kokoustauon pitämisestä asian käsittelyn aikana.

Noora Tapio ja controller Sami Suojanen poistuivat kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Ville Taivassalo, Sami Suojanen, Saara Unnanlahti

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)