Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, kokous 24.1.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 11 Ympäristönsuojeluviranomaisen lausunto Lielahden voimalaitoksen öljysäiliön ympäristölupahakemuksesta 

TRE:51/11.01.02/2023

Valmistelija

  • Skippari Kati, Ympäristöpäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristötarkastaja Sanna Markkanen, puh. 050-5242536, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta lausuntoa Tampereen Sähkölaitos Oy:n ympäristönsuojelulain mukaisesta hakemuksesta (LSSAVI/15581/2022). Lausuntoa pyydetään 8.2.2023 mennessä. Tampereen Sähkölaitos Oy hakee lupaa varastoida 2 300 m3 kevyttä polttoöljyä Tampereen Lielahden voimalaitoksen piha-alueella sijaitsevassa terässäiliössä. Lisäksi hakija hakee ympäristönsuojelulain mukaista toiminnan aloittamislupaa töiden aloittamiseksi ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista.

Lupahakemus koskee kevyen polttoöljyn (määrältään 2 300 m3) sijoittamista Lielahden voimalaitoksen piha-alueella sijaitsevaan teholliselta tilavuudeltaan 2 500 m3:n terässäiliöön. Lupaa haetaan määräajaksi 31.5.2024 asti. Kriittisestä aikataulusta johtuen lupahakemus pyydetään käsittelemään kiireellisenä ja lupaa haetaan muutoksenhausta huolimatta.

Kohteen osoite on Rahtimiehenkatu 7. Säiliö sijaitsee kiinteistöllä 837-263-9908-0000.

Lielahden voimalaitoksen öljysäiliö on otettu käyttöön samassa yhteydessä voimalaitoksen kanssa vuonna 1988. A-Insinöörit on suorittanut öljysäiliöön ja pumppuhuoneeseen liittyvien betonirakenteiden kuntotutkimuksen 2.9.2022 ja laatinut toimenpide-ehdotuksen käyttöönoton edellytykseksi.

Tampereen Sähkölaitos varautuu epävarmaan tilanteeseen ja haastavaan talveen maakaasukäyttöisellä energiantuotantolaitoksella vaihtamalla toisen voimalan kaasuturbiineista öljykäytölle, jonka mahdollistamiseksi laitoksella on tarve ottaa uudelleen käyttöön piha-alueella sijaitseva kevyen polttoöljyn säiliö. Lupahakemus on saatettu vireille 30.8.2022. Tampereen Sähkölaitos on hakemuksessaan esittänyt että: ”Maakaasun riittävyydestä tulevana talvena ei ole varmuutta. Venäjä katkaisi kaasutoimitukset Suomeen toukokuussa 2022. Tällä hetkellä kaasua saadaan Virosta Balticconnectorin kautta, mutta sen kapasiteetti kattaa vain puolet talviaikaisesta huipputehotarpeesta. Lisäksi Euroopan kaasuvarastojen riittävyydestä ei ole takeita, sillä maakaasutoimitukset Venäjältä saattavat katketa lopullisesti myös muihin Euroopan maihin. Inkoon satamaan on suunnitteilla kelluva LNG-terminaalialus, mutta hankkeen lupa- ja rakennusaikataulut ovat vielä epäselvät, eikä käyttöönoton ajankohdasta ei ole tässä vaiheessa tarkempaa tietoa."

Lielahden voimalaitos öljysäiliöineen sijaitsee vedenhankintaa varten tärkeällä pohjavesialueella Epilänharju-Villilä A (0483702A). Alueen maa-aines on hyvin lajittunutta hiekkaa ja soraa ja alueen reunoilla on savipeite. Pohjaveden pinta on hieman Näsijärven pintaa alempana, noin tasolla +90-92 m mpy. 700 metrin etäisyydellä Lielahden voimalaitoksesta kaakkoon sijaitsee Hyhkyn vedenottamo. Hyhkyn vedenottamolla on lupa ottaa vettä enintään 3 000 m3 /d. Viime vuosina ottomäärä on ollut noin 2 000 m3 /d. Pohjaveden virtaussuunta hankealueelta on itä-kaakkoon kohti vedenottamoa.

Länsi-Suomen ympäristölupaviraston myönsi vuonna 2007 luvan öljysäiliön (2500 m3) sijoittamiselle (lupapäätös Lielahden voimalaitos sisältäen öljysäiliön sijoittamisen, päätös nro 31/2007/2, annettu 19.6.2007, dnro LSY-2004-Y-365). Päätöksestä valitettiin ja Vaasan hallinto-oikeus kumosi ympäristöluvan öljysäiliön sijoittamisen osalta ja palautti asian tältä osin ympäristölupavirastolle uudelleen käsittelyyn (päätös nro 09/0133/3, annettu 19.3.2009, dnro 01591/07/5103). Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto hylkäsi ympäristöluvan kevyen polttoöljyn säiliön sijoittamisen osalta (päätös nro 54/2014/1 annettu 26.3.2014, dnro LSSAVI/153/04.08/2010). Hylkäävän päätöksen perusteluna olivat mm.:

-          Pohjaveden pilaamiskiellon vastainen seuraus on aina ympäristöluvan myöntämisen ehdoton este. Hallituksen esityksen mukaan toiminnalta ei edellytetä konkreettista pilaantumista ollakseen pohjaveden pilaamiskiellon vastaista. Aluehallintovirasto katsoo, että tässä tapauksessa on kyseessä ympäristönsuojelulain 8 §:n mukainen pohjavesi, jota koskee em. pohjaveden pilaamiskielto. Toiminnan sijainnista aiheutuu pohjaveden pilaantumisen vaaraa

-          Polttonesteiden varaston sijoittamiseen vedenhankintaa varten tärkeälle pohjavesialueelle tulisi olla sellaiset poikkeukselliset perusteet, joiden nojalla pohjaveden pilaantumisriski voitaisiin katsoa riittävästi pois suljetuksi. Kun otetaan huomioon erityisesti varaston sijainti ja hydrogeologiset olosuhteet, katsoo aluehallintovirasto, ettei pohjaveden pilaantumisvaaraa voida riittävästi sulkea pois hakijan esittämillä toimenpiteillä, muilla suojatoimilla tai lisäksi annettavilla lupamääräyksillä siten, että luvan myöntämisen edellytykset voisivat täyttyä.

Hakija esittää lisätoimenpiteet, jotka on tehty/tehdään toimintaan verrattuna aluehallintoviraston hylkäävään päätökseen. Näitä ovat:

-          Öljysäiliön pumppuhuoneessa sijaitseviin pumppujen valuma-altaisiin asennetaan öljyvuotoilmaisimet, jotka hälyttävät valvomoon

-          Öljynpurkupaikka uusitaan kokonaisuudessaan. Sen yhteyteen tehdään uusi erillinen 12 m3:n vuotoallas sekä hulevesilinja öljynerottimineen.

-          Purkupaikan rakenne tulee noudattamaan kaksoispidätyksen periaatetta.

-          Öljysäiliö ja sen suoja-allas kunnostetaan tiiviiksi. Betonirakenteet paikataan ja pinnoitetaan sekä teetetään muut kunnostustoimet, joihin betoninäytteiden ohuthietutkimustulokset antavat aihetta.

-          Öljysäiliöllä ja purkupaikalla tehdään tarkastuskierros kerran vuorokaudessa.

-          Öljysäiliön vuotoaltaan, pumppuhuoneen ja purkupaikan öljyvuotoilmaisimien toimivuus testataan viikoittain.

Hakija esittää, että nyt tehtävillä, hakemuksessa esitetyillä rakenteellisilla ja käyttöteknisillä suojaustoimenpiteillä voidaan estää öljyn pääsy maaperään ja pohjaveteen, jolloin öljyn varastoinnista ei aiheudu pohja- tai pintaveden pilaantumisen vaaraa.

Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena toimii yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto.

Ympäristönsuojeluviranomaisen lausunto:

Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen katsoo, että hankkeelle ei voida myöntää hakemuksen mukaista ympäristölupaa.

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 17 §:n mukaan pohjaveden pilaaminen on kiellettyä ja se sisältää myös vaaran aiheuttamisen kiellon. Lain 49 §:n mukaan ympäristöluvan myöntäminen edellyttää, ettei toiminnasta, asetettavat lupamääräykset ja toiminnan sijoituspaikka huomioon ottaen, aiheudu yksinään tai yhdessä muiden toimintojen kanssa mm: 1) terveyshaittaa; 2) merkittävää muuta 5 §:n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettua seurausta tai sen vaaraa; 3) 16–18 §:ssä kiellettyä seurausta; 4) erityisten luonnonolosuhteiden huonontumista taikka vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella.

Varasto sijaitsee vedenhankintaa varten tärkeällä pohjavesialueella, keskellä pohjaveden muodostumisaluetta. Alueen maaperä on hyvin vettä läpäisevää hiekkaa ja soraa ja pohjaveden virtaussuunta on alueelta Hyhkyn vedenottamolle päin. Ottamo sijaitsee noin 700 metrin etäisyydellä. Pohjaveden pilaantumisen vaaraa ei voida täysin poistaa hakijan esittämillä toimenpiteillä, muilla suojatoimilla tai lisäksi annettavilla lupamääräyksillä siten, että luvan myöntämisen edellytykset voisivat täyttyä. Pohjaveden pilaantumisen riskiä aiheuttaa polttonesteen pääseminen maaperään ja sitä kautta pohjaveteen, mm. polttonestesäiliön ja putkistojen vuodot, polttoaineen täytön ja kuljetuksen aikana tapahtuvat vuodot sekä poikkeustilanteissa (tulipalo) tapahtuvat vuodot (sammutusvedet).

 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Skippari Kati, Ympäristöpäällikkö

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle annetaan oheinen lausunto Tampereen Sähkölaitos Oy:n ympäristönsuojelulain mukaisesta hakemuksesta

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Aluehallintoviraston sähköinen asiointipalvelu (https://avi.fi/sahkoise-lomakkeet

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)