Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 15.3.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 23 Oikaisuvaatimus Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan päätökseen Nyssen läntisestä linjastosuunnitelmasta vuosille 2024-2025  

TRE:1358/08.01.01/2022

Valmistelija

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Joukkoliikennejohtaja Mika Periviita, puh. 050 326 7007, etunimi.sukunimi@tampere.fi ja suunnittelija Leena Huhtala, puh. 044 430 9088, etunimi.k.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on 15.2.2023 § 13 päättänyt Nysse-liikenteen läntisestä linjastosuunnitelmasta vuosille 2024-2025. Tällä päätöksellä on hyväksytty Nyssen läntisen alueen linjareitit ja arvio liikennöintiajoista ja vuorotarjonnasta. Liikennöintiaika ja linjojen vuorotarjonta vahvistuvat kuitenkin tarkemmassa suunnittelussa, osana talousarviovalmistelua vuosille 2024 ja 2025 sekä viimeistään Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan päätöksenteon yhteydessä, kesäkauden 2024 ja talvikauden 2024-2025 joukkoliikenteen palvelutason osalta.

Yksityishenkilö Nokialta on tehnyt päätöksestä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan päätöksen muuttamista siten, että linjan 71 nykyistä reittiä Nokialta Myllypuron kautta Tesomalle ei muutettaisi ja linja 71 tekisi ajoaikojen salliessa piston Myllypuron teollisuusalueelle. Toissijaisena vaatimuksena on, että joukkoliikennejohtaja valmistelee esityksen siitä, kuinka Nokian keskustan ja Myllypuron teollisuusalueen välille järjestetään vaihdoton yhteys bussi- tai pienkalustolla siten, että työmatkayhteys turvataan arkisin tiettyihin työvuoroihin. Perusteluna oikaisuvaatimukselle tekijä esittää, että päätetty reitti ei enää palvele Myllypuron teollisuusalueen ja Nokian välistä yhteyttä ja työmatkayhteys tällä yhteysvälillä muuttuu kellonajasta riippuen vaihdolliseksi tai mahdottomaksi. Ehdotettu uusi yhteys Myllypuron alueelle on oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan keinotekoinen ja huomattavasti palvelutasoltaan huonompi. Lisäksi oikaisuvaatimuksen tekijä nostaa perustelussaan esille, että linjastosuunnitelman asukasvuorovaikutus on ollut osittain riittämätön, eikä Kuntalain 22 § edellyttämä osallistumisoikeus ole toteutunut riittävällä tavalla.

Nyssen läntinen linjastosuunnittelu vuosille 2024-2025 käynnistettiin Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan kokouksessa 16.3.2022 § 30 ja § 31 (TRE:1358/08.01.01/2022). Joukkoliikenteen linjastosuunnitelman laatiminen on kestänyt lähes vuoden ajan, ja suunnitelmat ovat olleet koko ajan nähtävillä Nyssen nettisivuilla. Suunnitelmia on pystynyt kommentoimaan niin avoimella kommentointipalstalla kuin lähettämällä palautetta suoraan suunnittelijalle. Nysse on jokaisen suunnitelmaluonnoksen jälkeen koonnut kaikki palautteet yhteen ja tehnyt vielä erillisen uutisen verkkoon esille nousseista palautteista. Koko Nyssen läntisen linjastosuunnitelman suunnitteluprosessin aikana saatiin yli 3 000 palautetta. Verkossa toteutetun linjastosuunnittelun lisäksi syksyllä 2022 järjestettiin kolme asukastilaisuutta, ja linjastoluonnoksista lähti lausuntopyyntö eri toimijoille. Näiden lisäksi eri yhdistykset ottivat kantaa linjastosuunnitteluun. Kaikki lausuntopyyntöön tulleet vastineet ja kannanotot otettiin yhdessä palautteen kanssa huomioon ja Tampereen kaupunkiseudun lautakunnan päätöksenteossa 15.2.2023 § 13 raportoitiin liitteenä kaikki saadut kannanotot sekä vastineet lausuntopyyntöihin.

Nyssen läntiseen linjastosuunnitteluun vaikutti, runsaan asiakaspalautteen lisäksi, joukkoliikennelautakunnassa 15.6.2022 § 62 hyväksytyt suunnitteluperiaatteet, joukkoliikennelautakunnassa hyväksytty 9.12.2021 § 107 joukkoliikenteen palvelutasomäärittely vuosille 2022-2025, alueelliset matkustajamäärät usealta vuodelta sekä keväällä 2022 toteutettu liikkumiskysely, johon saatiin yli 1 400 vastausta. 

Nyssen läntisessä linjastosuunnitelmassa vuosille 2024-2025 yhteys Myllypuron alueelle on suunniteltu toteutettavaksi linjalla 14, jolla mahdollistetaan vaihdoton yhteys Tampereen keskusta-alueelta Tesomalle ja edelleen Myllypuron teollisuusalueelle. Uudella linjareitillä mahdollistetaan laajalta alueelta vaihdoton yhteys Myllypuron teollisuusalueelle. Linjan 14 reitillä mahdollistetaan yhteys Tesoman solmupysäkille, josta taataan yhteyksiä Pirkkalaan, Nokialle sekä lähes koko Länsi-Tampereen alueelle, Epilänharjun itä- ja länsipuolille. Yhdellä vaihdolla taataan erittäin laajalta alueelta yhteys Myllypuron teollisuusalueelle.

Nykyisellään Myllypuron teollisuusalueelle liikennöidään linjoilla 15A sekä linjalla 71. Linja 15A kulkee Lempäälän Höytämöstä Etelä-Tampereen kautta Tampereen keskustaan ja edelleen Länsi-Tampereen kautta Myllypuron työpaikka-alueelle. Linjaa 15A liikennöidään talven liikennöintikaudella 30 minuutin välein arjen ruuhka-aikoina. Linjalla 71 mahdollistetaan nykyisellään yhteys Harjuniitystä Nokian aseman kautta joko Kankaantaan tai Ilkan alueen kautta Myllypuroon ja Tesomalle. Linjalla 71 liikennöidään maanantaista sunnuntaihin 30 minuutin välein.

Nyssen läntisen linjastosuunnitelman vuosille 2024-2025 myötä linja 15A lakkautetaan ja korvataan osittain uudella linjalla 14. Linjalle 14 on Nyssen läntisessä linjastosuunnitelmassa asetettu tavoite, että linjaa liikennöitäisiin arkisin ruuhka-aikoina 15 minuutin välein, varhaisaamuissa 15-30 minuutin välein ja ilta-aikaan puolen tunnin ja tunnin välein. Lisäksi tavoitteena on, että linjalla 14 tarjotaan myös viikonloppuisin vuoroja Myllypuroon varhaisaamuissa ja keskipäivällä sekä mahdollisuuksien mukaan myös ilta-aikoihin kohdennetusti, työmatkoihin sovittaen. Tarkempi aikataulusuunnittelu tullaan toteuttamaan lähempänä linjaston käyttöönottoa ja lopullinen vuorotarjontasuunnitelma tullaan esittämään vuosittaisessa joukkoliikenteen palvelutasopäätöksessä. Linjan 14 aikatauluja pystytään yhteensovittamaan paremmin Myllypuron työpaikka-alueen tarpeisiin, jotka ovat Nyssen tiedossa, Sandvik Mining and Construction Oy:n ja Nyssen 2.12.2022 pitämän yhteispalaverin kautta. Uudella linjalla 14 pystytään jopa järjestämään viikonlopun työvuoroihin paremmin yhteydet, jota ei nykyisellä linjastolla ole pystytty tarjoamaan.

Nokian linjastokokonaisuuden osalta Nokian ja Tesoman välillä, Kalkun kautta, on aiemmin liikennöinyt linja 71 kesäkaudella 2016, jonka jälkeen kyseinen linja siirrettiin liikennöitäväksi Kalkuntien sijaan Rounionkadulle. Nokialta ei ole ollut vaihdotonta yhteyttä Myllypuron alueelle ennen talviliikennekauden 2016-2017 alkua. Yhteyttä Nokian aseman ja Myllypuron teollisuusalueen välillä ei ole merkittävästi muutettu vuosien 2016-2023 välillä, mutta tältä ajalta on saatu asiakaspalautetta alueen joukkoliikenneyhteyksistä, ja ajanjaksolta on pystytty seuraamaan matkustajamäärien kehitystä.

Nyssen nykyisellä linjalla 71, jolla tarjotaan yhteys Nokian Harjuniitystä ja asemalta Myllypuroon ja Tesomalle, tehtiin helmikuun 2023 arkipäivänä noin 1 000 matkaa. Näistä matkoista noin 28 % tehdään Tampereen puolella ja noin 47 % tehdään Nokian aseman ja Harjuniityn välillä. Tampereella Kolmihaarankadun pysäkeiltä tehdään noin 4 % koko linjan 71 nousuista. Nokian puolella Rounionkadun pysäkeiltä ennen Öljytietä tehdään noin 8 % koko linjan nousuista. Rounionkadun nousuista yli puolet tehdään aamulla klo 7.30-10.00 välillä Välimaalta kohti Nokiaa. Aamun vuorot on suunniteltu etenkin Nokian Välimaan alueella asuville koululaisille, jotka kulkevat koulupolun mukaisesti omaan lähikouluun Kankaantaan koululle tai toisen asteen oppilaitoksiin Nokian Kankaantaankadulle. Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan hyväksymällä linjan 71 uudella reitillä mahdollistetaan edelleen yhteys Nokian Välimaan alueelta koulupolun mukaisesti Kankaantaan koululle ja osalla oppilaista matka bussipysäkille vähenee merkittävästi, kun linja liikennöi jatkossa Kalkuntiellä.  

Yhteys Nokialta Myllypuron teollisuusalueelle toteutuu vaihdollisesti junalla tai bussilinjalla 71 Tesomalle, josta pystyy vaihtamaan linjalle 14. Tässä vaiheessa ei ole tavoitteena lähteä edistämään suunnittelua vaihdottoman yhteyden järjestämiseksi bussi- tai pienkalustolla Nokian asemalta Myllypuron teollisuusalueelle.

Päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, eikä päätös ole muutoinkaan lainvastainen. Oikaisuvaatimuksissa ei ole esitetty sellaisia seikkoja, joiden perusteella päätöstä tulisi muuttaa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Oikaisuvaatimus hylätään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä, Nokian kaupunki/Ville Lipasti 

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen, kun se ei ole muuttunut oikaisuvaatimusmenettelyssä, saa muutosta kuitenkin hakea vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.