Yhdyskuntalautakunta, kokous 18.4.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 117 Hintsankadun jalkakäytävä ja pyörätie välillä Sammonvaltatie – Pappilankatu 

TRE:161/10.03.02/2023

Valmistelija

  • Sivenius Jouni, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Vanhempi erikoissuunnittelija Joni Vuoristo, puh. 050 352 6458, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 1241 626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Hintsankatu on osa Pappilan ja Ristinarkun kaupunginosien läpi kulkevaa pohjois-eteläsuuntaista alueellista pyöräilyn pääreittiä. Suunnitellut ratkaisut ovat jatkoa aiemmin toteutetuille Ristinarkuntien parannuksille. Suunnittelualueella nykyinen väylä on 3,0 metriä leveä yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie eikä vastaa nykyisiä pyöräilyn pääreittien laatuvaatimuksia.

Väylän parantamisen yhteydessä nykyinen väylä muutetaan erotelluksi jalkakäytäväksi ja pyörätieksi. Erottelu toteutetaan puurivillisellä viherkaistalla, joka toimii samalla myös viereisten väylien lumitilana. Tavoitteena on jatkaa Hintsankadun eroteltua jalankulun ja pyöräilyn väylää Pappilankadusta Takahuhdinkadulle asti. Suunnittelua tehdään yhteistyössä Takahuhdin koulukampuksen tonttisuunnittelun kanssa.

Nähtävillä oleva katusuunnitelma kytkeytyy eteläosassa Tampereen ja Kangasalan väliseen seudulliseen pyöräilyn pääreittiin, joka sijaitsee Sammon valtatien pohjoisreunalla. Reittien risteysalueella tehdään myös muutoksia. Katusuunnitelmassa esitetyillä toimenpiteillä saadaan aikaan lisäksi Takahuhdin koulukeskuksen koululaisille turvallisempaa liikkumisympäristöä.

Hintsankatu on asfalttipäällysteinen kokoojakatu. Ajoradan leveys kavennetaan 6,75 metriin, mikä mahdollistaa tarvittaessa bussilinjojen liikennöinnin tällä katuosuudella. Katuosuuden pituus on noin 120 metriä ja katualueen leveys on noin 19 metriä. Pyörätien leveys on 2,5 metriä, puurivillisen viherkaistan leveys on 2,5 metriä ja jalkakäytävän leveys on 2,5 metriä. Lisäksi ajoradan ja pyörätien välissä on 0,75 metriä leveä liikennemerkkien tilana toimiva erotuskaista. Jalankulun ja pyöräilyn erottelurakenne on jatkettu suunnitelmassa Pappilankadun liittymän pohjoispuolelle, jolloin muutos yhdistettyihin järjestelyihin tapahtuu suojatietä turvallisemmalla linjaosuudella.

Kadun pinta- ja perusvedet johdetaan nykyisten hulevesikaivojen avulla nykyiseen hulevesiviemäriin. Hintsankadun itäreunaan asennetaan uusia valaisinpylväitä.

Kadun rakennustyöt sisältyvät Tampereen kaupungin kaupunkiympäristön palvelualueen vuoden 2023 vuosisuunnitelmaan. Kohteen kustannusarvio on 260 000 euroa. 

Katusuunnitelmat ovat olleet julkisesti nähtävillä 27.2.-13.3.2023.

Katusuunnitelmaa vastaan on jätetty kolme (3) muistutusta.

Muistutus 1

Muistutuksessa kirjoitetaan, että suunnitelmassa on vakavia puutteita lumitilassa sekä kuivatuksessa ja että pyörätien leveys 2,5 metriä on tilana riittämätön.

Vastine 1

Katualueen kuivatus hoidetaan ohjaamalla hulevesiä kadun alla olevaan runkoviemäriin. Sulan maan aikaan osa jalkakäytävältä syntyvistä hulevesistä imeytyy viherkaistalla ja muun muassa tämän vuoksi viherkaista on sijoitettu poikkileikkauksessa tähän kohtaan. Katualueiden pintakuivatus tulee hoitaa siten, että hulevesiä ohjataan ajoradan suuntaan eikä tontille päin.

Lumitilana käytetään jalkakäytävän ja pyörätien välissä olevaa viherkaistaa sekä tontin ja jalkakäytävän välistä reuna-aluetta. Ajoradan ja pyörätien välissä oleva betonikivetty alue on liikennemerkkien sijoittamista sekä pyöräilijän turvallisuutta varten eikä sen tehtävänä tässä tapauksessa ole toimia lumitilana.

Nykyinen katualue ei mahdollista leveämpää pyörätietä eikä lumitilan toteuttamista ajoradan ja pyörätien väliin ilman, että katu rakennetaan uudelleen koko katualueen leveydellä ja että muiden liikennemuotojen leveyksiä kavennetaan. Hitsankadulla liikennöi nykyisin bussilinja Pappilankadun ja Takahuhdinkadun välisellä osuudella. Suunnittelun yhdeksi lähtökohdaksi oli asetettu varautuminen bussiliikenteeseen myös suunniteltavalla osuudella, jolloin ajoradan minimileveys on 6,75 metriä.

Muistutus 2

Muistutuksessa ehdotetaan, että Sammon valtatielle toteutettaisiin ylityskohta myös Hintsankadun länsipuolelle.

Vastine 2

Ylityksen toteuttaminen vaatii isoja ja kustannuksiltaan merkittäviä muutoksia liittymän nykyisiin järjestelyihin ja myös liikennevaloihin. Tätä mahdollisuutta tarkastellaan, ja mikäli ylityskohdan koetaan olevan tarpeellinen, siitä tullaan laatimaan oma katusuunnitelma. Ylityskohtaa ei toteuteta ainakaan tässä vaiheessa. Hintsankadun länsipuolella sijaitsee Sammon valtatien alittava alikulku 240 metrin päässä liittymästä.

Muistutus 3

Muistutuksessa kirjoitetaan, että pyörätien ja ajoradan välissä ei ole riittävästi lumitilaa. Muistutuksessa kommentoidaan myös, että Sammon valtatien suuntaisen pyörätien leveys tulisi olla 4,0 metriä. Sammon valtatien suuntaisen pyörätien sivuttaissiirtymää Hintsankadun länsipuolella tulisi loiventaa, jotta linjaus vastaisi 40 km/h mitoitusnopeutta.

Vastine 3

Lumitilasta on vastine muistutukseen numero 1 liittyvässä vastineessa.

Sammon valtatien pyörätien levennysmahdollisuutta Hitsankadun liittymäalueella on tarkasteltu ja todettu, että leventäminen edellyttäisi Hintsankadun puoleisten liikennevalopylväiden siirtämistä ja kaapeloinnin uusimista sekä muutoksia valaistukseen ja yläpuoliseen opastukseen. Sammon valtatien suuntaisen pyörätien leveyttä ei ole myöskään mahdollista kasvattaa 4,0 metriin koko Sammon valtatien suuntaisen pyörätien matkalta käytettävissä olevan tilan kapeuden takia.

Sammon valtatien suuntaisen pyörätien sivuttaissiirtymä on nähtävillä olleessa katusuunnitelmassa loivempi ja nykytilannetta parempi. Muistutuksessa mainitun mitoitusnopeuden huomioiminen tarkoittaisi uuden jalankulun ja pyöräilyn väylän rakentamista noin 50 metrin matkalla eikä tälle nähty tässä vaiheessa tarvetta eikä taloudellisia mahdollisuuksia.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Hintsankadun jalkakäytävä ja pyörätie välillä Sammonvaltatie – Pappilankatu, katusuunnitelma numero 1/21565 hyväksytään kustannusarvioineen muistutuksista huolimatta siten muutettuna, että ehdotusvaiheen jälkeen katusuunnitelmaan on lisätty jalankulun ja pyöräilyn viitoitukset liikennemerkkipylvääseen Sammon valtatien ja Hintsankadun liittymässä.

Maankäyttö ja rakennuslain 202 §:n mukaisesti päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Muistuttajat, Joni Vuoristo, Katri Jokela, Petri Keivaara, Tapio Lindström, Leena Tala, liikennemerkit, palvelupiste, infraomaisuudenhallinta, Ida Niinimäki

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.