Kaupunginhallitus, kokous 22.5.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 233 Kaupunginhallituksen lausunto tarkastuslautakunnalle tilintarkastajan muistutuksen johdosta 

TRE:7257/02.02.02/2022

Valmistelija

  • Hirvelä Heli, Hallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tilintarkastaja on esittänyt tilintarkastuskertomuksessaan 31.5.2023 saakka toimivan sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsenille, sivistyspalveluiden palvelualueen johtajalle ja liikunta- ja nuorisojohtajalle muistutuksen sisäisen valvonnan järjestämisen ja toimeenpanon valvonnan laiminlyöntien vuoksi sekä liikunta- ja nuorisojohtajalle muistutuksen toimivallan ylittämisen vuoksi. Tarkastuslautakunta on 18.4.2023 § 42 päättänyt pyytää tilintarkastuskertomuksessa tehdyistä muistutuksista asianomaisilta selityksen sekä kaupunginhallitukselta lausunnon.

Lausuntona tarkastuslautakunnalle tilintarkastajan muistutuksen johdosta kaupunginhallitus esittää seuraavaa:

Tilintarkastaja on tilintarkastuskertomuksessa tehnyt tilivelvollisiin kohdistuvan tilimuistutuksen. Kuntalain mukaan se on tehtävä tilanteessa, kun virhe tai aiheutunut vahinko ei ole vähäinen. Valtuusto päättää, myönnetäänkö tilivelvollisille vastuuvapaus. Jos vastuuvapautta ei myönnetä, valtuuston on päätettävä niistä toimenpiteistä, joita epäämisestä aiheutuu. Oikeuskirjallisuuden mukaan lähinnä kysymykseen tulevat korvausvaatimuksen esittäminen tai rikossyytteen nostaminen. Vastuuvapauden epääminen merkitsee vain mahdollisuutta ryhtyä asiassa myöhemmin toimenpiteisiin. 

Työntekijän ja virkamiehen korvausvastuusta säädetään vahingonkorvauslain 4 luvussa. Tämä vastuu on eräissä suhteissa lievempi kuin 2 luvun 1 §:ään perustuva yleinen vahingonkorvausvastuu. Lain 4 luvun 1 §:n mukaan työntekijä on velvollinen korvaamaan työssään virheellään tai laiminlyönnillään työtoverilleen tai sivulliselle aiheuttamasta vahingosta määrän, joka harkitaan kohtuulliseksi ottamalla huomioon vahingon suuruus, teon laatu, vahingon aiheuttajan asema, vahingon kärsineen tarve ja muut olosuhteet. Työntekijä ei vastaa vahingosta, jos hänen viakseen jää vain lievä tuottamus. Jos vahinko on aiheutettu tahallisesti, on pykälän 2 momentin mukaan täysi korvaus tuomittava, jollei erityisistä syistä harkita kohtuulliseksi alentaa korvausta. Saman luvun 2 §:n mukaan virkamies vastaa virassaan virheellään tai laiminlyönnillään sivulliselle tai julkisyhteisölle aiheuttamasta vahingosta 1 §:ssä säädettyjen perusteiden mukaisesti.

Jos luottamushenkilö luottamustoimessaan tai muu edellä tarkoitettu henkilö julkista valtaa käyttäessään aiheuttaa vahinkoa julkisyhteisölle tai sivulliselle, esimerkiksi osallistumalla virheellisen päätöksen tekemiseen, on hän korvausvelvollinen samojen perusteiden mukaan kuin työntekijä työssään aiheuttamastaan vahingosta. Korvausvelvollisuus määräytyy siis 4 luvun 1 §:ssä säädetyin edellytyksin kohtuusharkinnan perusteella. Korvausvelvollisuutta ei ole, jos vahingon aiheuttajan viaksi jää vain lievä tuottamus. 

Vahingonkorvauslain mukaan korvausta ei voi periä, jos on kyse lievästä tuottamuksesta eli virhe tai laiminlyönti on vähäinen. Kuntalain mukaan tilimuistutus on tehtävä, jos vahinko tai virhe ei ole vähäinen. Tilintarkastajan käsityksen mukaan virhe tai vahinko on enemmän kuin lievä. Tällaisessa tilanteessa vahingonkorvauksen vaatiminen olisi periaatteessa mahdollista. Lisäksi on huomioitava, että yleensä työntekijän tai viranhaltijan työnantajalleen maksettavaa vahingonkorvausta sovitellaan. 

Kuntalain mukaan, jos on kyse ilmeisestä virkarikoksesta, on tehtävä rikosilmoitus. Hakametsän jäävuorojen ja omaan käyttöön tehtyjen epäiltyjen ostojen osalta asia on saatettu helmikuussa 2023 poliisille tutkintaan. On mahdollista, että asiassa on tarve muilta osin vielä lisätutkintaan ja muihin selvityksiin. Täydellistä tilannekuvaa tutkimusten keskeneräisyyden vuoksi ei ole nyt tällä hetkellä. Asiassa on syytä odottaa vireillä olevan tai mahdollisesti vireille vielä saatettavan poliisitutkinnan päättymistä ja mahdollista syyttäjän syyteharkintaa ennenkuin vastuuvapauksia myönnetään edes osittain. 

Edellä olevan perusteella kaupunginhallitus esittää käsityksenään, että tilivelvollisille ei tässä vaiheessa tule myöntää vastuuvapautta. Vastuuvapauden myöntäminen estäisi mahdollisten vahingonkorvauskanteiden nostamisen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Kaupunginhallituksen lausunto tarkastuslautakunnalle tilintarkastajan muistutuksen johdosta hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Matti Helimo ilmoitti olevansa asianosaisena esteellinen asian käsittelyyn. Esteellisyys todettiin hallintolain 28 §:n 1) kohdan perusteella ja hän poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.  

Tiedoksi

Tarkastuslautakunta, Heli Hirvelä, Jouko Aarnio

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)