Kaupunginvaltuusto, kokous 12.6.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 93 Tampereen kaupungin toiminnan ja talouden katsaus 4/2023 

TRE:1632/02.02.01/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Männikkö Jukka, Talousjohtaja, Jukka.Mannikko@tampere.fi
Linnamaa Reija, Strategiajohtaja, Reija.Linnamaa@tampere.fi

Perustelut

Kaupungin tammi-huhtikuun toteuman perusteella laadittu tulosennuste on 36,9 milj. euroa ylijäämäinen, mikä on 33,8 milj. euroa talousarviota parempi.

Kaupungin yhteenlaskettu toimintakate on käytännössä toteutumassa talousarvion mukaisesti, mutta yksiköiden talouskehityksessä on paljon eroavaisuuksia. Sivistys- ja kulttuurilautakunnan toimintakate on ylittymässä 11,7 milj. eurolla, mikä aiheutuu erityisesti henkilöstökulujen ja palveluostojen ylityksistä. Rahoituserät ovat ylittymässä talousarviosta 3,2 milj. eurolla korkotason nousun vuoksi. Asunto- ja kiinteistölautakunnan toimintakatteen arvioidaan toteutuvan 13,6 milj. euroa talousarviota parempana arvioitua suurempien maankäyttösopimuskorvausten ja myyntivoittojen vuoksi.

Vuosikate-ennuste on 165,7 milj. euroa ja vuosikate kattaa poistoista 128 prosenttia. Verotuloja arvioidaan kertyvän 37 milj. euroa talousarviota enemmän. Kunnallisveroja on kertymässä 19,5 milj. euroa, yhteisöveroja 10,0 milj. euroa ja kiinteistöveroja 7,5 milj. euroa talousarviota enemmän. Valtionosuudet ovat kertymässä talousarvion mukaisesti.

Ulkoisia nettoinvestointeja arvioidaan toteutuvan 244,1 milj. euroa, mikä alittaa talousarvion 18,5 milj. eurolla. Poikkeaman syynä ovat lähinnä talonrakennushankkeiden investointien lykkääntyminen. Pysyvien vastaavien luovutustuloja arvioidaan kertyvän yhteensä 34,6 milj. euroa, mikä on 4,7 milj. euroa talousarviota enemmän.

Kaupungin lainakannan arvioidaan pysyvän vuoden 2022 tasolla. Asukaskohtaiseksi lainamääräksi vuoden lopussa ennustetaan noin 3 700 euroa.

Toiminnan ja talouden katsauksessa raportoidaan talousarvion toiminnan tavoitteiden (pl. tytäryhteisöjen tavoitteet) etenemisestä tammi-huhtikuun aikana sekä esitetään arvio niiden toteutumisesta vuoden loppuun mennessä. Talousarvion toiminnan tavoitteet perustuvat Tampereen strategiaan ja pormestariohjelmaan. Tavoitteita asetetaan ensisijaisesti toiminnan vaikuttavuudelle ja tuloksille.

Kaupunginvaltuusto asetti vuoden 2023 talousarviossa 43 sitovaa toiminnan tavoitetta, joista 11 oli kaupunkitasoisia ja 32 kohdistui ensisijaisesti lautakunnille. Lisäksi liikelaitoksille asetettiin kahdeksan tavoitetta. Valtaosan toiminnan tavoitteista arvioidaan toteutuvan suunnitellusti tai niiden toteutumista ei voida vielä tässä vaiheessa vuotta arvioida. Suunnitellusti ovat toteutumassa muun muassa tavoitteet, jotka liittyvät asuinalueiden kehittämiseen, pientalorakentamisen mahdollistamiseen, Tampereen asemaan Suomen suositelluimpana opiskelukaupunkina, liikkumiseen kestävillä kulkutavoilla, keskustan saavutettavuuteen sekä yritystapahtumien ja kongressien määrään. Sitä vastoin kolmen kaupunkitasoisista ja lautakunnille asetetuista tavoitteista arvioidaan jäävän toteutumatta vuoden loppuun mennessä. Tällaisia ovat muun muassa tavoitteet, jotka liittyvät ammatillista tutkintoa opiskelevien negatiivisiin eroamisiin sekä kohtuuhintaisten asuntojen valmistumiseen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Tampereen kaupungin toiminnan ja talouden katsaus 4/2023 merkitään tiedoksi.

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Tampereen kaupungin toiminnan ja talouden katsaus 4/2023 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden talousjohtaja Jukka Männikölle, johtaja Mikko Nurmiselle, johtaja Teppo Rantaselle ja johtaja Lauri Savisaarelle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Valmistelija

  • Männikkö Jukka, Talousjohtaja
  • Linnamaa Reija, Strategiajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539 ja strategiajohtaja Reija Linnamaa, puh. 040 572 9610, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Vt. lakiasiainjohtaja Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Tampereen kaupungin toiminnan ja talouden katsaus 4/2023 merkitään tiedoksi.

Päätös

Asia merkittiin tiedoksi.

Tiedoksi

Jukka Männikkö, Hanna Jääskeläinen, Reija Linnamaa, Elli Torikka, konsernihallinto-palvelualueet-liikelaitokset

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)