Perustelut
Tampereen seudun ammattiopisto Tredu ja Antti ja Airi Soljan säätiö sr ovat 8.6.2023 allekirjoittaneet 1.7.2023–30.6.2026 väliselle ajalle yhteistyösopimuksen, jossa on sovittu kokeilumuotoisesta yhteistyöstä oppisopimuskoulutuksen kehittämiseksi. Johtaja, ammatilllinen koulutus Kirsi Viskari on tehnyt sopimuksen hyväksymisestä viranhaltijapäätöksen 26.4.2023 (§ 65).
Kokeilu kestää kolme 12 kuukauden pituista jaksoa, joista ensimmäinen on alkanut 1.7.2023. Säätiö lahjoitaa kullekin 12 kuukauden jaksolle 50 000 euroa edellä mainittuun tarkoitukseen, yhteensä 150 000 euroa. Yhteistyösopimuksessa on sovittu, että mikäli kaikkea säätiön antamaa rahaa ei saada käytettyä sopimuskauden aikana, niin mahdollisesta palautuskäytännöstä sovitaan erikseen. Tredu koordinoi ja ohjaa säätiön sille ohjaamaa rahoitusta / tukea työnantajille.
Antti ja Airi Soljan säätiön tuki kohdentuu työnantajan järjestämään opiskelijan ohjaukseen työpaikalla
Antti ja Airi Soljan säätiön tarkoituksena on tukea oppisopimuksella annettavaa koulutusta, mahdollistaa mestari-, kisälli- ja oppipoikatradition jatkumista sekä lisätä kädentaitojen opiskelun yleistä arvostusta Suomessa. Säätiön tavoite näkyy myös tehdyssä yhteistyösopimuksessa siten, että myönnettävä tuki on kohdennettu juuri käsityövaltaisilla aloilla toimiville yrityksille. Antti ja Airi Soljan säätiön tuki työnantajille -tuen avulla on tarkoituksena maksaa tukea käsityövaltaisilla, perinteisen mestari-kisälliperinteen aloilla toimiville työnantajille, jotka palkkaavat Tredun oppisopimusopiskelijan yli kahdeksi kuukaudeksi. Tukea voidaan myöntää rekisteröidylle yritykselle tai kolmannelle sektorille (rekisteröity yhdistys, säätiö), mutta ei julkiselle sektorille (kunta, kuntayhtymä, valtio, hyvinvointialue).
Tavoitteena on tukea niitä Tredun perus- tai ammattitutkintoja tai näiden tutkintojen osia opiskelevia opiskelijoita, joilla on vaikeuksia saada koulutusohjelman mukaista oppisopimuskoulutuspaikkaa kannustamalla taloudellisesti yrityksiä opiskelijoiden palkkaamisessa. Tuki kohdentuu työnantajan järjestämään opiskelijan ohjaukseen työpaikalla, jota nimetty oppisopimuksen työpaikkaohjaaja ja muu yhteisö tekevät. Tuella varmistetaan opiskelijalle työpaikalla tapahtuvan oppimisen mahdollisuus ja riittävä oppimisen ohjauksen määrä työpaikalla niin, että opiskelijan osaaminen ja työelämävalmiudet mahdollistavat pidempiaikaisen työllistymisen. Työssäoppimisen tavoitteet sovitaan yhteistyössä työnantajan ja Tredun kesken. Yhteistyösopimuksen mukaan Tredun tehtävänä on varmistaa, että valituksi tullut työnantaja sitoutuu yhteisiin tavoitteisiin.
Tredun ja säätiön yhteistyösopimuksessa on sovittu, että Tredu kartoittaa tuen tarpeessa olevat opiskelijat käsityövaltaisilta koulutusaloilta. Tredun koulutusalat, joille tuki Tredun sisällä pääsääntöisesti kohdentuu ovat: tekstiili- ja muotiala, taideteollisuusala, puhtaus- ja kiinteistöpalveluala, rakennusala, talotekniikka, kone- ja tuotantotekniikka ja autoala.
Tuen myöntämisperiaatteet
Tredun ja säätiön yhteistyösopimuksen mukaan Tredu päättää itsenäisesti, missä määrin kussakin oppisopimushankkeessa käytetään säätiön varoja sopimuksessa sovituissa kehyksissä. Yhteistyösopimuksessa on sovittu, ettei yrityksen saama tuki voi olla Tredun oman ja mahdollisten muiden tukijoiden antama tuki huomioiden enempää kuin 1 000 euroa kuukaudessa. Jotta edellä oleva sopimusehto tulee käytännössä huomioiduksi, on tuen myöntämisperiaatteissa määritelty yrityksen saamaksi tukisummaksi 700 euroa kuukaudessa.
Tredun edelleen jakaman Antti ja Airi Soljan säätiön tuen myöntämisperiaatteista on laadittu ohje, jota esitetään nyt lautakunnalle hyväksyttäväksi. Ehdotus 1.10.2023 voimaan tulevaksi Antti ja Airi Soljan säätiön tuki työnantajille -tuen myöntämisperiaatteiksi on tämän asian liitteenä.
Yhteistoiminnan tulosten arviointia toteutetaan vuosittaisilla tapaamisilla kunkin alkavan vuoden tammikuun aikana. Tapaamisten tavoitteena on kehittää ja arvioida toimintamallia käytännön olosuhteissa ja samalla kehittää yhteistyömuotoa. Yhteistyösopimuksen mukaan Tredun on kalenterivuosittain toimitettava säätiön hallitukselle raportti tehdyistä avustuspäätöksistä.
Oppisopimuskoulutuksesta
Oppisopimuskoulutus on pääosin työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettävää koulutusta, jota täydennetään tarvittaessa muissa oppimisympäristöissä tapahtuvalla opiskelulla. Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijalle maksetaan palkkaa ja palkkauksen perusteet määräytyvät alan työ- ja virkaehtosopimusten perusteella ja siitä sovitaan työnantajan ja opiskelijan kesken. Viikoittaisen työajan tulee olla keskimäärin vähintään 25 tuntia. Työpaikalla opiskelijaa ohjaa tehtävään valittu työpaikkaohjaaja. Opiskelijalle annetaan työtehtävissä vastuuta ja hän oppii aitoja työtehtäviä tekemälllä. Annettujen työtehtävien tulee vastata tutkinnon perusteiden ammattitaitovaatimuksia.
Työnantajalle maksetaan koulutuskorvausta, jos oppisopimuskoulutuksen järjestämisestä katsotaan aiheutuvan työnantajalle kustannuksia. Koulutuskorvauksen maksamisesta sovitaan koulutuksen järjestäjän ja työnantajan kesken.
Oppisopimuskoulutuksena voidaan suorittaa koko ammatillinen tutkinto tai tutkinnon osa tai osia, tai tutkinnon osaa pienempi kokonaisuus. Oppisopimus voi siis olla kestoltaan muutamista viikoista kolmeen vuoteen. Oppisopimuksella suoritettu tutkinto antaa saman jatko-opintokelpoisuuden kuin ammattiopisto tai lukio sekä saman pätevyyden kuin ammattiopisto.
Kun koulutuksen järjestäjä on todennut työpaikalla olevan edellytykset toimia oppimisympäristönä ja opiskelijalle on yhdessä suunniteltu henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) kyseiselle työpaikalle, koulutuksen järjestäjä ja työnantaja tekevät sopimuksen oppisopimuskoulutuksen järjestämisestä. Tämän jälkeen työnantaja ja opiskelija tekevät oppisopimuksen, joka on kirjallinen, määräaikainen sopimus työ- tai virkasuhteesta. Oppisopimuksen liitteeksi tulee liittää opiskelijan HOKS siltä osin kuin se koskee oppisopimusta.
Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.6.2023) 17 § mukaisesti lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta mm. avustusten ja tukien myöntämisperusteista ja myöntämisestä kaupunginhallituksen määräämien yleisten periaatteiden mukaisesti.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Antti ja Airi Soljan säätiön tuki työnantajille -tuen myöntämisperiaatteet hyväksytään liitteen mukaisesti. Myöntämisperiaatteet tulevat voimaan 1.10.2023.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.