Kaupunginhallitus, kokous 22.5.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 232 Tampereen kaupunkikonsernin tytäryhtiöiden konserniohjeen uudistaminen 

TRE:389/00.01.01/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja, Arto.Vuojolainen@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunkikonsernin tytäryhteisöjen konserniohje (kaupunginvaltuusto 16.12.2019 § 206) ja Hyvä hallinto-​ ja johtamistapa Tampereen kaupunkikonsernissa (Corporate Governance) -​ohje (kaupunginhallitus 12.6.2017 § 388) muodostavat kokonaisuuden,​ jolla kaupunki muodollisesti ohjaa konsernin yhtiöiden toimintaa.

Konserniohjeella määritetään kaupungin ja tytäryhtiön välisen toiminnan pelisäännöt. Hyvä hallinto-​ ja johtamistapa -​ohje on kaupungin ohje yhtiölle siitä,​ miten yhtiön tulee hallintonsa ja johtamisensa järjestää.

Konsernijaosto merkitsi konserniohjeen ja hyvä hallinto- ja johtamistapaohjeen uudistamisen tilannekatsauksen tiedoksi kokouksessaan 21.2.2023.

Kuntalain 47 §:n mukaan kunnalla on oltava konserniohje ja siinä tulee antaa määräyksiä ainakin laissa luetelluista asioista. Valtuusto päättää konserniohjeen hyväksymisestä ja kaupunginhallitus hyvä hallinto-​ ja johtamistapaohjeesta.

Omistajaohjaus on valmistellut konserniohjeen uudistamista ja sen luonnos on liitteenä luettavissa. Konserniohjeen valmisteluun on osallistunut laajasti henkilöitä mm. konsernihallinnosta. Tekstiä on tiivistetty ja selkeytetty,​ päällekkäisyyksiä on poistettu ja kohtia on pyritty lisäämään tai muuttamaan vastaamaan tämän päivän tavoitteita.

Hyvä hallinto- ja johtamistapaohje on vielä valmistelussa ja se tuodaan konsernijaoston hyväksyttäväksi myöhemmin.

Konserniohjeeseen tehtyjä muutoksia ovat mm:

Lisätty kokonaan uusi kappale 2.1 Konserniohjauksen ohjekokonaisuus.

Lisätty kokonaan uusi kappale 2.2 Tytäryhtiöomistusten jaottelu, mikä liittyy uuden hallintosäännön mukaiseen päätösvallan jakoon valtuuston ja konsernijaoston välillä. Uudistuksella on haluttu lisätä valtuuston päätösvaltaa yhtiöomistuksiin liittyen.

Kohtaan 2.3 lisätty velvoite käsitellä konserniohje yhtiökokouksissa, ellei sen noudattamisesta ole määrätty yhtiöjärjestyksessä.

Kappaleessa 4.2 oleva lista tilanteista, joissa tytäryhtiön on hankittava kaupungin ennakkokanta, on muotoiltu uudelleen. Listalta on poistettu asiat, joista yhtiön on osakeyhtiölain mukaan muutenkin saatava yhtiökokouksen päätös ja siten automaattisesti kaupungin päätös. Kappaleeseen on valtuuston toiveen mukaisesti myös lisätty Tampereen Vesi Oy:n hallitukselle velvollisuus käydä keskustelu omistajaohjauksen ja konsernijaoston kanssa veden asiakashinnoista päättäessään.

Kohtaan 4.4 on lisätty yhtiölle vaatimus edellyttää vastuullista työnantajuutta myös sopimuskumppaneiltaan ja heidän aliurakoitsijoiltaan.

Kokonaan uusia kappaleita ovat 4.9 ja 4.10 sekä 4.11. Ohjeessa on eroteltu markkinayhtiöiden ja in-house asemassa olevien yhtiöiden luonnetta ja toimintaperiaatteita. Ohjeeseen on tuotu näkyville myös kaupunkistrategiaa sekä laajasti tytäryhtiöiden velvollisuus osallistua kaupunkistrategian mukaisiin tavoitteisiin ja vastuullisen liiketoiminnan harjoittamiseen.

Sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan sisältöä on kappaleessa 5 täsmennetty ja laajennettu.

Kappaleessa 6, Keskitettyjen palveluiden käyttö ja konsernitili, on eroteltu markkinoilla toimivien yhtiöiden ja in-house yhtiöiden velvollisuus keskitettyjen palveluiden käytölle.

Viestinnnän periaatteita ja sisältöä on kappaleessa 8 ohjattu jonkin verran aikaisempaa tarkemmin ja lisätty yhtiöille velvollisuus julkaista kolmannesvuosiraporttinsa myös omilla verkkosivuillaan.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Esitetään kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston päätettäväksi:

Uudistettu liitteenä oleva Tampereen kaupunkikonsernin tytäryhtiöiden konserniohje hyväksytään.

Konserniohje tulee voimaan 12.6.2023.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Uudistettu liitteenä oleva Tampereen kaupunkikonsernin tytäryhtiöiden konserniohje hyväksytään.

Konserniohje tulee voimaan 12.6.2023.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolaiselle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Saara Unnanlahti, Ville Taivassalo, Johanna Saarinen, Heini Ruski

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)