Keskusvaalilautakunta, kokous 9.10.2023

§ 52 Vaalipäivän äänestyspaikat vuoden 2024 vaaleissa 

TRE:4827/00.00.02/2023

Valmistelija

  • Perämaa Juha, Juristi

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuonna 2024 järjestetään kahdet yleiset vaalit: presidentinvaali sekä europarlamenttivaalit. Presidentinvaalin vaalipäivä on sunnuntai 28.1.2024. Jos presidentinvaalissa toimitetaan toinen vaali (toinen kierros), sen vaalipäivä on sunnuntai 11.2.2024. Europarlamenttivaalien vaalipäivä on sunnuntai 9.6.2024.

Vaalilain 9 §:n mukaan jokaisella kaupungin äänestysalueella on kaupunginhallituksen päätöksellä määrätty vaalipäivän äänestyspaikka. Erityisistä syistä äänestyspaikka voidaan sijoittaa äänestysalueen ulkopuolelle, jollei siitä aiheudu äänestäjille kohtuutonta haittaa. Oikeusministeriö on kirjeessään 2.6.2023 antanut tarkempia ohjeita muun ohella äänestyspaikkojen määräämisessä huomioon otettavista seikoista. Kaupunginhallituksen on huolehdittava siitä, että Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään äänestyspaikkarekisteriin, jona toimii oikeusministeriön vaalitietojärjestelmä, merkitään jokaisen vaalipäivän äänestyspaikan tiedot. Merkinnät tulee tehdä presidentinvaalissa perjantaihin 3.11.2023 klo 12 mennessä (europarlamenttivaaleissa perjantaihin 22.3.2024 kello 12 mennessä).

Tampereella vaalipäivän äänestyspaikat sijaitsevat pääsääntöisesti koulurakennuksissa eri puolilla kaupunkia. Koulut ja myös muut äänestyspaikkoina toimivat rakennukset sijaitsevat hyvien kulkuyhteyksien varrella ja äänestäjät ovat tottuneet tuttuihin äänestyspaikkoihin. Keskusvaalilautakunta ei ehdota vaalipäivän äänestyspaikkoihin tehtäväksi muita kuin välttämättömiä muutoksia.

Äänestysalueen 6 Pyynikki äänestyspaikkana oli kevään eduskuntavaaleissa Tampereen lyseon lukio. Koulurakennus on menossa peruskorjaukseen ja koulun väistötiloiksi on suunniteltu lähistöllä sijaitsevaa Pyynikintie 2 -rakennusta osoitteessa Pyynikintie 2. Keskusvaalilautakunta ehdottaa äänestysalueen 6 Pyynikki äänestyspaikan siirtämistä edellä mainittuihin väistötiloihin.

Äänestysalueen 17 Järvensivu äänestyspaikkana oli kevään eduskuntavaaleissa Sammon koulun Sairaalankadun koulurakennus. Sairaalankadun äänestyspaikassa esteetön kulku äänestystilaan jouduttiin ratkaisemaan erityisjärjestelyihin, mitä ei voi pitää toivottavana tilanteena. Keskusvaalilautakunta on kartoittanut muita vaihtoehtoja äänestysalueen äänestyspaikaksi ja Sairaalankadun koulurakennuksen tilalle ehdotetaan Järvensivun päiväkotia osoitteessa Järvensivuntie 17 A.

Äänestysalueiden 33 Ikuri A ja 34 Ikuri B äänestyspaikkana on useissa edellisissä vaaleissa ollut Myllärin päiväkoti. Myllärin päiväkoti on purettu ja samaan pihapiiriin on valmistunut uusi Ikurin päiväkoti ja koulu osoitteessa Virontörmänkatu 7. Äänestysalueiden 33 Ikuri A ja 34 Ikuri B äänestyspaikka ehdotetaan siirrettäväksi uuteen päiväkoti- ja koulurakennukseen.

Äänestysalueiden 41 Kissanmaa ja 42 Uusikylä äänestyspaikkana on useissa edellisissä vaaleissa ollut Kissanmaan päiväkoti. Kissanmaan päiväkodin äänestystilat ovat olleet ahtaat ja sokkeloiset, mistä syystä päiväkoti on esittänyt äänestyspaikan siirtämistä Hippoksen päiväkotiin osoitteeseen Takahuhdintie 1. Hippoksen päiväkodin tilat ovat huomattavasti väljemmät ja toimivat paremmin äänestyskäytössä, mistä syystä keskusvaalilautakunta ehdottaa äänestysalueiden 41 Kissanmaa ja 42 Uusikylä äänestyspaikan siirtämistä sinne.

Äänestysalueiden 55-57 Pohjois-Hervanta A-C äänestyspaikkana on useissa edellisissä vaaleissa ollut Ahvenisjärven koulun Pohjois-Hervannan koulutalo. Toiminta koululla on päättynyt. Keskusvaalilautakunta on kartoittanut muita vaihtoehtoja äänestysalueen äänestyspaikaksi ja uudeksi äänestyspaikaksi ehdotetaan Ahvenisjärven koulun Kanjonin koulutaloa osoitteessa Ruovedenkatu 7.

Äänestysalueiden 58-61 Etelä-Hervanta A-D äänestyspaikkana on useissa edellisissä vaaleissa ollut Etelä-Hervannan koulun Pelipuiston koulutalo. Uuden Etelä-Hervannan koulutalon valmistuttua voidaan äänestyspaikka siirtää sinne osoitteeseen Elementinpolku 12, mitä kautta on esteetön kulku äänestystiloihin.

Keskusvaalilautakunta on käynyt tarkastamassa edellä mainitut uudet äänestyspaikat ja todennut, että niistä löytyy kaikille äänestysalueille sopivat äänestystilat. Muutokset äänestyspaikkoihin eivät aiheuta äänestäjille kohtuutonta haittaa, koska etäisyydet ja kulkuyhteydet uusiin äänestyspaikkoihin säilyvät samankaltaisina kuin aikaisemminkin.

Muutoin äänestysalueiden äänestyspaikkoina toimivat koulut ja muut paikat olisivat samat kuin eduskuntavaaleissa 2023. Mikäli muutostarpeita ei tule ilmi, olisivat esitetyt äänestyspaikat käytössä sekä presidentinvaalissa että europarlamenttivaaleissa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Perämaa Juha, Juristi

Esitetään kaupunginhallituksen päätettäväksi:

Vuoden 2024 vaalien vaalipäivän äänestyspaikat Tampereella ovat oheisen liitteen mukaiset.

Kaupunginhallitus määrää keskusvaalilautakunnan tekemään tarpeelliset merkinnät äänestyspaikkarekisteriin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)