Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 24.5.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 40 Tapahtumalipun hinnan vahvistaminen 

TRE:2695/02.04.03/2023

Valmistelija

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Joukkoliikennejohtaja Mika Periviita, puh 050 326 7007, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Perustelut

Tampereen seudun joukkoliikenteessä on pilotoitu joukkoliikenteen tapahtumalippua eli erilaisten tapahtumien pääsylippuun sisältyvää joukkoliikenteen matkustusoikeutta vuoden 2021 syksystä alkaen. Tapahtumalippu on ollut käytössä mm. Tapparan ja Ilveksen Liiga-jääkiekko-otteluissa ja muutamissa Nokia Arenalla olleissa konserteissa. Edellä mainituissa tapahtumissa tapahtumajärjestäjä on ostanut liput ja tarjonnut ne tapahtumakävijöille. Tampereen kaupunki on lisäksi tarjonnut kyseisen edun  mm. jääkiekon MM-kisojen otteluissa sekä eräissä urheilu- ja kulttuuritapahtumissa tapahtumajärjestäjän puolesta. 

Nyssen tapahtumalippu soveltuu suurempiin, yli 500 henkilön tapahtumiin. Teknisesti tapahtumalippu voidaan tällä hetkellä liittää Lippu.fin kautta myytäviin lippuihin tai vaihtoehtoisesti QR-koodina tapahtuman järjestäjän omiin passeihin tai pääsylippuihin. Jatkossa teknisiä toteutusmahdollisuuksia voi olla muitakin. Jokaisessa lipussa on oltava yksilöllinen, Nyssen toimittama QR-koodi, johon matkustusoikeus on ohjelmoitu. Teknisten reunaehtojen johdosta voidaan todeta, että tapahtumalippu ideana soveltuu parhaiten suurempiin, yli 500 hengen tapahtumiin, ainakin tällä hetkellä.

Nyssen tapahtumalipun käyttöön on tarpeen lisätä ehtoja. Tapahtuman pääsylipuissa on oltava näkyvillä maininta matkustusoikeudesta sekä sen voimassaoloajasta ja mahdollisista vyöhykkeistä, joilla lippu kelpaa. Mikäli käytetään Nyssen toimittamia QR-lippukoodeja, on lipun ulkoasu hyväksytettävä Nyssellä sähköpostitse hyvissä ajoin ennen jakelun aloittamista. Painetuissa lipuissa on oltava lähtökohtaisesti Nysse-logo. Tapahtumajärjestäjä vastaa lippujen kelpoisuudesta ja ohjeistaa niiden käytöstä. 

Tapahtumalipun tulee olla käyttäjille mahdollisimman helppokäyttöinen ja ymmärrettävä. Lähtökohtaisesti tapahtumaliput kelpaavat Nyssen bussi- ja ratikkaliikenteessä, mutta tavoitteena on saada ne kelpaamaan säännöllisesti myös Nysse-alueen junaliikenteessä. Kelpoisuus junaliikenteessä on tällä hetkellä varmistettava tapahtumakohtaisesti. Nyssen tapahtumalippu on yhden hintaryhmän lippu, joka on voimassa kaikilla vyöhykkeillä A-F tapahtuman tapahtumakohtaisten aikarajojen mukaisesti.

Tapahtumalipun hinnaksi esitetään 1,05 euroa (alv 10%) /nousu tai 2,10 euroa (alv 10%) /päivä. Lippuun ei sisälly vaihto-oikeutetta, joten nousu-kohtaisessa hinnoittelumallissa lopullinen hinta tapahtumajärjestäjälle muodostuu lippulaitteilla tehtyjen validointien määrän mukaisesti. Vaihdollisissa matkoissa validointeja tehdään 2 tai useampia.  Esitetty hinta kattaa lähtökohtaisesti kaikki vyöhykkeet ja ikäryhmät. Tapahtumalipun myynnin edellytyksenä esitetyllä hinnalla on, että tapahtumaan ei Nyssen tarvitse järjestää lisäliikennettä. Lippuja ei saa jälleenmyydä tapahtuman osallistujille ja tapahtumalippu tulee tarjota kaikille tapahtuman osallistujille.

Tapahtumat ovat hyvin erilaisia luonteeltaan ja kävijäprofiililtaan. Lisäksi tapahtuman sijainnilla on suuri merkitys tapahtumalipun käyttöön. Näiden lähtökohtien ja tapahtumalipun vielä vähäisten käyttökokemusten perusteella on tarpeen tehdä tapauskohtaista harkintaa tapahtumalipun käytännön toteutuksissa eri tapahtumissa. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Tapahtumalipun hinnaksi vahvistetaan 1,05 euroa (alv 10%) /nousu  tai 2,10 euroa (alv 10 %) /päivä.

Joukkoliikennejohtaja oikeutetaan tekemään tapauskohtaista harkintaa eri tapahtumien osalta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Tanja Lehtonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.