Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, kokous 9.5.2023

§ 59 Avustukset ympäristönsuojelutyöhön vuonna 2023 

TRE:81/11.01.00/2023

Valmistelija

  • Skippari Kati, Ympäristöpäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristösuunnittelija Teija Ahonen, puh. 041 730 4733, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Ympäristönsuojeluyksikkö julisti 9.1.2023 haettavaksi avustusmäärärahan ympäristönsuojelutyöhön. Summa perustuu ympäristönsuojeluyksikön budjetissa varattuun avustusmäärärahaan, joka on tänä vuonna 13 000 €.

Avustusmääräraha on tarkoitettu yhteisöille tai yksityisille henkilöille omaehtoisesti toteutettaviin hankkeisiin, jotka edistävät ympäristönsuojelua, luonnonhoitoa tai luonnon monimuotoisuutta. Tänä vuonna avustusmääräraha kohdennettiin pääasiassa luonnon monimuotoisuutta edistävään toimintaan ja hankkeisiin, tästä tiedotettiin hakuvaiheessa (liite 1).

Avustusten hakuaika päättyi 27.1.2023. Hakemuksia tuli määräaikaan mennessä 17. Avustuksia haettiin yhteensä 15 626 €. Osa hakemuksista oli puutteellisia ja hakijoille annettiin mahdollisuus täydentää hakemustaan.

Avustusta myönnettäessä kiinnitettiin huomiota avustettavan toiminnan laatuun, laajuuteen sekä vaikuttavuuteen. Avustukset jaetaan tänä vuonna seuraavasti:
- yhtenä tai useampana päivänä järjestettävästä, kuitenkin saman tyyppisestä/samoilla kohteilla pidettävästä vieraslajeihin liittyvästä tapahtumasta, tai vieraslajeihin liittyvästä tiedottamisesta myönnetään 50-450 € riippuen hankkeen laajuudesta ja vaikuttavuudesta.
- useina päivinä, useilla kohteilla eri puolilla kaupunkia tapahtuvasta toistuvasta torjuntatyöstä, tai muuten erityislaatuisesta vieraslaji- tai ympäristöhankkeesta myönnetään 889-1992 € riippuen hankkeen laajuudesta ja vaikuttavuudesta.

Mahdolliset laitehankinnat ja palkkiomenot vähennettiin hankkeiden avustussummista. Avustushakemuksissa olleet talkoot, jotka eivät kohdistuneet Tampereen kaupungin hallinnoimille yleisille alueille, eivät saaneet avustusta. Avustus ei ole toiminta-avustusta, vaan ympäristönsuojelun kohdeavustusta.

Saatua avustusta käytettäessä tulee huomioida seuraavat asiat: Jättiputkien torjunnan kaupungin yleisiltä alueilta tekee kaupunki itse ja kyseisen lajin havainnoista toivotaan ilmoitettavan kaupungille. Torjunnoissa ei saa käyttää kemiallisia torjunta-aineita. Avustusta ei tule käyttää palkkoihin, palkkioihin tai laitteistojen hankintaan. Vieraslajien torjunta luonnonsuojelualueilla edellyttää toimivaltaisen viranomaisen lupaa. Hakijan tulee itse huolehtia tarvittavien lupien ja vakuutusten hankinnasta.

Avustus maksetaan syntyneiden kulujen perusteella, jälkikäteen. Avustuksen käytöstä tulee tehdä käyttöselvitys ympäristönsuojeluyksikköön viimeistään kuukauden kuluttua toteutetusta toiminnasta. Käyttöselvityksen mukaan tulee liittää kuitit, jos maksettava summa on yli 200 euroa. Jos maksettava tuki on tätä pienempi, tulee tuen saajan säilyttää kuitit itsellään vuoden ajan tuen maksamisesta mahdollisia pistotarkistuksia varten. Käyttöselvityslomake on saatavilla kaupungin verkkosivuilta osoitteesta tampere.fi/ymparistonsuojelutyonavustukset.

Avustuksissa huomioidaan matkakulut ensisijaisesti julkisilla kulkuvälineillä. Mikäli julkisten kulkuvälineiden käyttö ei ole mahdollista, oman auton käytöstä korvataan kaupungin kilometrikorvaus 0,53 € / km.

Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vuoksi kaupungin myöntämää kohdeavustusta ei ole tarkoitettu käytettäväksi ja ohjattavaksi välillisesti tai välittömästi Venäjän valtion tai sen edustamien virallisten tahojen kanssa tehtävään tai tukemaan toimintaan. Mikäli näin katsotaan tapahtuneen, avustussumma peritään kokonaisuudessaan takaisin.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Skippari Kati, Ympäristöpäällikkö

Avustukset yhteensä 8 841 euroa myönnetään ympäristönsuojeluyksikön esityksen mukaisesti seuraaville tahoille:
Epilä-Seura Ry, *********, *********, Kalkun Omakotiyhdistys ry, Luonto-Liiton Hämeen piiri, Lupu ry, Niihaman ryhmäpuutarhayhdistys, Pappilan Omakotiyhdistys ry, *********, Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry, *********, *********, Rautaharkon omakotiyhdistys ry, Silta-Valmennusyhdistys ry, Tapahtuma- ja mediarenessanssi ry

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hakijat, Teija Ahonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi. Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.