Yhdyskuntalautakunta, kokous 29.8.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 230 Oikaisuvaatimus koskien kiinteistön 837- 225-2061-17 talon A osoitepäätöstä 

TRE:3801/10.01.02/2023

Valmistelija

  • Alarotu Antti, Kaupungingeodeetti

Valmistelijan yhteystiedot

Paikkatietosuunnittelija Tiina Vesanta,​ puh. 040 196 1297,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Asunto Oy Otonosa on tehnyt 11.8.2023 oikaisuvaatimuksen (Liite 3) kaupungingeodeetin 8.8.2023 § 23 tekemästä, osoitteiden vahvistamista koskevasta viranhaltijapäätöksestä (Liite 2).

Kaupungingeodeetin päätöksellä on muutettu kiinteistön 837–225-2061-17 A-talon asuntojen A1-A7 osoitteet. Osoitteet on muutettu vastaamaan vallitsevaa tilannetta eli miltä kadulta on pääasiallinen, esteetön kulku huoneistoille. Asunnoille A1 – A6 kuljetaan Lammassaarenkadun kautta ja asuntoihin A7 – A10 kuljetaan Peräkorvenkadun kautta. Pääasiallista kulkua selventää ilmakuva (Liite 1).

Asuntojen A1-A6 ja A8-A10 nykyinen osoite on Peräkorvenkatu 2, asunnon A7 Lammassaarenkatu 1. Uudet osoitteet ovat Lammassaarenkatu 1 (asunnot A1-A6) ja Peräkorvenkatu 2 (asunnot A7-A10).

Osoitejärjestelmän ylläpito on kunnan tehtävä. Vuoden 2020 alusta kunnat ovat myös velvollisia ylläpitämään ja korjaamaan rakennustietoja suoraan valtion Väestötietojärjestelmässä, mm. rakennusten osoitteet. Osoitteenmuutosprosessi on saanut alkunsa asunnon A7 asukkaan otettua yhteyttä osoitteestaan.

Kunnan todettua A-talon osoitteissa korjaustarpeen, Peräkorvenkadulle 1970-luvulla valtion väestötietojärjestelmään kirjattu osoite tulee päivittää valitsevan tilanteen mukaiseksi. Huoneiston A7 asukkaalta saadun tiedon mukaan vallitsevassa tilanteessa asuntoihin A1-A6 kuljetaan Lammassaarenkadun kautta ja asuntoihin A7-A10 kuljetaan Peräkorvenkadun kautta. Näin ollen on tarpeen päivittää rakennusten osoitteet nykytilanteen mukaiseksi. Osoite määräytyy sen mukaan, miltä kadulta on pääasiallinen, esteetön kulku asuinhuoneistolle. On tärkeää, että esim. ambulanssi löytää osoitteen perusteella mahdollisimman nopeasti ja esteettömästi oikealle ovelle.

Oikaisuvaatimuksessa kaupungingeodeetin päätöksestä todetaan muun ohessa seuraavaa:

  • Osoitteenmuutos on kohtuutonta ja sekaannusta aiheuttavaa
  • Nykyinen järjestelmä vähentää läpi pihan ajoliikennettä, mikä on turvallisuuskysymys talon asukkaille
  • Hallituksen jäsenen kertoman mukaan pelastusviranomaisen kanta oli, että osoitteen muutos ei ole heidän mukaansa tarpeen.

 

Oikaisuvaatimuksen johdosta todetaan, että tontille oli tehty 3.8.2023 maastokäynti hallituksen puheenjohtajan läsnä ollessa asian varmistamiseksi. Maastokäynnille Tampereen kaupungin puolelta osallistui 2 tekniikan harjoittelijaa.

Käynnillä todettiin, että esteettömin kulku asunnoille A1-A6 on suoraan Lammassaarenkadulta.

Osoitteenmuutoksella ei pyritä vaikeuttamaan asiallista kulkua pihalla. Osoitteenmuutoksella pyritään kohdentamaan asunnoille oikea, toimiva osoite. Tämä vähentää tarpeetonta ulkopuolista kulkua pihan läpi sekä ohjaa käyttämään osoitteenmukaista pihaliittymää.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen edustaja Outi Toivonen on 14.8.2023 ottanut kantaa ko. talon osoitteisiin puhelimitse. Toivosen mukaan talon A osoitteista tulisi muutoksen myötä loogiset.

Tulevasta muutoksesta tiedotettiin kirjeellä isännöitsijälle s-postitse 27.7.2023. Asunto Oy Otonosan hallituksen puheenjohtajan kanssa muutosasiasta keskusteltiin puhelimitse 28.7.2023 ja 1.8.2023.

Osoitteenmuutoskirjeessä on viitattu asunnon A7 asukkaan kanssa käytyyn puhelinkeskusteluun. Kunnan osoitteissa on kyse koko kuntaa koskevasta ja myös valtakunnallisesta järjestelmästä, jossa toimitaan yhteisten sääntöjen mukaan.

Taloyhtiö ilmoitti 4.8.2023 haluavansa tehdä osoitteenmuutoksesta valituksen. Tällöin kaupungingeodeetti teki asiassa 8.8.2023 viranhaltijapäätöksen, johon on mahdollisuus hakea muutosta oikaisuvaatimuksella. (Liite 2). Kaupungingeodeetin päätöksen mukaan osoitteiksi tulivat Lammassaarenkatu 1 (asunnot A1-A6) ja Peräkorvenkatu 2 (asunnot A7-A10).

Oikaisuvaatimusta käsitellessään viranomainen voi pääsääntöisesti joko hyväksyä tai hylätä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen hyväksyminen merkitsee aiemmin annetun päätöksen kumoamista tai sen muuttamista. Oikaisuvaatimuksen hylkääminen merkitsee sitä, että aiempi päätös pysyy muuttumattomana voimassa.

Oikaisuvaatimuksessa Asunto Oy Otonosa ei ole esittänyt selkeätä vaatimusta siitä, miten kaupungingeodeetin päätöstä tulisi muuttaa. Oikaisuvaatimuksessa ei selkeästi esitetä esimerkiksi kaupungingeodeetin päätöksen kumoamista tai muuttamista. Voidaan kuitenkin päätellä, että oikaisuvaatimuksen tarkoitus on päätöksen kumoaminen, jolloin tehdyn viranhaltijapäätöksen mukainen muutos ei tulisi voimaan.

Kaupungingeodeetin päätös perustuu vallitsevan tilanteen vahvistamiseen eli muutetut osoitteet vastaavat todellista kulkua asunnoille. Maankäyttö ja rakennusasetuksen 84 §:n mukaan kunta päättää osoitemerkinnästä. Osoitemerkinnän tulee opastaa myös hälytys- ja huoltoajoa sekä muuta liikennöimistä kiinteistölle. Kaupungingeodeetin päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, hän ei ole ylittänyt päätösvaltaansa eikä päätös ole miltään osin lainvastainen. Oikaisuvaatimus on hylättävä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Oikaisuvaatimus hylätään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Asunto Oy Otonosa, Antti Alarotu, Tiina Vesanta, Mika Näykki

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa muutosta hakea se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta myös se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen, kuntayhtymän jäsenkunta ja sen jäsen sekä kuntien yhteisen toimielimen osallinen kunta ja sen jäsen.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Hallinto-oikeus ei ota tutkittavakseen yksityisoikeudellista asiaa koskevaa valitusperustetta, jonka osalta toimivalta on käräjäoikeudella.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
 - valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
 - päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.