Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 15.2.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 15 Joukkoliikenteen lipun hinnat 1.5.2023 alkaen 

TRE:8288/02.04.03/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja, Mika.Periviita@tampere.fi

Perustelut

Suomessa tapahtuvat henkilökuljetuspalvelut vapautetaan väliaikaisesti arvonlisäverosta, Laki arvonlisäverolain väliaikaisesta muuttamisesta 870/2022 (28.10.2022). Vapautukseen liittyy oikeus vähentää hankintoihin sisältyvä arvonlisävero. Muutos on voimassa 1.1.–30.4.2023 ja se koskee henkilökuljetuspalveluja, joiden myyntiin sovelletaan 10 prosentin arvonlisäverokantaa. Kyse on ns. nollaverokannasta eli alv-rekisteröity palvelun myyjä saa vähentää palvelujen tuottamiseen sisältyneen arvonlisäveron alv-ilmoituksellaan. Muutos ei vaikuta henkilökuljetuspalveluja tuottavan toimijan vähennysoikeuteen.

Väliaikainen arvonlisäveron vapautus koskee kaikkia Nyssen lipputuotteita ja kortin lunastusmaksua. Normaalisti edellä mainituissa tuotteissa sovelletaan 10 prosentin arvonlisäverokantaa.

Joukkoliikenteen ostokustannukset ovat kasvaneet erityisesti energian hinnan nousun johdosta yli 10 % viimeisen vuoden aikana ja kustannusten ennakoidaan kasvavan lisää vuoden 2023 aikana. Joukkoliikenteen vuoden 2023 talousarviossa on kustannustason yleisen nousun lisäksi panostettu palvelutarjontaan. Lisämenot muodostuvat M-junaliikenteen vuorotarjonnan lisäämisestä ja ratikkaliikenteen laajenemisesta Santalahteen. Joukkoliikenteen vuoden 2023 talousarvio sisältää 5 %:n asiakashintojen korotuksen 1.5.2023 alkaen ja asiakashintojen pitämisen nykyisinä 1.1.-30.4.2023 arvonlisäverokannan väliaikaisesta muuttumisesta huolimatta.

Tampereen seudun joukkoliikenteen asiakashintoja ei lasketa väliaikaisesti arvonlisäveron verran, vaan lautakunnalle esitetään, että hinnat pidetään nykyisinä arvonlisäverokannan väliaikaisesta muuttumisesta huolimatta. Arvonlisäveron määräaikainen alennus on otettu huomioon talousarvion laadinnassa  ja vaikuttaa siten asiakkaiden hyväksi.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja, Mika.Periviita@tampere.fi

1.1. -30.4.2023 myytävien Nyssen lippujen asiakashinnat ovat liitteen 1 mukaiset.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa. Päätös laitetaan täytäntöön heti muutoksenhausta huolimatta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin, että tämä pykälä tarkastettiin kokouksessa.

Valmistelija

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Joukkoliikennejohtaja Mika Periviita, puh. 050 326 7007, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen seudun joukkoliikenteessä on käytössä vyöhykkeisiin perustuva lippu- ja tariffijärjestelmä. Joukkoliikenteen päälipputuotteet ovat kerta- ja kausiliput. Niitä voi ostaa haluamalleen määrälle vierekkäisiä vyöhykkeitä. Matkojen hinnoittelu perustuu vyöhykkeiden määrään ja jokainen lipputuote sisältää vähintään kaksi vierekkäistä vyöhykettä. Kertalippu on voimassa 90 minuuttia ja lipun voimassaoloaikana lipulla voi vaihtaa liikennevälineestä toiseen. Kertalipun voi ostaa matkakortilla, lähimaksulla tai Nysse Mobiili - sovelluksella. 

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 14.11.2022 talousarvion vuodelle 2023. Talousarvio sisältää nyt esitettävän 5 prosentin hintojen korotuksen 1.5.2023 alkaen. Joukkoliikenteen ostokustannukset kasvoivat vuoden 2022 aikana erityisesti energian hinnan nousun johdosta yli 10 prosenttia. Joukkoliikenteen talousarviossa on otettu huomioon henkilökuljetuspalvelujen vapautuminen väliaikaisesti arvonlisäverosta ajalle 1.1.-30.4.2023 siten, että alv:n poisto ei vaikuttaisi asiakashintaan vaan hyöty alv:n poistumisesta jää joukkoliikenteelle. Palvelulisäyksenä talousarvio sisälsi ratikkaliikenteen laajenemisen Santalahteen ja M-junaliikenteen elokuussa 2022 aloittaneet lisävuorot.

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti kokouksessaan 14.12.2022 joukkoliikenteen lippujen asiakashinnoista aikavälille 1.1.-30.4.2023. Päätöksen mukaisesti 10 prosentin arvonlisäveron väliaikaisen poistumisen johdosta Tampereen seudun joukkoliikenteen asiakashintoja nostettiin kyseiselle aikavälille vastaavasti 10 prosenttia. Näin ollen vuoden vaihteessa asiakashinnat eivät muuttuneet.  Arvolisäveron 10 prosentin osuuden palautuessa joukkoliikenteen lippujen hintoihin 1.5.2023 alkaen vastaavasti 30.4.2023 voimassa olleita hintoja lasketaan 10 prosenttia kompensoiden veromuutoksen. 

Talousarvion mukainen 5 prosentin korotus esitetään kohdennettavaksi aikuisten, nuorten ja lasten ikäryhmissä 2-3 vyöhykkeen matkakortin kertalippuihin (arvolippu) sekä 30 vrk:n, 90 vrk:n ja 360 vrk:n kausilippuun. Lisäksi vastaava korotus tehdään Nysse Mobiilin kautta myytävään opiskelijan 30 vrk:n kausilippuun. Kyseisillä korotettavilla lipputuotteilla tehdään yli 90 % kaikista Nysse-liikenteen matkoista. Senioreiden (65 vuotta täyttäneet) arvolipun keskipäivän (klo 9-14) hintaa esitetään korotettavaksi kaikkien vyöhykevariaatioiden osalta niin, että alennusprosentiksi tulee 40 prosenttia kyseisen vyöhykevariaation aikuisten hinnasta. Uudet hinnat tulevat voimaan 1.5.2023 alkaen.

Henkilökunta-, tapahtuma- ja koululaisryhmälippujen hintoja nostetaan vastaavasti 5 prosenttia. Hinnan muutokset toteutetaan toiminnan kannalta tarkoituksenmukaisessa aikataulussa mm. sopimuksia uusittaessa.

Matkakortin hinta on ollut 5 euroa kesäkuusta 2010 lähtien. Matkakortin uudeksi hinnaksi esitetään 6 euroa.

Lähimaksun kerta- ja vuorokausilippuja, Nysse Mobiilin kerta- ja vuorokausilippuja sekä ennakkokertalippuja ei esitetä korotettavaksi. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Liitteessä 1 esitetty lipputuotteiden hinnasto hyväksytään. Lisäksi henkilökunta- , tapahtuma- ja koululaisryhmälippujen hintoja nostetaan 5 prosenttia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Tanja Lehtonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.