Kaupunginhallitus, kokous 17.4.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 164 Welcoming city -suunnitelma Tampereen kansainvälistymistä ohjaavana strategisena viitekehyksenä 

TRE:1754/04.04.00/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Linnamaa Reija, Strategiajohtaja, Reija.Linnamaa@tampere.fi

Perustelut

Kansainvälisen toiminnan suuntaviivat linjaavat kaupungin kansainvälisen toiminnan painopisteitä valtuustokausittain. Kaupunginhallitus on hyväksynyt kansainvälisen toiminnan suuntaviivat 16.5.2022 § 213 (TRE:3601/04.04.00/2022).

Kansainvälisen toiminnan suuntaviivojen lupaukset jakaantuvat kolmeen osioon: Tampereelle, Tampereelta ja Tampereella. Tampereella-osuuden painopistettä on siirretty pitovoiman vahvistamiseen ja Tampereella tapahtuvan kansainvälistymisen edistämiseen. Painopisteen lupauksen mukaisesti rakennamme avointa, yhdenvertaista, kansainvälistä ja pitovoimaista kaupunkia. Kehitymme kansainvälisen yhteistyön avulla ja kehitämme kaupunkiorganisaatiota kansainvälisenä toimijana. Tuemme tamperelaisten kansainvälistymistä.

Vuoden 2022 aikana on valmisteltu Welcoming city -suunnitelmaa, joka tarkentaa kansainvälisen toiminnan suuntaviivojen sisältöjä Tampereen kansainvälisen pitovoiman ja vetovoiman osalta.  

Tampereen työikäisen väestön määrän ennustetaan kääntyvän laskuun 2030-luvulla, ja uudet nuorisoikäluokat eivät pysty täyttämään syntyvää työvoimatarvetta. Maan sisäisten erojen ennakoidaan kasvavan ja kilpailun osaajista kovenevan. Kansainvälisten osaajien ja vieraskielisten työikäisten lisäys edesauttaisi Tampereen elinvoiman säilymistä sekä Tampereen elinkeinoelämän pysymistä toiminta- ja kilpailukykyisenä myös tulevaisuudessa. Eläköitymisten myötä työvoiman tarve arvioidaan koskettavan muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluita, teollisuutta, kauppaa, koulutusta sekä ammatillisia, tieteellisiä ja teknisiä aloja.

Kansainvälinen kilpailu osaajista kiihtyy koko ajan. Kansallisella tasolla Suomessa on asetettu tavoitteet työperäisen maahanmuuton kaksinkertaistamisesta vuoteen 2030 mennessä ja uusien tutkinto-opiskelijoiden määrän kolminkertaistamisesta. Myös Tampereen on onnistuttava sekä osaajien houkuttelussa että osaajien pitovoimaan liittyvissä toimenpiteissä.  

Welcoming city -suunnitelmassa Tampereen väestönkasvua on tarkasteltu sekä nykyisen väestösuunnitteen että kiihtyvän kasvun skenaarion kautta. Kiihtyneen kasvun skenaario on johdettu vuoden 2022 vieraskielisyyden ja nettomaahanmuuton ennakko- ja rekisteritiedosta. Kiihtyneen kasvun skenaariota tukevat kansallisen tason toimenpiteet lainsäädännön muutoksista, maahantulon prosessien helpottamisesta, Suomen yleisen tunnettuuden parantumisesta sekä osaajien systemaattisista houkuttelutoimenpiteistä.   

Welcoming city -suunnitelman valmistelua on toteutettu laajan sidosryhmäjoukon kanssa olemassa olevan tiedon, uusien kyselyiden, haastatteluiden, työpajojen ja hackathonien kautta sekä etsimällä tietoa muiden kansainvälisten kaupunkien toimintatavoista. Valmisteluprosessin aikana nousi neljä keskeistä kehitysteemaa Tampereen kansainvälisyyden edistämiseksi: viranomaispalvelut, kieleen ja kulttuuriin liittyvät seikat, työllisyyteen ja työllistymiseen liittyvät haasteet ja Tampereen vähäinen kansainvälinen tunnettuus.

Valmistelutyön pohjalta on määritelty Tampereen kansainvälistymisen visio ja tavoitteet vuoteen 2040. Lisäksi valmistelutyössä esiin nousseista kehitysteemoista on muodostettu Welcoming city -suunnitelman neljä painopistealuetta ovat 1) Kansainvälisyydestä elinvoimaa, 2) Palveluista sujuvaa arkea, 3) Yhdessä tekemisestä pitovoimaa ja 4) Tampereen tunnettuudesta vetovoimaa.

Painopistealueisiin kuuluvien toimenpiteiden avulla tavoitellaan Tampereen elinkeinoelämän pysymistä toiminta- ja kilpailukykyisenä, sujuvien ja tehokkaiden palveluiden vakiinnuttamista, Tampereen pitovoiman vahvistumista taustaltaan kansainvälisten tamperelaisten osalta ja Tampereen vetovoiman kasvamista työ- ja opiskeluperäisen maahanmuuton kohteena.

Tampereen kaupungilla on lisäksi kansainvälisen osaamisen ja maahanmuuton strateginen ohjelma, joka vastaa kansainväliselle kohderyhmälle suunnatun palveluekosysteemin ja palveluiden kehittämisestä. Welcoming city -suunnitelma ja sen toimenpiteet tavoittelevat puolestaan ympäröivän yhteiskunnan muutosta tukemaan Tampereen kehitystä kansainväliseksi kaupungiksi pidemmällä aikavälillä. Suunnitelmat täydentävät toisiaan ja saavat yhdessä aikaan toiminnallisia muutoksia.  

Muutos kansainväliseksi kaupungiksi edellyttää toimenpiteitä paitsi kansainvälisen väestön asettautumisen tukemiseen myös yhteiskunnan vastaanottavuuden, työllisyysmahdollisuuksien parantamisen, kaupunkisuunnittelun ja palvelutarjonnan parantamisen näkökulmasta. Lisäksi on vahvistettava osaajien houkuttelua ja yleistä kansainvälistä tunnettuutta. Muutoksen aikaansaaminen vaatii laajaa yhteistyötä muun muassa kaupungin, korkeakoulujen, elinkeinoelämän, kolmannen sektorin ja muiden sidosryhmien välillä.

Welcoming city -suunnitelmaa esitetään hyväksyttäväksi Tampereen kansainvälisen veto- ja pitovoiman ohjaavaksi strategiseksi viitekehykseksi.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Welcoming City -suunnitelma hyväksytään Tampereen kansainvälistymistä ohjaavaksi strategiseksi viitekehykseksi.

Päätös

Asia jätettiin pöydälle.

Kokouskäsittely

Keskustelun kuluessa puheenjohtaja ehdotti, että asia jätetään pöydälle.

Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan pöydällepanoehdotuksen yksimielisesti.

Valmistelija

  • Linnamaa Reija, Strategiajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Suhdetoiminta- ja markkinointipäällikkö Iina Ojala, puh. 040 801 6189 ja kansainvälisten asioiden suunnittelija Pekka Pernu, puh. 041 730 2598, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio,​ puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Asia jäi pöydälle 11.4.2023 kokouksessa.

Esittelijä uudisti päätösehdotuksensa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Welcoming City -suunnitelma hyväksytään Tampereen kansainvälistymistä ohjaavaksi strategiseksi viitekehykseksi.

Päätös

Welcoming City -suunnitelma hyväksyttiin Tampereen kansainvälistymistä ohjaavaksi strategiseksi viitekehykseksi.

Lisäksi kaupunginhallitus hyväksyi seuraavan toivomusponnen:

Tampereella jo asuvien suomen kielen taitoa edistetään eri tavoin, ja suomen kielen intensiivikursseja tarjotaan myös maassa pitkään asuneille vieraskielisille. Samalla kannustetaan vieraskielisiä omatoimiseen suomen kielen opiskeluun.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle, strategiajohtaja Reija Linnamaalle, suhdetoiminta- ja markkinointipäällikkö Iina Ojalalle, kansainvälisten asioiden päällikkö Satu Vuoriselle, yhteysjohtaja Maggie Keskiselle, suunnittelija Pekka Pernulle sekä analyytikko Anniina Heinikankaalle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Keskustelun kuluessa puheenjohtaja teki seuraavan toivomusponsiehdotuksen:

"Tampereella jo asuvien suomen kielen taitoa edistetään eri tavoin, ja suomen kielen intensiivikursseja tarjotaan myös maassa pitkään asuneille vieraskielisille. Samalla kannustetaan vieraskielisiä omatoimiseen suomen kielen opiskeluun."

Puheenjohtaja tiedusteli toivomusponsiehdotuksensa saamaa kannatusta ja totesi sen tulleen hyväksytyksi yksimielisesti.

Antti Hiitti poistui kokouksesta päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Reija Linnamaa, Iina Ojala, Satu Vuorinen, Pekka Pernu

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.