Alueellinen jätehuoltolautakunta, kokous 7.6.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 24 Alueellisen jätehuoltolautakunnan talousarvioesitys vuodelle 2024 

TRE:2933/02.02.01/2023

Valmistelija

  • Toppila Anu, Jätehuoltopäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Jätehuoltopäällikkö Anu Toppila, puh. 040 806 3362, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Perustelut

Alueellinen jätehuoltolautakunta kuuluu Tampereen kaupungin organisaatioon ja noudattaa talousarvioesityksen laadinnassa Tampereen kaupunginhallituksen hyväksymää kehyspäätöstä sekä talousarvion laadintaohjeita.

Alueellisen jätehuoltolautakunnan talousarvioesitys vuodelle 2024 on liitteessä 1.

Jätehuollon viranomaistehtäviä koskevan sopimuksen kohdan 8 mukaan talousarvion ja -suunnitelman valmistelussa on kunnille varattava tilaisuus esityksen tekemiseen toiminnan tavoitteista, suunnitelluista toimenpiteistä ja rahoituksesta. Tätä varten seuraavan kalenterivuoden alustava yhteistoiminnan talousarvio on toimitettava sopijakunnille 30.9. mennessä. Yhteistoiminta-alueen kunnille osoitettava lausuntopyyntö talousarvioesityksestä on liitteessä 2. Sopimuksen mukaan talousarvio ja –suunnitelma on laadittava siten, että edellytykset yhteistoiminnan tehtävien hoitamiseen turvataan.

Alueellisen jätehuoltolautakunnan kustannukset katetaan kokonaisuudessaan jätemaksuilla, joten jätehuoltolautakunnan talousarvion nettovaikutus Tampereen kaupungin talouteen on 0 euroa. Jätehuoltoviranomaisen talousarvioesityksellä ei ole vaikutusta myöskään muiden yhteistoiminnassa mukana olevien kuntien talouteen. Yhteistoimintasopimuksen kohdan 9 mukaan Tampereen kaupunki laskuttaa lautakunnan toiminnasta aiheutuneet kustannukset Pirkanmaan Jätehuolto Oy:ltä viimeistään kalenterivuoden loppuun mennessä.

Jätehuoltoviranomaisen vuoden 2024 talousarvioksi esitetään 545 000 euroa. Vuonna 2023 talousarvio on ollut 521 000 euroa. Talousarvion kustannusten nousu johtuu pääasiassa kunta-alan palkkaratkaisun tuomista kohoavista henkilöstökuluista, jonka vaikutukset näkyvät myös vuonna 2024. Lisäksi yksikön henkilöstön tehtävien vaativuuden arvioinnissa on tapahtunut muutoksia vuonna 2023, mikä aiheuttaa kustannuspaineita henkilöstömenoihin. Vaikka jätehuoltoviranomaisen tehtävät ovat osittain pysyvästi lisääntyneet jätelainsäädännön muutosten johdosta, jätehuoltoviranomaisen henkilöstömäärän esitetään vähenevän vuodesta 2023. Esimerkiksi kompostointi-ilmoitusten käsittelyn tuomaa hallinnollista taakkaa pyritään hoitamaan pääasiassa robotiikan keinoin.

Talousarviossa on huomioitu lisäksi palvelujen ostoissa tapahtuva yleinen kustannustason nousu. Talousarvioesitykseen liittyy vielä joitain epävarmuuksia mm. vuokrakustannusten osalta, minkä vuoksi talousarvioesitystä varaudutaan päivittämään vielä ennen talousarvion hyväksymistä jätehuoltolautakunnassa syyskuussa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Toppila Anu, Jätehuoltopäällikkö

Vuoden 2024 talousarvioesitys hyväksytään liitteen 1 mukaisena jatkotyöskentelyä varten.

Yhteistoiminta-alueen kunnille varataan mahdollisuus jättää lausuntonsa talousarvioesityksestä 18.8.2023 mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kari Kankaala, Marko Sivonen, Niina Vehmersuo, Toimialueen kunnat, Pirkanmaan Jätehuolto Oy

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)