Perustelut
Kuntalain ja yksityiskohtaisemmin kirjanpitolautakunnan kuntajaoston antaman yleisohjeen mukaan kunnan tulee sisällyttää toimintakertomukseensa arvio merkittävimmistä riskeistä ja epävarmuustekijöistä sekä selonteko kaupungin sisäisen valvonnan ja kaupunkikonsernin konsernivalvonnan järjestämisestä.
Kaupungin hallintosäännön 83 §:n mukaan kaupunginhallitus antaa toimintakertomuksessa tiedot sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä ja keskeisistä johtopäätöksistä sekä selvityksen konsernivalvonnasta ja merkittävimmistä riskeistä ja epävarmuustekijöistä.
Selonteko sisäisestä valvonnasta
Sisäinen tarkastus on valmistellut selonteon ja kokonaisarvion sisäisen valvonnan järjestämisestä. Selontekoa varten kaupungin konserniyksiköt, palveluryhmät sekä liikelaitokset ovat toteuttaneet sisäisen valvonnan itsearvioinnin eri osa-alueilla käyttöön otetutussa Granite-järjestelmässä. Itsearviointien perusteella palvelualueet ja liikelaitokset ovat valmistelleet sisäisen valvonnan selonteot, jotka on käsitelty toimielimissä. Koko kaupunkia koskevien johtopäätösten tekemisessä on otettu edellä mainittujen lisäksi huomioon myös sisäisen tarkastuksen vuoden aikana tekemät havainnot.
Kaupunginhallituksen kokonaisarvion mukaan kaupungin toiminnan sisäinen valvonta ja riskienhallinta ovat tuottaneet pääosassa organisaatiota kohtuullisen varmuuden toiminnan tuloksellisuudesta ja lainmukaisuudesta. Olennaisissa valvontaprosesseissa on kuitenkin havaittu heikkouksia ja poikkeamia, jotka vaativat välittömiä kehittämistoimia vuoden 2023 aikana.
Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tärkeimmät kehittämistarpeet ovat:
- pitkään käytössä olleiden sopimusten ja toimintatapojen arvioiminen ja uudistaminen,
- hankinta- ja sopimustoiminnan valvonnan sekä sopimusaikaisten valvontakäytäntöjen kehittäminen ja
- sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan osaamisen kehittäminen ja valvonnan vahvistaminen yksiköiden esihenkilötyössä, johtamisessa ja käytännöissä.
Liitteenä oleva selonteko on osa kaupungin toimintakertomusta.
Selonteko konsernivalvonnasta
Konsernivalvonnan tarkoituksena on varmistaa, että kuntakonsernin toiminta on taloudellista ja tuloksellista, päätösten perusteena oleva tieto on riittävää ja luotettavaa. Lisäksi pyritään varmistamaan, että lain säännöksiä, viranomaisohjeita ja toimielinten päätöksiä noudatetaan sekä omaisuus ja voimavarat turvataan. Kuntalain mukainen konsernijohto vastaa valvonnasta, mutta käytännössä merkittävä osa valvontaa on omistajaohjauksen tehtävänä.
Konsernivalvonnan käytännön toteutus on laajaa ja se koostuu monesta osatekijästä. Menettelyitä on kuvattu liitteessä tarkemmin.
Konserniohjaukseen liittyvissä toimivallan- ja päätöksenteon, hallitusjäsenten kokoonpanon ja nimitysprosessin, konserniohjeen mukaisen toiminnan, seurannan ja raportoinnin sekä riskienhallintajärjestelmien toimivuuden suhteen ei ole havaittu merkittäviä puutteita. Prosesseja voidaan ja tulee edelleen kehittää, mm. konserniyhtiöiden vastuullisuusraportointia on aloitettu kehittämään ja muutamalla yhtiöllä on parannettavaa työhyvinvoinnin saralla. Konserniohjeen ja CG-ohjeen uudistamiset ovat myös työn alla vuoden 2023 aikana.
Konserniyhtiöiden toimintaan liittyy muutamia mainittavia riskejä. Nouseva korkotaso ja erilaisten raaka-aineiden, palveluiden ja energian huomattava kallistuminen ovat tuoneet paineita liiketoiminnalle. Erityisesti näiden riskien hallinta on keskeisessä asemassa suuria infrahankkeita toteuttavissa yhtiöissä. Erilaiset maineriskit ovat olleet kasvamaan päin ja vastuullisen liiketoiminnan harjoittamisen merkitys on korostunut. Yleisellä tasolla hankintalain mukaiseen sidosyksikköasemaan liittyvät käytännöt ja tulkinnat kaipaavat valtakunnallista täsmentämistä.
Liitteenä olevassa konsernivalvonnan selonteossa 2022 on tarkempia tietoja.
Arvio merkittävimmistä riskeistä ja epävarmuustekijöistä
Strategia- ja kehittämisyksikön riskienhallinnan, turvallisuuden ja varautumisen tiimi on valmistellut arvion merkittävimmistä riskeistä ja epävarmuustekijöistä.
Vuonna 2022 kehitettiin edelleen riskiarviointien laadinnan prosessia, riskitiedon laatua ja riskiraportointia osana johtamista ja toiminnan ja talouden prosessia kaupungin palvelualueilla, palveluryhmissä ja liikelaitoksissa.
Kokonaisuutena voidaan todeta, että sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan toteutus sujui hyvin vuonna 2022, vaikka maailmanlaajuinen koronaviruspandemia vaikutti edelleen joiltain osin resurssien käyttöön ja tehtävien priorisointiin. Toimintaympäristön näkökulmasta Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset kaupunkiin ja kaupungin toimintaan olivat merkittävät. Hyökkäyssota vaikutti heikentävästi kriisinkestävyyteen sekä turvallisuuden kokemukseen. Korkea inflaatio nosti merkittävästi erityisesti energian hintoja ja aiheutti siten vaikutuksia sekä kaupungin että kuntalaisten talouteen. Inflaatio näkyi lisäksi muun muassa rakennuskustannuksen voimakkaana kasvuna. Tilannekuvan ylläpito ja sodan vaikutuksiin varautuminen vaati myös paljon työtä erityisesti energiavarautumiseen liittyen.
Vaikka talousarviossa asetettuja tavoitteita ei kaikilta osin saavutettukaan ja yksittäisiä riskejä konkretisoitui, onnistuttiin tehdyillä toimenpiteillä varmistamaan, ettei kaupunkikonsernin toiminnassa toteutunut merkittäviä riskejä.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Selonteko sisäisen valvonnan ja konsernivalvonnan järjestämisestä sekä arvio merkittävimmistä riskeistä ja epävarmuustekijöistä vuodelta 2022 merkitään tiedoksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.