Asunto- ja kiinteistölautakunta, kokous 2.11.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 128 Lielahden liikuntapuiston huoltorakennuksen (uudisrakennus) tarveselvitys ja hankesuunnitelma 

TRE:4628/10.03.06/2023

Valmistelija

  • Ekholm Virpi, Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hankearkkitehti Teija Mätäsniemi, puh. 040 680 2130, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Lielahden liikuntapuisto sijaitsee Lintulammen kaupunginosassa. Tontin kaakkoissivulla on Kisakuja ja Lielahden koulu, lounaispuolella Teivaalantie. Liikuntapuiston osoite on Teivaalantie 2b, 33400 Tampere. Kohteen kiinteistötunnus on 837-268-9904-0. Etäisyys Keskustorilta on noin 6 km. 

Lielahden liikuntapuistolla on merkittävä rooli alueellisessa palveluverkossa. Päiväsaikaan liikuntapuisto palvelee erityisesti lähialueen kouluja ja päiväkoteja. Muina aikoina puisto on kuntalaisten ja muiden toimijoiden käytössä. Liikuntapuistoon jäädytetään talvella kuntalaisten käyttöön tekojääalue ja kaukalo. Kesäisin alue toimii monitoimisena liikunta-alueena. Lielahden liikuntapuiston käyttäjämäärän uskotaan kasvavan runsaasti alueen kunnostamisen jälkeen. Tulevaisuudessa alue on ympärivuotinen liikuntapuisto, josta löytyy tekemistä kaikkina vuodenaikoina.

Tässä hankkeessa tarveselvitys ja hankesuunnitelma on yhdistetty. Yhdistämällä tarveselvitys ja hankesuunnitelma nopeutetaan hankkeen etenemistä ja valmistumista. Tämän tarveselvityksen ja hankesuunnitelman hyväksymisen jälkeen jatketaan toteutussuunnitteluvaiheeseen.

Rakennustyöt on suunniteltu alkaviksi elokuussa 2024 ja niiden on määrä valmistua maaliskuussa 2025.

Tilan tarve

Tilaohjelman mukainen toimintojen tilatarve on yhteensä 280 hym². Rakennuksen arvioitu huoneistoala ja vuokran maksun peruste on 332 htm².

Huoltorakennukseen on suunniteltu puku- ja pesuhuoneet ryhmille, henkilökunnan tilat, yleisö-wc-tilat, siivoustilat, jäänhoitokoneiden ja muun kentänhuoltokaluston konehalli sekä alueen toimintaa palveleva varastotila.

Suunnitelmassa on myös seurojen ja oppilaitosten käyttöön varastotilat urheilu- ja liikuntavälineiden säilytystä varten (mm. luistimia, mailoja, koripalloja ja peliliivejä). 

Aikataulu

Rakennustyöt on suunniteltu alkaviksi elokuussa 2024 ja niiden on määrä valmistua maaliskuussa 2025.

Hankkeen toteuttamiseen liittyvät tiedot

Lielahden liikuntapuiston tonttia koskee asemakaava 5078 vuodelta 1976. Alue on merkitty kaavassa urheilualueeksi, jolle saa rakentaa alueen varsinaista käyttöä palvelevia rakennuksia enintään 300 m2 kerrosalaa. Suunnitellulle rakennukselle haetaan poikkeaminen, koska laajuus ylittää kaavassa määritellyn pinta-alan.

Tontilla ei ole tällä hetkellä pysyviä rakennuksia. Uusi huoltorakennus sijoittuu liikuntapuistossa tontin itäosaan lähelle Kisakujaa. Kisakujan suunnasta on huoltoajoyhteys huoltorakennukselle. Esteettömät pysäköintipaikat osoitetaan huoltorakennuksen läheisyyteen. Etelän suunnasta Teivaalantieltä on ajoyhteys pysäköintialueelle, joka on tontin eteläkulmassa. Kevyenliikenteen väyliä on Teivaalantien ja Kisakujan varrella sekä tontin luoteispuolella. 

Vuonna 2023 kenttien rakennustyön yhteydessä uudelle huoltorakennukselle on painopenkoin tiivistetty rakennuspaikka. Maanrakennustyöt on toteuttanut Tampereen Infra.

Rakennus tullaan suunnittelemaan turvalliseksi, mahdollisuuksien mukaan esteettömäksi ja monikäyttöiseksi, toimintaan ja paikan henkeen sopivaksi, yleisilmeeltään laadukkaaksi rakennukseksi, joka kestää kovaa käyttöä.

Investointi- ja käyttökustannukset

Arkkitehtiluonnosten ja tilaohjelman perusteella tehdyssä laskelmassa on päädytty kustannusarvioon 1 802 000 euroa (4 964 euroa/brm2). (Arvion ajankohtana Tampereen hintataso 9/2023 oli 109,0 %). Arvion pohjalta vuokrataso ilman energiakustannuksia tulisi olemaan noin 10 487,50 euroa/kk ja 125 850 euroa/vuosi. 

Toiminnan kustannukset

Liikunta- ja nuorisopalvelujen palveluryhmään kuuluvan henkilökunnan henkilöstökustannukset ovat vuodessa 236 000 euroa. Muut toimintakulut alueella ovat noin 120 000 euroa vuodessa. Arvio siivouskustannuksista on 12 024 euroa vuodessa (3 euroa/htm2/kk). Ensikertaista kalustamista varten tarvitaan määrärahaa noin 50 000 euroa. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Lielahden liikuntapuiston huoltorakennuksen (uudisrakennus) tarveselvitys merkitään tiedoksi ja hankesuunnitelma hyväksytään jatkosuunnittelun pohjaksi ehdolla, että kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyy tarveselvityksen ja hankesuunnitelman.

Hanke toteutetaan Liikuntapaikkojen ja nuorisotilojen perusparannukset/pienet hankkeet määrärahasta. Kustannukset jakautuvat vuosien 2024 ja 2025 ajalle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Hankearkkitehti Teija Mätäsniemi oli asiantuntijana läsnä kokouksessa ja hän poistui ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Virpi Ekholm, Jukka Etu-Seppälä, Mikko Heinonen, Teija Mätäsniemi, Heikki Keto, Aki Ojala, Jarmo Viljakka

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.