Z/Pirkanmaan pelastustoimen neuvottelukunta, kokous 27.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Ensihoito hyvinvointialueella 

TRE:962/00.01.03/2022

Perustelut

Ensihoitokeskus siirtyy Pirkanmaan Pelastuslaitoksen organisaatioon

Ensihoitopalvelua on toteutettu aiemmin Suomessa sairaanhoitopiirien omana tuotantona, pelastuslaitosten tuottamana tai monituottajamallilla. Yleisenä viime vuosien kehityskulkuna, yksityisen sektorin osuus palveluntuottajana on supistunut, ja pyrkimys on ollut kohti viranomaistuotantoa. Järjestämisvastuu on ollut sairaanhoitopiireillä vuodesta 2013. Hyvinvointialueille siirryttäessäkin oman tuotannon toteutukset vaihtelevat eri hyvinvointialueilla; osassa palvelutuotanto tulee keskittymään terveystoimen organisaation alaisuuteen, osassa pelastustoimen alaisuuteen.

Pirkanmaalla hyvinvointialueen ensihoidon organisoitumisen valmistelussa yhdeksi tavoitteeksi asetettiin hyvinvointialueen kaiken oman palvelutuotannon, operatiivisten johtamistoimintojen ja Tays ensihoitokeskuksen (EHK) toimintojen keskittäminen saman organisaation sisälle. VATE:n linjauksen ja HVA hallintosäännön mukaisesti, EHK siirtyy osaksi Pirkanmaan pelastuslaitoksen organisaatiota, ja EHK:een keskitetään kaikki ensihoidon toiminnot.

Ratkaisun myötä ensihoitopalvelun rooli keskeisenä pelastuslaitoksen toimintona kasvaa merkittävästi aiemmasta. Ambulanssituotannon tasolla, uusina toimintoina mukaan tulevat paitsi sairaanhoitopiirin omat yksiköt, myös koko hyvinvointialueen (ml. yksityinen sektori) palvelutuotannon ohjaus, valvonta, koulutukset jne. Järjestämisvastuun osalta EHK tuottaa hyvinvointialueen vastuulääkäri- ja kenttäjohtamistoiminnot, vastaa ensihoidon valmiudesta ja varautumisesta, ja ohjaa ensihoitoon liittyvien ICT-ratkaisujen toteutusta, seuraa, analysoi ja raportoi ensihoitopalvelun toteumasta ja valmistelee ensihoidon palvelutasopäätösesitykset ja kilpailutuksissa ensihoidon substanssin ja vastaa viranomaisyhtistyöstä pelastustoimen, poliisin, sosiaalitoimen, puolustusvoimien ja hätäkeskuslaitoksen kanssa. Hyvinvointialueelle siirryttäessä ja samalla EHK:n irtautuessa terveystoimen organisaatiosta, tulee ensihoitopalvelun ja sitä sivuavien muiden sosiaali- ja terveystoimen toimintojen yhteistyön ja hoitopolkujen kehittäminen olemaan entistäkin kriittisemmässä roolissa (hoitolaitokset, päivystys, keskeiset erikoissairaanhoidon rajapinnat, kotisairaanhoito ja muut kotiin viedyt palvelut, sosiaalipäivystys). Hyvinvointialueen lisäksi EHK:lla on merkittävä kansallinen ja yhteistyöalueen (YTA; sisältää Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Eteläpohjanmaan) laajuinen tehtävä. EHK yhteensovittaa STM:n ensihoitojaoksen ohjauksessa ensihoitopalvelun toimintoja kansallisesti, johtaa ensihoitopalvelun koordinaatiota YTA:lla, ja tuottaa ensihoitolääkäripäivystys toiminnot YTA:lla. Uutena toimintona, Seinäjoen lääkärihelikopteriyksikkö aloittaa toimintansa lokakuun alussa. Lisäksi EHK vastaa YTA:lla sosiaali- ja terveystoimen kansallisten korkean varautumisen viestintä- ja tietojärjestelmien aluepääkäyttötoiminnoista (KEJO, ERICA, VIRVE). EHK vastaa alueellaan ensihoitolääkäreiden yliopistollisesti lisäkoulutusohjelmasta ja johtaa ja tuottaa ensihoidon lääketieteellistä tutkimusta.

Valmisteilla oleva organisaatiouudistus tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia ja synergiahyötyjä. Ensihoitopalvelu ja pelastustoimi ovat molemmat hätäkeskusrajapinnassa toimivia, kansalaisten perusturvallisuutta turvaavia toimintoja, ja ovat muutoinkin luonteeltaan monelta osin samankaltaisia. Yhdistymiseen liittyy myös haasteita ja kehitystarpeita, jotka valmisteluvaiheessa tulee huomioida. Tiivistettynä, pelastuslaitoksenorganisaatiossa on jatkossa kaksi eri toimialaa, joiden ylimmän tason ohjaus tulee eri ministeriöistä. Hyvinvointialueen tasolla, ensihoidon ylilääkäri johtaa EHK:ta ja siten koko ensihoitopalvelua. Toiminnallisesti ja toimialan kehittämisen osalta, sairaalapalveluiden johtaja ohjaa myös ensihoitopalvelua ja ensihoidon ylilääkäriä, mutta toisaalta pelastusjohtaja toimii ylilääkärin hallinnollisena esimiehenä ja määrittää toiminnan taloudelliset raamit. Kahtaalle jakautunut johtaminen saattaa asettaa haasteita, joiden menestyksekäs ratkaisu tulee edellyttämään toimivaa vuorovaikutusta ja toimintatapojen kirkastamista sairaalapalveluiden johtajan, pelastusjohtajan ja ensihoidon ylilääkärin kesken.

 

Päätösehdotus oli

Vt. pelastusjohtaja Matti Isotalo:

Pelastustoimen neuvottelukunta merkitsee asian tiedoksi.

 

Päätös

Asia merkittiin tiedoksi.