Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, kokous 20.6.2023

§ 88 LISÄPYKÄLÄ: Oikaisuvaatimus rakennuslupaan, Pohjolankatu 22 (lisäpykälä) 

TRE:3447/10.03.01/2023

Valmistelija

  • Näykki Mika, Lakimies
  • Koskinen Isto, Tarkastusteknikko

Valmistelijan yhteystiedot

Lakimies Mika Näykki puh. 040 515 5823,  LVI-tarkastusteknikko Isto Koskinen puh. 0400 625978  etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Asian tausta

Viranhaltija on päätöksellään 24.5.2023 myöntänyt Asunto Oy Moisiolle rakennusluvan LVI-muutokselle (Liite 1).

Asunto-osakeyhtiön yksittäinen osakkeenomistaja, yksityishenkilö, on ollut useiden sähköpostien muodossa yhteydessä Tampereen rakennusvalvonnan työntekijöihin ja viranhaltijoihin. Muiden pyyntöjen ohessa hän on ilmoittanut haluavansa hakea muutosta rakennuslupaan (Liite 2).

Rakennusvalvonnan viranhaltijoiden toimesta on selitetty asianomaiselle yksityishenkilölle, että maankäyttö- ja rakennuslain mukaan asunto-osakeyhtiön yksittäisellä osakkaalla ei ole valitusoikeutta asunto-osakeyhtiön maanomistajana taikka haltijana hakemaan rakennuslupaan. Hänelle on myös kerrottu, että osa esiin ottamistaan asioista on asunto-osakeyhtiön sisäisiä asioita, joihin rakennusvalvonta ei voi puuttua.

Asianomainen yksityishenkilö on pitäytynyt vaatimuksessaan hakea muutosta rakennuslupaan.

Asianosaisasemasta ja muutoksenhakuoikeudesta

Maankäyttö- ja rakennuslain (jäljempänä MRL) 133 § 1 momentin mukaan rakennuslupahakemuksen vireilletulosta on ilmoitettava naapurille, jollei ilmoittaminen hankkeen vähäisyys tai sijainti taikka kaavan sisältö huomioon ottaen ole naapurin edun kannalta ilmeisen tarpeetonta. Naapurilla tarkoitetaan viereisen tai vastapäätä olevan kiinteistön tai muun alueen omistajaa ja haltijaa. Samanaikaisesti on asian vireilläolosta sopivalla tavalla tiedotettava myös rakennuspaikalla.

MRL:n sekä vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan asunto-osakeyhtiön yksittäinen osakas tai asukas ei ole lain tarkoittama naapuri, jota tulisi kuulla rakennushankkeesta.

MRL 187 § 1 momentin ja 192 § 1 momentin mukaan rakennuslupaan on oikeus hakea muutosta

1) viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla;

2) sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa;

3) sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa;

4) kunnalla; sekä

5) toimialueellaan sellaisella rekisteröidyllä yhteisöllä, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun edistäminen, jos rakennuslupa koskee rakennusta hankkeessa, johon sovelletaan ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annettua lakia.

MRL:n ja vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan asunto-osakeyhtiön yksittäinen osakas tai asukas ei ole lain tarkoittama asianosainen, jolla olisi muutoksenhakuoikeus asiassa, jossa asunto-osakeyhtiö on hakenut rakennuslupaa.

Asunto-osakeyhtiölle myönnetyn rakennusluvan ei ole katsottava vaikuttavan lain tarkoittamalla tavalla yksittäisen asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajan oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun sillä tavoin, että tälle tulisi oikeus hakea päätökseen muutosta.

Edellä esitetyn perusteella todetaan, että yksityishenkilön tekemä oikaisuvaatimus Asunto Oy Moisille myönnetystä rakennusluvasta on jätettävä tutkimatta koska hänellä ei ole muutoksenhakuoikeutta asiassa. Todetaan kuitenkin, että kuten liitteenä olevasta päätöksestä (liite 1) ilmenee, rakennuslupapäätös on valmisteltu ja päätetty asianmukaisesti lakia ja rakentamista koskevia määräyksiä noudattaen. Tehty rakennuslupapäätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranhaltija ei ole ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös ole muutoinkaan miltään osin lainvastainen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Henttonen Juha, Rakennusvalvontapäällikkö

Oikaisuvaatimus jätetään tutkimatta.

Lisäksi todetaan, että asiassa tehty rakennuslupapäätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranhaltija ei ole ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös ole muutoinkaan miltään osin lainvastainen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksentekijä,  Asunto Oy Moisio, Mika Näykki, Isto Koskinen

Muutoksenhaku

 

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. Jos alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta valituksella myös:

Rakennus- ja toimenpidelupa

 Valitusoikeus on:

1) viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla;
2) sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa;
3) sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen); sekä
4) kunnalla
5) toimialueellaan sellaisella rekisteröidyllä yhteisöllä, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun edistäminen, jos rakennuslupa koskee rakennusta hankkeessa, johon sovelletaan ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annettua lakia.

Purkamis- ja maisematyölupa

Valitusoikeus on:
1) sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen);
2) kunnan jäsenellä; sekä
3) kunnalla ja naapurikunnalla, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa;
4) elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksella on valitusoikeus rakennuksen purkamista koskevasta päätöksestä myös silloin, kun rakennus on valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävä. Jos rakennusluvan mukainen rakentaminen merkitsee purkamislupaa edellyttävän valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävän rakennuksen purkamista, valitusoikeus rakennusluvasta on myös elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksella.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen antamisesta. Päätöksen antamispäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

 Valituskirjelmään on liitettävä

- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.