Z/Pirkanmaan pelastustoimen neuvottelukunta, kokous 27.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 Hyvinvointialueuudistuksen tilannekatsaus 

TRE:962/00.01.03/2022

Perustelut

Hyvinvointialuevalmistelu on kesän jälkeen siirtynyt yhä enemmän yksityiskohtien muutoksiin liittyvään työhön ja uusien järjestelmien käyttöönottoon valmistautumiseen. Muutos haastaa erityisesti pelastuslaitoksen hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä sekä esihenkilöitä sillä normaalin arjen työn lisäksi valmistelutyötä on erittäin runsaasti.

Hyvinvointialueorganisaation päätöksenteko-organisaatio on täydessä vauhdissa. Sekä aluevaltuusto että aluehallitus kokoontuvat tiiviisti. Kesän ja alkusyksyn aikana organisaatioon on valittu uudet johtajat. Seuraavien tasojen johtajien ja päälliköiden valita on parhaillaan meneillään. Elokuussa aluevaltuusto valitsi uuden pelastusjohtajan Mika Kontion. Hän siirtyy Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta Pirkanmaan hyvinvointialuevalmisteluun mahdollisesti loppusyksyn aikana. Varsinaisesti pelastuslaitoksen johtajan tehtävässä hän aloittaa 1.1.2023.

Toukokuun valmistelukatsauksessa kerrottiin pelastustoimea koskevista hallintosäännön linjauksista. Uuden hyvinvointialuejohtajan myötä sääntöön tullaan mahdollisesti tekemään joitakin muutoksia. Muutoinkin hallintosääntöä on tarve täsmentää valmistelun edetessä ja organisaatiorakenteen varmistuttua. Pelastuslaitoksen toimintasääntö valmistellaan vielä syksyn aikana sen jälkeen, kun hyvinvointialuejohtajan toimintasääntö on hyväksytty. Toimintasäännössä määritellään tarkemmin pelastuslaitoksen organisaatio sekä toimivallan siirrot pelastusjohtajalta eteenpäin.

Aiemmin on todettu, että hyvinvointialueuudistus ei tuone pelastuslaitoksen operatiiviseen toimintaan merkittäviä muutoksia, koska pelastuslaitoksen toiminta on jo vuosia kattanut koko maakunnan alueen. Toisaalta on todettava, että etenkin kaikkien hallinnollisten tietojärjestelmien vaihtuminen tuo väistämättä muutoksia totuttuihin toimintatapoihin ja -prosesseihin. Pelastuslaitos siirtyy myös aiempaa lähemmäksi poliittista päätöksentekoa, joka osaltaan vaikuttaa laitoksen arkeen. Hyvinvointialueen johdon tavoite yhtenäistää uuden organisaation toimintatapoja ja keskittää aiempaa enemmän tukipalveluita tuo myös muutoksia.

Pelastuslaitoksen henkilöstö siirtyy hyvinvointialueelle liikkeenluovutuksena. Luovutukseen liittyvät käytännön toimet ovat jo hyvässä vauhdissa: hr-tietojen konvertointi uuteen hr-järjestelmään tehdään syyskuun aikana ja pelastuslaitoksen virkojen perustaminen on tarkoitus saattaa aluehallituksen käsittelyyn lokakuun aikana.

Muutosviestintä on tiivistynyt kesälomien jälkeen ja hyvinvointialueen toimesta järjestetään kuukausittain koko siirtyvälle henkilöstölle info-tilaisuuksia verkossa. Tilaisuuksista tehdään myös tallenteet. Tämän lisäksi Tampereen kaupunki järjestää kuukausittain esihenkilö-infoja, joista saatavaa tietoa välitetään edelleen yksikköpalavereissa eteenpäin. Pelastuslaitoksen oma viestintä henkilöstölle painottuu nyt tietoiskuihin ja jo vakiintuneiden omien viestintäkanavien (intra, kuukausitiedote, henkilöstölehti, ajankohtaispäivät) hyödyntämiseen.

Ensi vuoden 2023 talousarviovalmistelu on luonnosvaiheessa. Aluehallitus on vahvistanut pelastuslaitokselle talousarvioraamin jo keväällä ja tavoitteena on laatia budjetti raamin sisään. On nähtävissä, että hyvinvointialueen toiminnasta vyörytettävät kustannukset tulevat nousemaan aiempaan Tampereen kaupungin aikaiseen nähden. Tämä on osaltaan ymmärrettävää, koska muutos tuo huomattavia kustannuksia mm. uusien järjestelmien osalta. Talousarvio vahvistetaan aluevaltuustossa marraskuussa. Investointisuunnitelma saatetaan aiemmasta poiketen ministeriön vahvistettavaksi.

Valmistelutilanteesta annetaan neuvottelukunnan kokouksessa tarkempi katsaus. 

 

Päätösehdotus oli

Vt. pelastusjohtaja Isotalo:

Pelastustoimen neuvottelukunta merkitsee asiat tiedoksi.

 

Päätös

Asia merkittiin tiedoksi.