Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 13.12.2022

§ 182 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan vuosisuunnitelma 2023 (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:6121/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Vesa-Matti Kangas, puh 050 5664 477 ja strategiacontroller Heidi Ilvonen, puh 040 0915 244, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh 040 4851 059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa ja vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelmalla edistetään myös pormestariohjelman sisältöjä.

Vuosisuunnitelmaan kootaan lautakunnan alaisen toiminnan suunnittelua ohjaavat palvelusuunnitelmien toimenpidekokonaisuudet ja vuosittaiset talousarviotavoitteet sekä niitä toteuttavat toimenpiteet. Lisäksi vuosisuunnitelma sisältää kuvauksen palveluryhmien toiminnasta ja taloudesta sekä riskiprofiilin ja keskeiset sisällöt henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta. Vuosisuunnitelmassa esitetään myös hankintasuunnitelma. Vuosisuunnitelmasta raportoidaan lautakunnalle huhtikuun, elokuun ja vuoden lopun tilanteesta.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2023 talousarvion ja vuosien 2023–2026 taloussuunnitelman kokouksessaan 14.11.2022 § 170. Sivistys- ja kulttuurilautakunnan vuosisuunnitelma perustuu valtuuston hyväksymässä talousarviossa lautakuntatasolla sitovaan toimintakatteeseen ja investointien yhteissummaan.

Sivistys- ja kulttuurilautakunta jakautuu varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen, perusopetuksen, kulttuurin sekä liikunnan ja nuorison palveluryhmiin. Lisäksi vuosisuunnitelmassa on esitetty sivistyspalvelujen hallinto omana osionaan. Vuosisuunnitelmaan sisältyy kansalaisopistotoiminnan yhteistoiminta-alue, jossa Tampereen kaupunki järjestää myös Ylöjärven työväenopiston tehtävät. Ylöjärvi maksaa sopimukseen perustuen osuutensa opistotoiminnan kustannuksista.

Lautakuntaan nähden sitovia eriä ovat lautakunnan toimintakate (pl. erikseen sitovat erät) sekä investointien yhteissumma. Tampere Junior ja Hiedanranta kehitysohjelmien toimintakatteet ovat erikseen sitovia.

Sivistyspalvelujen toimintatulot ovat 46,9 milj. euroa, toimintamenot -498,8 milj. euroa, toimintakate -451,9 milj. euroa ja suunnitelman mukaiset poistot -7,4 milj. euroa. Tilikauden tulos on -459,3 milj. euroa. Lautakunnan vuoden 2023 vuosisuunnitelmassa nettomenojen kasvu on 30,5 milj. euroa (+7,2 %) kuluvan vuoden muutettuun talousarvioon verrattuna. Nettomenojen muutos ei ole täysin vertailukelpoinen edellisvuoteen verrattuna sote-uudistuksesta ja eläkemaksujen järjestelmäuudistuksesta johtuen.

Vuoden 2023 vuosisuunnitelman nettomenojen kasvua selittävät varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen sekä perusopetuksen palvelutarpeen kasvu sekä tuen rakenteiden vahvistaminen, varhaiskasvatuksen lakimuutokset ja indeksikorotukset, uusien ja peruskorjattujen tilojen valmistuminen, tukipalvelujen kustannusten nousu sekä kunta-alan palkankorotukset. Lisäksi eläkemenoperusteisten maksujen uudistuksessa sivistyspalveluihin kohdistuu aiempaa enemmän kustannuksia. Vuosisuunnitelmassa on huomioitu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä hyvinvointialueelle ja toisaalta sosiaali- ja terveyslautakunnasta sivistyspalveluihin siirtyvät tehtävät.

Investointimenot ovat yhteensä -12,1 milj. euroa. Suurimmat investointikohteet ovat päiväkotien ja koulujen ensikertainen kalustaminen, Kaupin urheilupuiston kehittäminen sekä Ahvenisjärven ja Lielahden tekojääradat.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Sivistys- ja kulttuurilautakunnan vuosisuunnitelma 2023 hyväksytään.

Palvelualueen johtaja oikeutetaan tekemään vuosisuunnitelmaan teknisiä korjauksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Controller Vesa-Matti Kangas ja kehittämispäällikkö Hanna Karojärvi olivat asiantuntijoina paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Vesa-Matti Kangas, Heidi Ilvonen, Elli Rasimus, Kristiina Järvelä, Juha A. Ahonen, Pekka P. Paavola, Hanna Karojärvi, Mika Vuori, Jaana Hartman

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)