Kaupunginhallitus, kokous 17.4.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 165 Kansainvälisen osaamisen ja maahanmuuton strategisen ohjelman päivittäminen 

TRE:1786/00.01.02/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Rantanen Teppo, Johtaja, Teppo.Rantanen@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin ensimmäinen kansainvälisen osaamisen ja maahanmuuton strateginen ohjelma hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 19.8.2019 (§ 109) ja julkaistiin syksyllä 2019. Kansainvälisen osaamisen ja maahanmuuton strateginen ohjelma 2019–2024 on poikkihallinnollinen asiakirja, jonka tarkoitus on koota yhteen kansainvälisiin osaajiin ja kansainvälisiin kuntalaisiin liittyvien ydinpalvelujen kehittäminen mukaan lukien lakisääteiset palvelut sekä edistää kansainvälisten osaajien houkuttelua ja pysyvyyttä alueella. Strategisen ohjelman lähtökohtaisena tavoitteena on luoda yhteinen tahtotila sidosryhmien kanssa kansainvälisten osaajien houkuttelemiseksi ja veto- ja pitovoimaa tukevien palveluiden ja rakenteiden (alustarakenteet) kehittämiseksi. 

Strategisen ohjelman toimeenpanon tueksi perustettiin strateginen ohjausryhmä, joka seuraa ohjelman toimeenpanoa ja edistää ekosysteemipohjaista verkostoyhteistyötä. Ohjausryhmän on asettanut pormestari Anna-Kaisa Ikonen ja sen jäsenet on tällä hetkellä nimetty vuosiksi 2021–2025 (18.10.2021 § 110).

Strategisen ohjelman päivitystarve syntyi, kun sille asetetut tavoitteet saavutettiin pitkälti vuoteen 2022 mennessä. Myös toimintaympäristön ja lainsäädäntöuudistusten (TE24 ja KOTO24) myötä ohjelman uudelleen tarkastelu tuli ajankohtaiseksi. Lisäksi ohjelman toimeenpanosta teetettiin kehittävä arviointi 2022.

Ohjelmassa on aiemmin ollut neljä keskeistä teemakokonaisuutta: Elävä ekosysteemi, Kanavat kuntoon, Kannustimet kaakkoon ja Osaamisella osallisuuteen. Ohjelmaan lisätään nyt viides teemakokonaisuus otsikolla Vastuullinen vastaanotto. Kaikkiin viiteen teemaan sisältyy uusia toimenpiteitä. Ohjelmaan tehtävät päivitykset on koottu tämän asian liitteenä olevaan esittelymateriaaliin.

Strateginen ohjelma on jatkossa osa Tampereen Welcoming City -suunnitelmaa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Kansainvälisen osaamisen ja maahanmuuton strategisen ohjelman päivitys vuosille 2023–2025 hyväksytään. Ohjelma on jatkossa osa Welcoming City -suunnitelmaa.

Päätös

Asia jätettiin pöydälle.

Kokouskäsittely

Keskustelun kuluessa puheenjohtaja ehdotti, että asia jätetään pöydälle.

Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan pöydällepanoehdotuksen yksimielisesti.

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kansainvälisen osaamisen palveluiden johtaja Mari Taverne, puh. 040 801 2686, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Asia jäi pöydälle 11.4.2023 kokouksessa.

Esittelijä uudisti päätösehdotuksensa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Kansainvälisen osaamisen ja maahanmuuton strategisen ohjelman päivitys vuosille 2023–2025 hyväksytään. Ohjelma on jatkossa osa Welcoming City -suunnitelmaa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle, strategiajohtaja Reija Linnamaalle, kansainvälisen osaamisen palveluiden johtaja Mari Tavernalle, suhdetoiminta- ja markkinointipäällikkö Iina Ojalalle, kansainvälisten asioiden päällikkö Satu Vuoriselle, yhteysjohtaja Maggie Keskiselle, suunnittelija Pekka Pernulle sekä analyytikko Anniina Heinikankaalle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Ilmari Nurminen poistui kokouksesta päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Mari Taverne, Iina Ojala, Pekka Pernu, Reija Linnamaa, Satu Vuorinen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.