Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 24.5.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 39 Kuntalaisaloite Näyttelijänkadun joukkoliikenneyhteyksien kehittämisestä 

TRE:968/08.01.01/2023

Valmistelija

  • Huhtala Leena, Joukkoliikennesuunnittelija

Valmistelijan yhteystiedot

Joukkoliikennesuunnittelija Leena Huhtala, puh. 044 430 9088, etunimi.k.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenne on saanut kuntalaisaloitteen Hervannan Näyttelijän alueen joukkoliikennepalvelusta ja sen kehittämistarpeista. Aloitteessa ideoidaan, kuinka nykyisten linjojen 13 ja 5 reittimuutoksilla pystyttäisiin kehittämään Näyttelijän alueen joukkoliikennepalvelua merkittävästi.

9.8.2021 käyttöönotetun linjaston suunnitteluprosessi oli historiallisen pitkä ja sisälsi vuorovaikutusta täysin uudella konseptilla osallistaen kuntalaiset mukaan suunnittelun alkuvaiheista asti yhdessä joukkoliikenneyksikön suunnittelijoiden kanssa kehittämään parhaiten kuntalaisia palvelevaa ratkaisua. Linjastosuunnittelu aloitettiin keväällä 2018 yhdessä asukkaiden kanssa. Vuorovaikutuksen kanavina käytettiin digitaalista osallistumista ja yhteissuunnittelutilaisuuksia eri puolilla Tamperetta. Linjastoa edelsi yli vuoden mittainen asukasvuorovaikutus, johon sisältyi useita asukastilaisuuksia ja yli 5 000 läpikäytyä laadukasta kommenttia linjastosuunnitelmista. Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta teki linjastopäätöksen 11.4.2019 § 27 (TRE:1039/08.01.01/2018). Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta vahvisti vielä päätöksenteossa kesäkauden 2021 (TRE:7268/08.01.01/2020) ja talvikauden 2021–2022 (TRE:5390/08.01.01/2020) joukkoliikenteen palvelutason. Kaiken kaikkiaan koko linjastosuunnittelu vuodelle 2021 toteutettiin yhdessä asukkaiden kanssa hyvin vuorovaikutuksellisesti. Osa muutoksista oli erilaisia, kuin mihin aikaisemmassa linjastossa oli totuttu. Kaikki Nysselle tulleet linjastopalautteet kerättiin ja koottiin päätöksenteon liiteaineistoksi ja raportoitiin Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle 9.12.2021 kokouksessa § 108 kesäkauden 2022 joukkoliikenteen palvelutasopäätöksen (TRE:7965/08.01.01/2021) yhteydessä.

Etelä-Hervannan ja Näyttelijänkadun osalta linjastosuunnittelussa käytiin läpi eri vaiheita ja suunnitelmia linjaston osalta. Yhtenä vaihtoehtona esimerkiksi Näyttelijänkadun alueelle osoitettiin kaavassa merkittyä Eero Roineen kadun joukkoliikennekadun puhkaisemista. Tätä kuitenkin alueen asukkaiden osalta vastustettiin. Näyttelijänkadulle pohdittiin erilaisia ratkaisuja, myös syöttöliikennettä, mutta lopullisessa linjastosuunnitelmassa tultiin tulokseen, että harvoin kulkevaa syöttöliikennettä ei kannattaisi järjestää, sillä merkittävä osa Näyttelijänkadun alueesta ja asukkaista on alle 500 metrin päässä Etelä-Hervannan ratikkapysäkistä. Näyttelijänkadulta saatiin ennen korona-aikaa alle 300 nousua päivässä. Tämä tarkoittaa, että vuorokohtainen matkustajamäärä Näyttelijänkadulla oli alle 3 nousua per vuoro. Näistä alle 300 arkipäivän nousuista yli 40 % tapahtui Näyttämönkadun pysäkiltä, josta nykyisellään Etelä-Hervannan ratikkapysäkille on alle 250 metriä matkaa.

Osalla Näyttelijänkadun asukkaista paras yhteys joukkoliikenteen pysäkille muodostuu kulkemalla Hermiankadulle, jossa liikennöivät Nysse-linjat 13, 19 ja 36. Itä-Näyttelijänkadun asukkaille rakennettiin Hervannantielle pysäkit linjan 13 reitille. Nykyisellä linjalla 13 mahdollistetaan yhteys Lintuhytin alueelta Hervannantien ja Herminkadun kautta Hervantakeskukselle ja edelleen keskusta-alueelle. Helmikuun 2023 linjakohtaisen matkustajamäärätarkastelun osalta linja 13 on Nyssen 9. suosituin linja. Lintuhytistä linjan 13 kyytiin tehdään arkipäivisin noin 130 nousua. Hervannantien pysäkeiltä linjalle 13 tehdään noin 11 nousua arkipäivisin.

Linjastosuunnittelun aikana keskusteltiin myös Tampereen kaupungin liikennesuunnittelun kanssa erilaisista kehittämisehdotuksista. Liikennesuunnittelussa oli jo alustavia suunnitelmia kehittää Näyttelijänkadulta alikulkuyhteyden kautta yhteyttä Ruskonkehän ali Hervantajärven ratikkapysäkille, mutta tätäkin kehitysideaa asukkaat vastustivat merkittävästi.

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on kokouksessaan 9.12.2021 § 107 tehnyt päätöksen Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenteen palvelutasomäärittelystä vuosille 2022-2025 (TRE:4999/08.01.01/2021). Tämä päätös toimii pohjana alueellisen joukkoliikennepalvelun järjestämiselle ja sen tavoitetasolle. Tällä päätöksellä Näyttelijänkadun alue on asetettu palvelutasoluokkaan 3, jonka myötä turvataan liikkuminen päivittäisiin kohteisiin. Kyseisen palvelutasoluokan alueella joukkoliikenteen käyttö vaatii kuitenkin matkustuksen ajallista joustamista. Tavoitteena on hyvä arkiliikenne ja vuoroja myös viikonloppuisin. Luokan 3 hyväksyttävä kävelymatka pysäkille on kilometri ja luokan liikennöintiajat ovat hieman suppeammat. Koko Näyttelijänkadun alueella on alle kilometri matkaa joko ratikkapysäkille tai bussipysäkille.

Linjan 5 käyminen pistona Näyttelijänkadun entisellä päätepysäkillä ei ole tiheästi liikennöitävän runkolinjan tavoitteiden mukaista. Linjastosuunnittelussa on tavoiteltu tiheästi liikennöitävien runkolinjojen osalta yhtenäistä ja suoraviivaista reittiä. Tämä tarkoittaa, ettei linjojen reiteillä suosita poikkeamia, jotta linjasto olisi selkeä ja sen selostaminen olisi mahdollisimman vaivatonta. Lisäksi tiheästi liikennöivillä runkotasoisilla linjoilla pyritään linjareitti rakentamaan niin, että matka-aika olisi kilpailukykyinen henkilöautoon nähden. Linja 5 on tällä hetkellä yksi tiheästi liikennöidyistä runkolinjoista, joilla tavoitellaan kilpailukykyistä yhteyttä henkilöautoon verrattuna sekä pyritään välttämään reittipoikkeamia. Helmikuussa 2023 linjalla 5 tehtiin lähes 3,5 % kaikista Nysse-matkoista. Linjalla 5 tehtiin arkipäivisin lähes 6 300 matkaa. Linjan 5 matka-aika Länsi-Hervannasta Keskustorille on ruuhka-aikoina lähes 50 minuuttia. Pisto Näyttelijänkadun päätepysäkillä lisäisi matka-aikaa vähintään 6 minuutilla jokaisella vuorolla ja siten lisäisi niin matka-aikaa Länsi-Hervannasta Keskustorille kuin kasvattaisi merkittävästi linjan 5 liikennöintikustannuksia. Helmikuussa 2023 Länsi-Hervannan ja Näyttämönkadun välisellä osuudella tehtiin lähes 23 % koko linjan 5 nousuista.

Hervannassa testataan vuoden 2023 aikana robottiautoa, jolla haetaan ratkaisuja lyhyiden matkojen tekemiseen. Robottiautokokeilun jälkeen voidaan reititystä pohtia ja hakea ratkaisua myös Näyttelijänkadun liikennöintiin tulevaisuudessa. Tämän lisäksi jo nykyisellään Tuomi Logistiikka Oy:n järjestää kaikille avointa PALI-liikennettä. Hervannan pali 10 mahdollistaa ovelta ovelle -yhteyden arkisin Näyttelijänkadulta esimerkiksi Hervantakeskukselle ja sen myötä ratikkapysäkille. Palveluliikenne on asiakkaiden käytettävissä arkisin klo 9–15.30. Palveluliikenteen liikennöintiaika osuu myös Nyssen seniorialennuksen ajankohtaan klo 9–14, jolloin matkakortilla yli 65-vuotiaat pääsevät matkustamaan niin Nyssen kuin palin kyydissä alennettuun hintaan. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Kuntalaisaloite Näyttelijänkadun joukkoliikennepalvelun kehittämisestä ja perustelutekstin tilannekuvaus merkitään tiedoksi. Linjoilla 5 tai 13 ei lähdetä suunnittelemaan reittimuutoksia Näyttelijänkadun kautta liikennöintiin.  

Kuntalaisaloitteeseen annetaan perustelutekstin mukainen vastaus.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Joukkoliikennesuunnittelija Leena Huhtala oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Kuntalaisaloitteen tekijä, KAPA-lisu Katja Seimelä, KAPA-joli Juha Kortteus ja Satu-Anneli Marjeta 

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)