Perustelut
Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa sekä vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelman seurantaraportissa raportoidaan lautakunnan alaiseen toimintaan liittyvät keskeiset toimenpiteet, talouden toteumat ja riskienhallinnan tilanne tavallisesti kolmesti vuodessa huhti-, elo- ja joulukuun tilanteista. Vuosisuunnitelman poikkeuksellisesta hyväksymisaikataulusta helmikuussa 2022 johtuen huhtikuun tilanteesta lautakunnalle raportoitiin vain talouden osalta.
Sivistys- ja kulttuurilautakunnan toimenpidekokonaisuuksien arvioidaan elokuun tilanteessa toteutuvan pääsääntöisesti kokonaan tai osittain loppuvuoteen mennessä. Yhdenvertaiset yksilöt, Hiilineutraaleja tekoja ja Tekevät yhteisöt -painopisteitä edistävät toimenpiteet ovat olleet pääosin onnistuneita ja edenneet suunnitellusti. Tulevaisuuden edälläkävijyyden, Asiakaskokemuksen parantamisen ja Työntekijäkokemuksen vahvistamisen painopisteissä on enemmän toteutumassa toimenpidekokonaisuuksia osittain suunnitellusta. Lautakunnalle on raportoinnin liitteessä arvioitu jokaisen vuosisuunnitelman toimenpiteen loppuvuoden toteuma liikennevalovärein ja varsinaiseen seurantaraporttiin nostettu niistä tarkemmin keskeiset onnistumiset ja poikkeamat.
Sivistys- ja kulttuurilautakunnan tilinpäätösennusteen toimintakate on 1,8 milj. euroa budjetoitua heikompi. Ennuste on heikentynyt 0,5 milj. euroa kesäkuun talouskatsauksen ennusteesta, mikä aiheutuu pääosin varhaiskasvatuksen tarkentuneesta henkilöstökulujen ennusteesta. Toimintatuottojen ennuste on 0,4 milj. euroa budjetoitua heikompi, mikä johtuu koronatilanteen aiheuttamista maksutulojen menetyksistä liikuntapalveluissa. Toimintakulujen ennuste on 1,4 milj. euroa vuosisuunnitelmaa suurempi, mikä aiheutuu palvelujen ostojen ylityksistä. Palvelujen ostojen suurimmat ylitykset aiheutuvat palvelusetelipäivähoidon kasvusta ja indeksikorotuksista, työterveyden kustannuksista sekä ateria- ja kuljetuspalvelujen kustannusten noususta. Työterveyden kustannuksia korottavat koronakäyntien ja -testauksien aiheuttamat kulut. Vastaavasti henkilöstökulut alittuvat mm. toteutuneista lakkopäivistä johtuen. Tilinpäätösennusteen nettomenojen kasvu edellisvuoteen verrattuna on 15,2 milj. euroa eli +3,7 %.
Investointiennuste on 12,4 milj. euroa, mikä on 0,5 milj. euroa budjetoitua vähemmän. Investointien ennakoidaan alittuvan, koska Leinolan päiväkodin sekä Hyhkyn ja Sammon koulujen ensikertainen kalustaminen siirtyvät rakentamisaikataulujen muutoksesta johtuen vuodelle 2023. Kulttuuri ja liikuntapalvelujen investointien ennustetaan toteutuvan tässä vaiheessa budjetin mukaisesti. Suurimpia kohteita ovat Kaupin urheilupuiston kehittäminen, Vuoreksen reittien rakentaminen ja tekonurmikenttien uusiminen.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Sivistys- ja kulttuurilautakunnan vuosisuunnitelmaraportti tammi–elokuu 2022 hyväksytään.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.