Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, kokous 20.6.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 87 LISÄPYKÄLÄ: Yksityisteiden kunnossapitoavustukset 2023 (lisäpykälä) 

TRE:206/10.03.00/2023

Valmistelija

  • Jalo Tarja, Taloussihteeri

Valmistelijan yhteystiedot

Infrahallintapäällikkö Kimmo Myllynen, 040 806 4794, etunimi.sukunimi@tampere.fi ja taloussihteeri Tarja Jalo, p. 040 801 6311, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, p. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto on 29.11.2022 päättänyt yksityisteiden peruskorjaus- ja kunnossapitoavustusten myöntämisperusteet, jotka täydentävät kaupunginhallituksen 19.9.2022 hyväksymiä Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleisiä periaatteita. Yksityisteiden kunnossapitoavustusta voidaan myöntää seuraaviin kunnostustöihin:

  • ojien kaivuu ja aukaisu sekä tieluiskien hoito
  • vierialueiden raivaus
  • tienpinnan hoito ja kunnossapito
  • rumpujen korjaus ja uusiminen
  • siltojen ja lossien hoito ja uusiminen
  • tien talvihoito
  • liikenteenohjauslaitteet

Kunnossapidolla tarkoitetaan tienpidon toimia, joilla varmistetaan yksityistien päivittäinen liikennöitävyys ja liikkumisen turvallisuus. Yksityisteiden kunnossapitoavustuksia voivat hakea sellaiset tiekunnat, jotka täyttävät seuraavat (yleiset) kriteerit:

  • tien hoitamista varten on perustettu tiekunta
  • tien vaikutuspiirissä on vähintään kolme (3) pysyvästi asuttua taloutta
  • yksityistien pituudesta vähintään yhden (1) kilometrin on sijaittava Tampereen kaupungin alueella
  • tiekuntaa ja yksityistietä koskevat tiedot yksityistierekisterissä sekä tie- ja katuverkon tietojärjestelmässä ovat ajantasaiset yksityistielain (560/2018) edellyttämällä tavalla.

Yksityisteiden avustusten myöntäjä voi tapauskohtaisesti päättää erityistilanteissa poiketa kunnossapitoavustusten (yleisistä) kriteereistä, mikäli kohde on yhteiskunnallisesti merkittävä ja yleisen edun mukainen. Hakijan tulee tällöin haun yhteydessä esittää perustelut, joiden pohjalta esittää kohteen täyttävän myöntämisperusteiden mukaiset poikkeuskriteerit.

Avustusta voidaan myöntää ainoastaan hakijoille, joiden hakemus on saapunut määräajan loppuun mennessä. Määräpäivään 28.4.2023 mennessä saapui yhteensä 69 yksityisten teiden kunnossapidon avustushakemusta.  Saatujen tietojen ja erillisten selvittelyjen perusteella 67 yksityistietä täyttävät asetetut (yleiset) kriteerit.

Kaksi tiekuntaa eivät kaikilta - alla mainituilta - osin täytä edellä mainittuja yleisiä kriteereitä.

  • Tien vaikutuspiirissä on vähintään kolme (3) pysyvästi asuttua taloutta
    • Kintulammentie ei täytä kyseistä kriteeriä
  • Yksityistien pituus on vähintään yksi (1) kilometri
    • Värmäläntie ei täytä kyseistä kriteeriä.

Vuonna 2023 kaksi (2) edellä mainittua tiekuntaa haki kunnossapitoavustusta myöntämisperusteiden mukaisiin poikkeuskriteereihin perustuen. Yhteiskunnallisella merkittävyydellä ja yleisellä edulla tarkoitetaan muun muassa, että tieosuudella voidaan todentaa olevan merkittävässä määrin yleistä läpikulkuliikennettä ja tieosuus kytkeytyy kiinteästi yleiseen tieverkostoon.

Tampereen kaupungin suorittaman arvioinnin perusteella hakijat (Värmäläntie ja Kintulammentie) täyttävät poikkeuskriteerit. Värmäläntie kulkee Kaitavedentien (yleinen tie) rinnalla. Kaitavedentiellä on ajoradasta erotettu kevyen liikenteen yhteys, joka katkeaa Värmäläntien kohdalla ja kevyt liikenne ohjautuu luontevasti Värmäläntielle. Värmäläntie palvelee erityisesti jalankulku- ja polkupyöräliikennettä ja on yleisen edun (mm. liikenneturvallisuus) mukaista, että kevyt liikenne ei kulje Kaitavedentien piennarosuudella. Kintulammentiellä on liikenne vilkastunut merkittävästi, sillä tien vaikutuspiirissä sijaitsee suosittu retkeily- ja luonnonsuojelualue.

Tampereen kaupungin avustusta saa vain Tampereen kaupungin alueella olevalle yksityistien osalle.

  • Paalijärven yksityistiestä 9,6/18,6 km sijaitsee Tampereen puolella ja 9/18,6 km sijaitsee Kangasalan puolella

Päiväjärven ja Järvenperän tiekunnat ovat saaneet avustusennakkoa vuonna 2020, jonka jälkeen kyseiset tiekunnat eivät ole hakeneet kunnossapitoavustusta vuosina 2021 ja 2022, vaikka ne olisivat täyttäneet yleiset avustuskriteerit. Vuoden 2023 hakemusten liitteinä kyseiset tiekunnat ovat toimittaneet asianmukaiset selvitykset vuonna 2022 toteutuneista kunnossapitokustannuksista. Vuoden 2020 osalta tiekunnat eivät ole toimittaneet selvityksiä teiden kunnossapitokustannuksista. Tampereen kaupunki katsoo asian kokonaisharkintaan pohjautuen, että mainitun kaltaisessa tilanteessa avustusehtojen mukaiseen käyttötarkoitukseen ylivuotisesti kohdennetut kustannukset voidaan huomioida kaupungin ja kyseisten tiekuntien tilisuhteita tasattaessa, kuitenkin enintään vuonna 2020 maksettujen avustusennakoiden suuruisina. Päiväjärven tiekunnan osalta muodostuu tilanne, jossa aiemman tilisuhteen ja vuoden 2023 avustusennakon summa on negatiivinen. Tilisuhteiden tasaamisen edellyttämistä maksu- ja laskutusjärjestelyistä kaupungin ja tiekunnan on tarkoituksenmukaista sopia erikseen.

Kaupungin vuoden 2023 budjettiin on yksityisteiden avustamiseen varattu 220 000 euroa. Vuoden 2022 lopullisen kunnossapitoavustuksen ja maksetun ennakon erotus huomioidaan maksettaessa avustusta vuonna 2023. Vuotuiset kunnossapitoavustukset tiekunnille jaetaan käyttäen budjetin sallimaa suurinta tasaprosenttia.

Avustusprosentiksi vuonna 2023 esitetään 40 % (Vuosi 2022: 47 %), minkä myötä maksettavien avustusten määräksi muodostuu yhteensä 219 109,00 euroa, josta vuoden 2022 tasausta on -2 854,00 euroa. Alle 100 euron kunnossapidon avustuksia ei makseta eikä tasaustilanteessa peritä takaisin.

Päätöksen liitteessä luetellaan kunnossapitoavustuksen saajat.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Värmäläntie ja Kintulammentie täyttävät erityistilanteen kriteerit ja myös niille myönnetään vuonna 2023 yksityisteiden kunnossapitoavustusta.

Avustusta myönnetään yhteensä kuudellekymmenelleyhdeksälle (69) liitteessä mainitulle hakijalle.

Kaupunkiympäristön palvelualueen rakennuttamisjohtaja valtuutetaan sopimaan tilisuhteiden tasaamisen edellyttämistä maksu- ja laskutusjärjestelyistä Päiväjärven ja Järvenperän yksityisteiden tiekuntien kanssa.

Yksityisteiden kunnossapidon avustusprosentti vuonna 2023 on 40 %. Avustukset (avustusennakot) maksetaan yksityisteiden kunnossapitoavustuksiin varatusta määrärahasta tililtä 472000, verkolta 4013247 ja vaiheelta 4160.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Mikko Nurminen poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Hakijat, Milko Tietäväinen, Kimmo Myllynen ja Tarja Jalo

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.