Yhdyskuntalautakunta, kokous 18.4.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 116 Ikurinpuiston länsiosan yleissuunnitelma 

TRE:6110/10.03.04/2022

Valmistelija

  • Viinanen Marika, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelijat Kaisa Rantee, puh. 040 487 0900 ja Salla Leppänen puh. 044 423 5406, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Ikurinpuiston länsiosa on Ikurissa sijaitseva viheralue, jonka läpi kulkee Tesomajärven laskuoja ja voimalinja. Suunnittelualueeseen kuuluvat Ikurinpuiston läntiset alueet Ikurintien, Tuohikorventien ja Raivaajantien välisellä alueella. Ikurinpuiston länsiosaa ja Tesomajärven laskuojaa aiotaan kunnostaa Tuohikorventien ja Ikurintien välisellä alueella. Tavoitteena on vahvistaa alueen luonnon monimuotoisuutta, tasata virtaamia sekä luoda siitä miellyttävä paikka asukkaille. Alueen Ikurintiehen rajautuvaan osaan on jo vuonna 2022 rakennettu virtauksensäätöpato hulevesien viivyttämiseksi.

Viheralueen kasvillisuutta raivataan ja näkymiä vesiuomaan avataan paikoitellen. Tällä hetkellä uoman ympäristö on tiheän vesakon keskellä, ja sen ääreen ei ole pääsyä. Uoman läheisyyteen istutetaan erityisesti pölyttäjille tärkeitä varhaiskeväällä kukkivia puita ja pensaita sekä perustetaan avoimia niittyalueita. Uutta puustoa istutetaan virtauksensäätöpadon vierelle ja poistuvan voimalinjan paikalle. Puiston reunoilla sijaitsevat metsiköt ja kasvavat taimikot säilytetään. Uoman varteen rakennetaan uusi valaistu kivituhkapintainen puistoreitti, joka yhdistää Tuohikorventien ja nykyisen puistokäytävän toisiinsa. Reitin varrelle tulee kaksi levähdyspaikkaa penkkeineen, joilta voi katsella vesiuoman suuntaan. 

Uoman kunnostuksen tavoitteena on hillitä Myllypuroon vaikuttavia virtaamia ja tuoda virtaava vesi nykyistä näkyvämmin esiin. Myllypuron alue kuuluu valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan ja Natura-ohjelmaan. Alimmalla osuudella uoman linjausta muutetaan, jotta puistoraitti saadaan sovitettua säilytettävän puuston ja uoman väliin. Uomaan tehdään matalia patokynnyksiä luonnonkivistä virtauksen hidastamiseksi, ja Tuohikorventien alittavan rummun edustalle toteutetaan kivipatorakenne hillitsemään usein toistuvien sateiden aiheuttamia virtaamapiikkejä.

Yleissuunnitelmaluonnos oli 16.-30.1.2023 nähtävillä Tampereen palvelupisteessä, kaupungin nettisivuilla ja maastossa. Suunnitelmaluonnoksesta saatiin nähtävillä olon aikana yksi palaute. Palautteessa toivottiin, että suunnittelualueen reunalta kaadettaisiin palautteen antajan tontin vieressä olevaa puustoa. Palautteen antaja pelkää, että puita kaatuu autotallin päälle ja toivoo myös maiseman siisteyttä sekä puista aiheutuvan lehtijätteen vähenemistä. Yleissuunnitelmassa ei oteta kantaa puuston poistoon kyseisellä alueella, vaan toive on välitetty kunnossapitoon, joka arvioi puiden mahdolliset hoitoleikkaustarpeet sekä yksittäisten puiden poistomahdollisuudet. Nähtävillä olon jälkeen suunnitelmasta saatiin vielä toinen palaute, jossa toivottiin, ettei uoman läheisyydessä olevaa pajukkoa raivattaisi. Palautteessa korostettiin pajukon tärkeyttä mm. pölyttäjille ja linnuille. Kunnostustöissä ei ole tarkoitus raivata kaikkea alueen pajukkoa, vaan raivausta tehdään paikoitellen mahdollistaen puiston käyttäjien pääsy veden ääreen. Palautteiden myötä yleissuunnitelmaan ei tullut muutoksia.

Yleissuunnitelmaa käytetään rakennussuunnitelman pohjana. Rakennussuunnitelmassa esitetään tarkentuneet istutukset, pintamateriaalit, valaistus- ja varustetiedot. 

Kunnostettava pinta-ala on 6940 m2 ja kustannusarvio 72 000 euroa, joten neliökustannukseksi muodostuu noin 10 euroa. Kohdetta tullaan esittämään vuoden 2024 talousarvioon.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Ikurinpuiston länsiosan yleissuunnitelma, piirustus nro 18/21822/2 hyväksytään kustannusarvioneen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Palautteen antajat, Timo Koski, Marika Viinanen, Kaisa Rantee, Tarja Nikupaavo-Oksanen, Petri Kujala (Tampereen Infra Oy), Teemu Kylmäkoski (Tampereen Infra Oy), Kirsi Mäntysaari-Ukkola, Janne Syrjä, Salla Leppänen

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.