Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 21.6.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 14 Tampereen seudun työväenopiston opinto-oikeuden rajaaminen maksamattomien maksujen vuoksi (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:2646/12.02.00/2023

Valmistelija

  • Gröhn Maija-Liisa, Työväenopiston rehtori

Valmistelijan yhteystiedot

Rehtori Maija-Liisa Gröhn, puh. 050 384 8251 ja kulttuurijohtaja Juha Ahonen, puh. 050 411 3033, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen seudun työväenopiston toiminnan budjetista noin neljäsosa katetaan opiskelijalta kerättävillä kurssi- ja lukukausimaksuilla. Opiskelijamaksujen maksamisen edellyttäminen on osa opiskelijoiden yhdenvertaista kohtelua. 

Joka lukukausi on useita opiskelijoita, jotka ilmoittautuvat yhdelle tai useammalle kurssille tai taiteen perusopetuksen opintoihin, mutta eivät suorita maksujaan. Maksut jäävät maksamatta, vaikka ne siirretään perintään. Työväenopisto saa tiedon Monetralta silloin, kun henkilön kurssimaksu siirtyy perintätoimistolle huomautuslaskua varten. Kurssihallintajärjestelmässä opiskelijan tietoihin tehdään asiasta merkitä. Sen jälkeen opiskelija ei pysty enää ilmoittautumaan uudelleen ja hänelle tulee seuraavan sähköisen ilmoittautumisyrityksen yhteydessä huomautus: ”Ilmoittautuminen ei onnistu maksamattomien kurssimaksujen takia. Ota yhteys asiakaspalveluun puh. 040 801 6471.”

Yhteydenotossa selvitetään asiakkaan maksujen tilanne ja tarvittaessa ohjeistetaan ottamaan yhteyttä suoraan perintätoimistoon maksun maksamiseksi. Työväenopisto poistaa oma-aloitteisesti merkinnät niiltä henkilöiltä, joiden maksusuorituksesta Monetra lähettää vahvistuksen. Tarvittaessa maksusuoritus tarkastetaan perintätoimistolta.  

Sivistys- ja kulttuurilautakunta hyväksyi Tampereen seudun työväenopiston taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmapäivitykset 18.4.2023 (§ 65). Kaikissa taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmissa on kirjattuna tieto, että opinto-oikeus voidaan keskeyttää maksusaatavien perusteella.  

Lakimies Susanna Vuorimaan mukaan samaan tapaan kuin taiteen perusopetuksessa, myös vapaassa sivistystyössä voidaan edellyttää kurssimaksujen maksamista ennen seuraavan lukukauden tai -vuoden kursseille ilmoittautumista, mutta asiasta on hyvä informoida etukäteen kursseille ilmoittautumista koskevissa ohjeissa. Tampereen seudun työväenopiston ilmoittautumisohjeissa on kerrottu, ettei opiskelija voi ilmoittautua uusille kursseille, jos hänellä on aiempien kurssien maksuja maksamatta. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Tampereen seudun työväenopiston vapaan sivistystyön kurssien ja taiteen perusopetuksen opiskelijan opinto-oikeus edellyttää aiempien kurssien ja lukukausien opintomaksujen maksamista. Mikäli opiskelijalla on maksamattomia Tampereen seudun työväenopiston maksuja, hänen oikeutensa ilmoittautua ja osallistua opetukseen evätään seuraavalta vapaan sivistystyön kurssilta tai lukukaudelta. Jos maksamattomat maksut koskevat alaikäistä lasta, ei myöskään hänen maksunsa maksajaksi merkityllä aikuisella ole ilmoittautumisoikeutta. Opiskelijan ilmoittautumis- ja opiskeluoikeus palautuu, kun maksut on suoritettu.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Apulaisrehtori Tuula Vatanen oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Johanna Loukaskorpi poistui kokouksesta ja varajäsen Kirsi-Kaisa Sinisalo saapui kokoukseen päätöksenteon jälkeen. Ylöjärven edustaja Henrik Pajunen poistui kokouksesta päätöksenteon jälkeen yhteistoiminta-alueen asioiden tultua käsitellyiksi.

Tiedoksi

Tuula Vatanen, Ulla Jousmäki, Maija-Liisa Gröhn, Juha Ahonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.