Yhdyskuntalautakunta, kokous 4.4.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 105 Asemakaavaehdotuksen asettaminen nähtäville: Ristinarkku, Vehnämyllynkatu 18 ja puistoalue, rakennusoikeuden lisääminen ja tontin rajojen tarkistaminen, asemakaava nro 8892 

TRE:5675/10.02.01/2021

Valmistelija

  • Karppinen Elina, Asemakaavapäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Kaavoitusarkkitehti Anne Karlsson, puh. 044 4811660, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 1241626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunkiympäristön palvelualue on valmistellut 15.12.2022 päivätyn ja 27.3.2023 tarkistetun asemakaavan nro 8892. Asian hyväksyminen kuuluu yhdyskuntalautakunnan toimivaltaan. 

Lisätietoja osoitteessa: https://www.tampere.fi/cgi-bin/kaava/kaavadoc?8892

Diaarinumero: TRE: 5675/01.02.01/2021

Asemakaavan laatija

Tampereen kaupunki, kaupunkiympäristön suunnittelu, asemakaavoitus, Anne Karlsson, Marjukka Huotari

Asemakaavan muutoksessa tonteille osoitetaan kerrosalaa yhteensä 3420 k-m2. Kerrosala lisääntyy 1370 k-m2. Tontti 5017-10 osoitetaan teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi (T). Tontti 5017-9 on ET-1 on yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten korttelialuetta (ET-1).

Kaava-alueen sijainti ja luonne

Suunnittelualue sijaitsee Ristinarkun teollisuusalueella osoitteessa Vehnämyllynkatu 18. Alueen pinta-ala on 6 368 m2, josta tontin 4949-1 osuus on 4 060 m2. Nykyisen asemakaavan mukainen puistoalue toimii osittain pysäköintialueena, ja alue on suurelta osin asfaltoitu. Hankkeessa käytetään Tampereen viherkerrointyökalua.   

Asemakaavan tavoitteet

Hakijan tavoitteena on rakennusoikeuden lisääminen ja tontin rajojen tarkistaminen. Tontille on tarkoitus rakentaa uutta teollisuusrakennusta yritystoiminnan laajenemista varten. Pysäköintialueena toimiva, nyt puistoalueeksi kaavoitettu osa liitetään osaksi tonttia. Asemakaavoituksen tavoitteena on vahvistaa alueelle jo vakiintunut maankäyttö ja mahdollistaa yritykselle joustava laajenemisvara. Yhdyskuntateknistä huoltoa varten varattua aluetta laajennetaan. 

Valmisteluaineistosta esitetyt mielipiteet

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä valmisteluaineisto olivat nähtävillä 15.12.2022-19.1.2023. Aineistosta saatiin 8 kommenttia: Tampereen Sähkölaitos, Pirkanmaan maakuntamuseo, Pirkanmaan liitto, viheralueet ja hulevedet -yksikkö, ympäristönsuojelu, Väylävirasto, Tukes ja Pirkanmaan ELY-keskus.

Ympäristösuojelun mukaan ekologisia yhteyksiä tulee vahvistaa viherverkoston yhteystarvealueella. 

Vastine asemakaavoitus: Valmisteluaineiston nähtävillä olon jälkeen kaavaehdotukseen on tehty tarkistus koskien istutettavaa alueen osaa (i-11), jota on suurennettu olemassa olevan metsikön kokoiseksi pihasuunnitelman mukaisesti. Nykyinen ekologinen yhteys on hyvin heikko. Esitetyllä pihasuunnitelmalla vahvistetaan, että tontilla säilyy luonnontilainen metsikkö sekä tontin reuna-alueen kasvillisuus. 

Väylävirasto edellyttää, että kaavoitettaessa alueita radan läheisyydessä huomioidaan mahdolliset junaliikenteen aiheuttamat melu-, runkomelu- ja tärinähaitat. 

Vastine asemakaavoitus: Suunnittelualue sijoittuu raideliikenteen aiheuttaman tärinän ja vähäisesti myös runkomelun riskialueelle. Asemakaavaehdotukseen on lisätty määräys tärinän hallinnasta.

Pirkanmaan ELY-keskus toteaa, että asemakaavoituksessa tehtävillä ratkaisuilla viheryhteyttä tulisi lähtökohtaisesti parantaa. Asemakaavaselostukseen on tarpeen täydentää melu- ja tärinävaikutusten arviointi.

Vastine asemakaavoitus: Valmisteluaineiston nähtävillä olon jälkeen kaavaehdotukseen on tehty tarkistus koskien istutettavan alueen osaa (i-11), jota on suurennettu olemassa olevan metsikön kokoiseksi.

Asemakaavaan on lisätty määräys koskien tärinää sekä täydennetty vaikutusten arviointia.

Valmisteluvaiheen jälkeen kaavaratkaisuun on muutettu toimistotilat salliva prosentti 49:ään ja korttelinumeroksi 5017.

Yksittäisen tontin asemakaavamuutoksella ei ole merkittäviä yritysvaikutuksia. Yleisen kilpailukyvyn ja elinvoiman näkökulmasta myönteisiä vaikutuksia syntyy, kun alueen yrityskannan monipuolistumista vahvistetaan ja toimintaympäristön uudistumismahdollisuuksia parannetaan asemakaavamuutoksen avulla.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Asemakaavaehdotus nro 8892 (päivätty 15.12.2022, tarkistettu 27.3.2023) hyväksytään asetettavaksi nähtäville.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hakija, Väylävirasto, Pirkanmaan ELY-keskus, Sirpa Lehtonen, Jaana Huttunen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)