Kaupunginhallitus, kokous 26.9.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 378 Tampereen kaupungin talous- ja tuottavuusohjelman laadinnan tilannekatsaus (kehittämiskokousasia) 

TRE:1690/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Männikkö Jukka, Talousjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539 etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Talous- ja tuottavuusohjelman valmistelua ovat vaikeuttaneet vaikeat ja epävarmat talousnäkymät. Erityisesti näkymät vuodesta 2024 alkaen ovat poikkeuksellisen hankalat. Ukrainan sota on kiihdyttänyt inflaatiota nopeasti, sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen lopullisia vaikutuksia kuntien talouteen ei vielä tiedetä ja palvelutarve kasvaa edelleen. Valtiovarainministeriö on arvioinut kuntatalouden talousvaikeuksien kiihtyvän huomattavasti vuodesta 2024 lähtien. Näiden seikkojen vuoksi taloussuunnittelukaudella on onnistuttava hillitsemään toimintamenojen kasvua, pidättäydyttävä palvelujen laajentamisesta ja sopeutettava investoinnit paremmin vastaamaan tulorahoituksen mahdollistamaa tasoa.

Talous- ja tuottavuusohjelman valmistelu on edennyt siten, että ensimmäinen luonnos ohjelmaksi on valmistumassa kaupunginhallituksen linjattavaksi. Kaupunginhallitus arvioi ehdotusten täytäntöönpanokelpoisuutta ja linjaa ohjelman jatkovalmistelua, jonka perusteella ohjelman valmistelua jatketaan.

Luonnosta muokataan kaupunginhallituksen linjausten mukaan niin, että talous- ja tuottavuusohjelma tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi lokakuussa, Kaupunginvaltuusto hyväksyy talous- ja tuottavuusohjelman 14.11.2022. Vuoden 2023 aikana aloitetaan talous- ja tuottavuusohjelman käytännön toteuttamisen tarkempi valmistelu ja toteutus, ja ohjelman tavoitteita ja toimenpiteitä sisällytetään vuosien 2024-2026 talousarviovalmisteluun.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupungin talous- ja tuottavuusohjelman laadinnan tilannekatsauksesta käyty keskustelu merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja, talous FCG Eero Laesterälle, talousjohtaja Jukka Männikölle, strategiajohtaja Reija Linnamaalle, johtaja Mikko Nurmiselle, johtaja Teppo Rantaselle, johtaja Lauri Savisaarelle, johtaja Leena Viitasaarelle, henkilöstöjohtaja Niina Pietikäiselle, hallintojohtaja Jukka Varoselle, liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolaiselle, tietohallintojohtaja Maria Nikkilälle sekä controller Vesa-Matti Kankaalle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Johanna Loukaskorpi ja Arttu Vuori saapuivat kokoukseen keskustelun aikana.

Tiedoksi

Jukka Männikkö

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)