Kaupunginhallitus, kokous 26.9.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 381 Lausunto Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän talousarvioraamista vuodelle 2023 ja alustavista tavoitteista 

TRE:6132/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Linnamaa Reija, Strategiajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Strategiajohtaja Reija Linnamaa, puh. 040 572 9610, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä on toiminut kuntien yhteistyöorganisaationa 15 vuotta. Toiminta nojautuu seutustrategiaan, ja työtä ohjaa seutuhallitus. Kuntayhtymän ja seutuyhteistyön tuloksellisuus on kyselyissä ja arvioissa todettu erinomaiseksi. Kuntayhtymän toiminta on myös tunnistettu kansallisesti edelläkävijäksi.

Seutuhallitus on juuri hyväksynyt uuden seutustrategian, jonka toimeenpano käynnistetään 2023. Lisäksi seutuhallitus on käynnistänyt rakennesuunnitelman 2040 päivittämisen ja tähtää MAL5-neuvottelujen käynnistämiseen valtion kanssa 2023.

Kuntayhtymän budjetti vuonna 2022 on 1,1 milj. euroa. Kustannukset muodostuvat johdon ja asiantuntijoiden palkkauksesta (yhteensä 8 hlöä), tukipalveluista sekä ns. vapaasta hankerahasta ostopalveluihin (180 000 euroa). Kuntalaskutus jakautuu väestön mukaan (Tampere 61 %, Nokia 9 %, Kangasala 8 %, Ylöjärvi 8 %, Lempäälä 6 %, Pirkkala 5 %, Orivesi 2 %, Vesilahti 1 %). Kuntayhtymän talous on pitkään pysynyt samalla tasolla.

Seutuhallitus hyväksyy raamiehdotuksen, joka perussäännön mukaan lähetetään kunnille lausunnoille. Raamin pohjalta valmistellaan kuntayhtymän talousarvio ja tarkennetaan toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2023 seutuhallituksen käsittelyyn loppuvuodeksi. Seutuhallituksen kokouksessa 31.8.2022 maltillinen lisärahoitus kaupunkiseudun kuntayhtymään sai tukea. Perusteluna lisärahoitukselle on nähty muun muassa toiminnan korkea vaikuttavuus, panostaminen uuden strategian toimeenpanoon ja tarve kiinteiden kustannusten nousun huomioon ottamiseen. Seutuhallitus päätti, että seutuyksikön talousarvioraami vuodelle 2023 on tulojen ja menojen osalta 1 175 100 (+ 40 000) euroa ja että kuntayhtymän kokonaistalousarvioraami vuodelle 2023 on tulojen ja menojen osalta 1 484 900 euroa. Lisäksi seutuhallitus päätti lähettää talousarvioraamin jäsenkuntiin lausunnoille 30.9.2022 mennessä.

Tampereen kaupungin lausunto Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän talousarvioraamista vuodelle 2023  ja alustavista tavoitteista:

Seutuhallitus on juuri hyväksynyt uuden seutustrategian, jonka toimeenpano käynnistetään 2023. Keskeisinä uuden strategian toimenpiteinä käynnistetään rakennesuunnitelman 2040 päivittäminen. Myös MAL5-neuvottelut käynnistetään valtion kanssa 2023. Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän työ on ollut tuloksellista ja vuosittaiset toiminnan tavoitteet perustuvat kuntien hyväksymään seutustrategiaan.

Omistajakuntien taloudellisen tilanteen kireys on johtanut siihen, että kaupunkiseudun kuntayhtymän talous on pidetty pitkään samalla tasolla. Reaalisesti taloudellinen liikkumavara on supistunut ja kehittämistyön tuloksellisuus on uhannut heikentyä. Nyt esitetyllä 40 000 eurolla voidaan varmistaa henkilöstöresurssien ja muiden välttämättömien kustannusten nousun kattamisen riittävyys kuntayhtymän työssä. 

Kuntayhteistyötä on syytä katsoa myös kokonaisuutena ja arvioida kaupunkiseudun kuntayhtymän maksuosuuksien rinnalla myös Pirkanmaan liiton ja Business Tampereen rahoitusta. Kokonaisuutenakin tarkastellen kaupunkiseudun kuntayhtymän maksuosuuden korotus on kohtuullinen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupungin lausunto Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän talousarvioraamista vuodelle 2023 ja alustavista tavoitteista hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Reija Linnamaa, Jukka Männikkö, Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)