Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, kokous 14.3.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 38 LISÄPYKÄLÄ: Rakentamistapaohje, mainoslaitteet (lisäpykälä) 

TRE:1497/00.01.01/2023

Valmistelija

  • Karala Saana, Kaupunkikuva-arkkitehti

Valmistelijan yhteystiedot

kaupunkikuva-arkkitehti, Saana Karala, 0417302636, Ma-Ke klo.11:30-13:00 etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

hallintosihteeri Hanna Sandström, 0407501876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Rakennusvalvontaviranomaisen antamat alueelliset tai koko kaupunkia koskevat ohjeet perustuvat maankäyttö- ja rakennuslakiin, maankäyttö- ja rakennusasetukseen sekä Tampereen kaupungin rakennusjärjestykseen.

Mainosnäytöille haetaan lupia aiempaa enemmän ja keskeisille paikoille. Led-tekniikka ja sen edullisuus mahdollistavat laajat, jopa rakennuksen koko julkisivun kokoiset näyttöpinnat. Mainospaikkoja tavoitellaan myös asuinrakennuksien julkisivuista. Laajojen valaistujen mainospintojen vaikutukset eivät ole ainoastaan kaupunkikuvallisia, vaan valo voi tuottaa häiriötä asumiselle, liikenteelle ja luonnonympäristölle. Toisaalta mainosnäytöt harkituissa sijainneissa ja laadukkaasti toteutettuina voivat olla luonteva osa rakennettua ympäristöä. Mainoslaitteet eivät ole ainoa valonlähde kaupungissa. Valotaide on myös osa kaupunkikuvaa.

Kaupunkikuvatoimikunta on todennut, että ohjeelle on tarvetta.

Ympäristö- ja rakennusjaoston puheenjohtaja ja kaupunkikuva-arkkitehti esittelivät uutta ohjeluonnosta puheenjohtajatoimikunnalle 27.1.2023. Tilaisuudesta saaduilla ehdotuksilla täydennettiin ohjeluonnosta nykyiseen muotoonsa.

Ohjeessa on määritelty, millä ehdoin mainokset voi sijoittaa ilman toimenpidelupaa ja missä tapauksissa lupa- tai hyväksyntämenettely on tarpeen. Korvaantuva ohje Mainoslaitteet rakennuksissa on päivitetty viimeksi vuonna 2021.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Henttonen Juha, Rakennusvalvontapäällikkö

Ympäristö- ja rakennusjaosto päättää, että liitteenä olevaan mainoslaitteita koskevaan rakentamistapaohjeeseen tehdyt muutokset hyväksytään ja että päivitetty ohje astuu voimaan 1.4.2023.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Rakennusvalvonta

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)