Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 4.10.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 153 Lisäys Tampereen kaupungin ja Business Tampere Oy:n väliseen sopimukseen ekosysteemisopimuksen hankkeiden edistämiseksi 

TRE:96/00.01.06/2023

Valmistelija

  • Impiö Irene, Kasvupalvelujohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kasvupalvelujohtaja, työllisyys- ja kasvupalvelut Irene Impiö, puh. 050 539 2943, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunki ja työ- ja elinkeinoministeriö ovat allekirjoittaneet ekosysteemisopimuksen vuoden 2021 tammikuussa ja sopimus on voimassa 31.12.2027 saakka. Sopimuksella vahvistetaan vetovoimaisten osaamiskeskittymien ja innovaatioympäristöjen rakentumista sekä suomalaisten toimijoiden kytkeytymistä kansainvälisiin TKI-verkostoihin ja arvoketjuihin. Sopimuksella kehitetään innovaatiotoiminnan ekosysteemejä eli tiiviitä yhteistoimintaverkostoja, vahvistetaan osaamiskärkiä sekä lisätään tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan vaikuttavuutta kaupunkilähtöisesti.

Business Tampere Oy toimeenpanee osaltaan Tampereen kaupungin sekä työ ja elinkeinoministeriön välistä innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimusta (2021–2027). Tampereen ekosysteemisopimuksen strategiset painopisteet ovat valikoituneet Tampereen kaupungin, Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän, Tampereen korkeakouluyhteisön, VTT:n, Pirkanmaan liiton ja Pirkanmaan ELY-keskuksen sekä työ- ja elinkeinoministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä ympäristöministeriön kanssa käytyjen keskustelujen ja neuvottelun pohjalta. Tampereen kaupungin valitut strategiset painopisteet ovat Sustainable Industry X, Rakennukset, energia ja infra -kokonaisuus sekä Digitaaliset terveysratkaisut. 

Hankkeiden rahoituspäätöksiä on valmisteltu syksyn 2022 ja kesän 2023 välisen ajan. Pirkanmaan liitto avasi Kestävän kaupunkikehittämisen Tampereen ekosysteemisopimuksen EAKR-haun ajalle 12.5.–12.6.2022. Rahoituspäätösten ja maksatuksen viivästymät johtuvat valtakunnallisesta rahoittajan käyttämän EURA-järjestelmän keskeneräisyydestä. Ekosysteemisopimuksella rahoitetut hankkeet ovat pääsääntöisesti käynnistyneet kuitenkin hanketoteuttajien omalla riskillä sekä rahoittajan tekemän sitoumuksen turvin. Hankkeet ovat saaneet rahoituspäätökset (SIX-PoE:ta ja Digitaaliset terveysratkaisut -hanketta lukuunottamatta) pitkän odotuksen jälkeen kesällä 2023. Viivästyksestä johtuen muun muassa ministeriön kaavailema ekosysteemisopimuksien väliseuranta on lykätty vuodelle 2024.

Edellä mainitun johdosta Tampereen ekosysteemisopimuksen toimenpiteiden toteuttamiseksi hanke-ennakkoa on tarpeen myöntää lisäyksenä Business Tampere Oy:n ja Tampereen kaupungin väliseen sopimukseen elinkeino- ja kehityspalveluiden hankinnasta (elinvoima- ja osaamislautakunta 18.1.2023, 15 §) seuraaville hankkeille:  

Suomalainen osaaminen globaalina suunnannäyttäjänä ja johtavana toteuttajana liikkuvien työkoneiden kaksoissiirtymässä (SIX-PoE)

Hanke koostuu kahdesta toimenpidekokonaisuudesta. Ensimmäisessä osiossa kehitetään liikkuvien työkoneiden huippuosaamisen alustaa (Platform of Excellence, PoE) ja rakennetaan verkostoa kansallisesti ja kansainvälisesti. Tavoitteena luoda viestittävä kokonaisuus ja rakentaa luottamusta toimijoiden välille. Toisessa osiossa rakennetaan liikkuvien työkoneiden PoE kansainvälistä vaikuttavuutta ja ajatusjohtajuutta. Kokonaisuudessa mm. lisätään alan houkuttelevuutta, tuetaan isoa tapahtumaa, osallistutaan kansainvälisiin tapahtumiin ja järjestetään matchmaking-tapahtumia. 

Toteutusaika 1.11.2022–31.10.2024. Toteuttajat: Business Tampere Oy, Tampereen yliopisto, Lappeenranta ja Turku, sekä alustavasti myös Oulu, Lahti ja Salo.

Tampere digitaalisen ja vihreän teknologiakehityksen kansainväliseen kärkeen ajoneuvoteollisuudessa (SIX-DIVA) 

Hankkeen tavoitteena on seudun ajoneuvoteollisuuden digitaalisen ja vihreän teknologiakehityksen vahvistaminen ja uudistaminen, vaikuttavuuden kasvatus teollisen teknologiakehityksen osalta sekä alan tunnettuuden lisääminen. Keskeisinä toimenpiteitä ovat merkittävä EU-rahoituksen lisääminen TKI-toimintaan, kansainvälisten verkostojen vahvistaminen ja yhteinen vaikutustyö, seudun teknologiakehityksen kansainvälisen näkyvyyden tukeminen, verkostoituminen ja yhteistyömahdollisuuksien avaaminen sekä yhteiset pilotit osaajiin, teknologisiin alustoihin ja teknologioiden kehittämiseen liittyen. 

Toteutusaika: 12.6.2022–11.6.2024. Toteuttaja: Business Tampere Oy.

Digitaalisten terveysratkaisujen kaupallistaminen ja skaalautuminen

Hankkeen toiminta jakautuu kolmeen toimenpidekokonaisuuteen. Tampere Healthin kansainvälistämistä edistetään muun muassa ekosysteemin älykkään erikoistumisen vahvistamisella, pääomainvestointien ja yrityssijoittumisten edistämisellä ja viennissä avustamisella. Innovointia aidoissa hoitoympäristöissä lisätään muun muassa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin innovatiivisten hankintojen lisäyksellä ja Tampere Health Testbeds -brändin ja yhteisön kasvattamisella sekä asiakkuuksien lisäämisellä. Tutkimuslähtöisten terveysinnovaatioiden kaupallistamista tuetaan, uusien skaalautumispotentiaalia omaavien terveysalan startupien käynnistymisen tuella sekä TKI-konsortioiden muodostamisella ja rahoituksen aktivoinnilla.

Toteutusaika: 13.6.2022–30.6.2024. Toteuttajat: Business Tampere Oy, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Tampereen yliopisto. 

Kasvuekosysteemien poikkileikkaavat kehittämisen kärjet 2

Hankkeella tavoitellaan yrityspalveluiden parempaa kohdennettavuutta ja vaikuttavuutta, sekä elinvoimapalveluiden kokonaisvaltaista kehittämistä ja kansainvälistymisen tukemista. Hankkeella kehitetään ihmiskeskeisiä tekoälyä ja dataa hyödyntäviä palveluita yritysten ja kasvuekosysteemien tueksi. Konkreettisia toimenpiteitä ovat muun muassa palveltavan segmentin rajaus, Y-tunnukseen pohjautuva palvelualustan luominen sekä 2–3 AI-pilotin toteutus.

Hankkeella kehitetään myös kasvuvaiheen yrityksille kansainvälistymistä tukevia palveluita. Tavoitteena on tukea skaalautumista kansainvälisille markkinoille luomalla tätä tukeva palveluportfolio. Palvelut kytketään osaksi Platform6 startup-talon toimintaa, joka toimii myös alustana startuppien ja kasvuekosysteemien yhteistyölle.

Toteutusaika: 1.8.2022–31.7.2024. Toteuttajat: Tampereen kaupunki ja Business Tampere Oy.  

Hanke-ennakko jakautuu vuoden 2024 aikana hankkeittain:

  • SIX-PoE: 30 000 euroa
  • SIX-DIVA: 30 000 euroa
  • Digitaalisten terveysratkaisujen kaupallistaminen ja skaalautuminen: 150 000 euroa
  • Kasvuekosysteemien poikkileikkaavat kehittämisen kärjet, Business Tampere Oy:n osuus: 40 000 euroa

 

Sopimuskauteen kohdistuva ennakko on yhteensä 250 000 eur (alv 0 %). Business Tampere käyttää ennakkomaksut vain Tampereen ekosysteemiohjelman erikseen sovittujen ehtojen mukaisesti projektijakson aikana toteutetuista toimenpiteistä aiheutuneisiin kustannuksiin. Hanke-ennakko maksetaan vuoden 2023 työllisyys- ja kasvupalvelujen määrärahoista. Mikäli toiminnassa jäädään suunnitelluista tavoitteista tai laajuudesta siten, että sillä on merkittäviä kustannuksia pienentäviä vaikutuksia, neuvotellaan sopimusosapuolten kesken käyttämättä jäävästä ennakosta, sen käytöstä tai palauttamisesta projektin päättymistä seuraavan huhtikuun loppuun asti (30.4.2025). Elleivät osapuolet pääse asiasta sopimukseen, käyttämätön ennakko palautetaan Tampereen kaupungille.

Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.6.2023) 17 § mukaisesti lautakunnan tehtävänä on muun muassa vastata palvelujen järjestämisestä, tuottamisesta ja kehittämisestä kaupunkistrategian, palvelusuunnitelman ja talousarvion linjausten mukaisesti sekä seurata toiminnan ja talouden tavoitteiden ja sopimusten toteutumista. Lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta merkittävien sopimusten hyväksymisestä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Business Tampere Oy:n ja Tampereen kaupungin väliseen sopimukseen elinkeino- ja kehityspalveluiden hankinnasta tehdään lisäys Tampereen kaupungin ekosysteemisopimuksen hankkeiden edistämiseksi (hanke-ennakko hankkeiden omavastuu-osuuksiin). Lisäys palvelusopimukseen hyväksytään.

Hanke-ennakko 250 000 euroa (alv 0 %) maksetaan vuoden 2023 määrärahoista kustannuspaikalta 154900, Työllisyys- ja kasvupalvelut.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Regina Saari, Irene Impiö, Timo Antikainen, Ilona Sola, Outi Koivisto, Maija Sihvonen, Harri Airaksinen/Business Tampere Oy 

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.