Z/Sosiaali- ja terveyslautakunta, kokous 8.12.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 134 Valvontakertomus sosiaali- ja terveyspalvelujen ohjauksesta ja valvonnasta vuonna 2022 (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:8210/00.01.03/2022

Valmistelija

  • Heinonen Kristiina, Johdon assistentti

Valmistelijan yhteystiedot

Hankintapäällikkö Virva Palomäki, puh. 040 800 4405, etunimi.sukunimi@tampere.fi  

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Perustelut

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy vuosittain ohjaus- ja valvontasuunnitelman, joka ohjaa Tampereen kaupungin järjestämisvastuulla olevien sosiaali- ja terveyspalvelujen ohjaus- ja valvontatoimintaa. Suunnitelmassa määritellään valvonnan tarkoitus ja tavoitteet sekä toteuttamisen ja kehittämisen suuntaviivat.

Vuoden 2022 valvontasuunnitelma on hyväksytty sosiaali- ja terveyslautakunnassa tammikuussa 2022 (13.1.2022 § 7). Valvontakertomuksessa kuvataan ohjaus- ja valvontatoiminnan toteutuminen Tampereen ja Oriveden sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta vuonna 2022.

Tampereen kaupungin tuottamien palvelujen sekä ulkoisilta palveluntuottajilta hankittavien palvelujen lakisääteisyyden ja laadun toteutumisen varmistaminen edellyttää ohjausta ja valvontaa. Ohjauksen, valvonnan ja riskienhallinnan avulla varmistetaan, että toimintaa järjestetään päätösten ja sopimusten mukaisesti. Sosiaali- ja terveyslautakunnan toimialaan kuuluvaa palvelutuotantoa valvotaan ohjaus ja valvontasuunnitelman mukaisesti, ennakoivan valvonnan, omavalvonnan, sopimusvalvonnan, suunnitelmallisten valvontakäyntien sekä ennalta ilmoittamattomien valvontakäyntien kautta.

Painopiste valvontakohteiden valinnassa vuonna 2022 oli sosiaalihuollon ympärivuorokautisissa asumispalveluyksiköissä sekä hankintojen kautta tulleissa sopimuskumppaneissa. Suunnitelmallisen valvonnan rinnalla vuonna 2022 korostuivat reaktiiviset valvontatehtävät.

Vuoden 2022 aikana valvontakäyntejä ja muita valvontatoimenpiteitä tehtiin yhteensä 233 kappaletta. Ohjaus- ja valvontakäynneillä tarkasteltiin kokonaisvaltaisesti palvelun eri osa-alueita kuten henkilöstömitoitusta suhteessa asiakkaiden palvelutarpeisiin, toiminnan johtamista ja organisointia, lääkehoitoa kokonaisuudessaan sekä asiakkaiden oikeuksien toteutumista. Valvontahavainnoissa nousivat aikaisempien vuosien tapaan esiin lääkehoidon turvallisuuteen liittyvät kysymykset sekä henkilöstön määrä ja rakenne suhteessa asiakkaiden palveluntarpeeseen. Lisäksi lastensuojelun sijaishuollon yksiköiden ohjaus- ja valvontakäynneillä yksiköt saivat ohjausta lastensuojelulain mukaisten rajoittamistoimenpiteiden toteuttamisohjeistuksiin ja delegointikäytäntöihin.

Koulutetun henkilöstön saatavuusongelma on muuttunut koko ajan vaikeammaksi, mikä todentui valvonnan näkökulmasta vuonna 2022 ajoittaisina henkilöstömitoituksen alituksina sekä kasvaneena vuokratyövoiman käyttönä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Viitasaari Leena, Suunnittelujohtaja

Valvontakertomus sosiaali- ja terveyspalvelujen ohjauksesta ja valvonnasta vuonna 2022 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Valvontakoordinaattori Mirkka Metsäranta ja hankintapäällikkö Virva Palomäki olivat asiantuntijoina paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Virva Palomäki, Mari Patronen, Maria Päivänen, Kati Myllymäki, Marittta Närhi, Kaisa Taimi, Lauri Seinelä, Sanna Mäki, Mirkka Metsäranta, Anna Jukantupa, Lotta Perämaa

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)