Perustelut
Tampereen Energia Oy on Tampereen kaupungin 100-prosenttisesti omistama tytäryhtiö.
Kaupunginvaltuusto myönsi 20.2.2023 § 27 Tampereen Energia Oy:lle (silloinen nimi Tampereen Sähkölaitos Oy) seitsemän vuoden mittaisen kertalyhenteisen 70,0 milj. euron suuruisen heikomman etuoikeusaseman lainan ajalle 25.2.2023 - 25.2.2030. Korko lainalle määritettiin lopullisesti konsernijohtajan päätöksellä 24.2.2023 § 28 Tampereen Sähkölaitos Oy:n velkakirjan hyväksyminen ja kiinteän kokonaiskoron tarkastaminen.
Lainan myöntämisen jälkeen on kuntalain 129 §:n vakuusvaadetta selvitetty vielä syvällisemmin sekä kaupungin lakiyksikön, kaupungin tilintarkastusyhteisön kuin Kuntaliiton juristienkin kanssa. Vaikka lakitekstissä lähdetään siitä, että kunta ei antolainauksessa saa ottaa suuria riskejä, on vakuusvaatimuksen tulkinnassa päädytty kategorisesti siihen, että vakuus tulee olla.
Tampereen Energia Oy:lle myönnetyn velkakirjalainan muutoksesta pääomalainaksi on käyty keskustelua omistajaohjausyksikön, Tampereen Energia Oy:n, tilintarkastusyhteisö BDO Oy:n ja Inspira Oy:n kanssa. Keskustelujen johdosta on syytä tehdä muutos aiempaan velkakirjadokumentaatioon niin, että velkakirja katsotaan osakeyhtiölain mukaiseksi pääomalainaksi. Kuntalain 129 §:n mukaisesti se, mitä pykälässä muutoin säädetään vakuuksista, ei koske osakeyhtiölain 12 luvussa tarkoitettua pääomalainaa.
Osakeyhtiölain mukaisesti, yhtiö voi ottaa lainan (pääomalaina), jonka: 1) pääoma ja korko saadaan maksaa yhtiön selvitystilassa ja konkurssissa vain kaikkia muita velkoja huonommalla etuoikeudella; 2) pääoma saadaan muutoin palauttaa ja korkoa maksaa vain siltä osin kuin yhtiön vapaan oman pääoman ja kaikkien pääomalainojen määrä maksuhetkellä ylittää yhtiön viimeksi päättyneeltä tilikaudelta vahvistettavan tai sitä uudempaan tilinpäätökseen sisältyvän taseen mukaisen tappion määrän; sekä 3) pääoman tai koron maksamisesta yhtiö tai sen tytäryhteisö ei saa antaa vakuutta.
Edellä mainittujen syiden ja keskustelujen jälkeen esitetään, että Tampereen Energia Oy:lle myönnetty heikomman etuoikeusaseman laina muutetaan pääomalainaksi. Tehtävä muutos lainan muuttamisesta pääomalainaksi heikentää ainakin teoriassa kaupungin asemaa nykyiseen velkakirjaan nähden. Käytännössä voidaan kuitenkin todeta, että kaupungin lainan myöntämisessä ottaman riskin kannalta ei ole merkittävää, onko laina viimesijainen suhteessa seniorilainoihin (nykytilanne ennen muutosta), vai osakeyhtiölain mukainen viimesijaisuus suhteessa kaikkiin velkoihin (muutoksen jälkeen). Käytännössä pääomalainan suhde nykyisiin pankkilainoihin säilyy samana kuin jo myönnetyn lainan suhde on. Tampereen Energia -konserni on kaupungin tytäryhtiöistä taloudellisesti merkittävin ja sen liiketoiminta on varsin matalariskistä.
Kuntarahoitus Oyj:n tytäryhtiö Inspira Oy, joka on kuntien talouteen ja rahoitukseen erikoistunut asiantuntijayritys, on tehnyt päivityksen aiempaan alkuvuoden 2023 selvitykseen kaupungin lainan korkotasosta. Inspira suosittaa päivityksen päätelmänä, että korko pidetään ennallaan. Inspira Oy:n laatima selvitys on liitteenä ja se on salassapidettävä laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta § 24 kohdan 20 perusteella.
Tampereen Energia Oy:n hallitus on hyväksynyt kokouksessaan 25.10.2023 kaupungin myöntämän vaihtovelkakirjalainan muuttamisen pääomalainaksi.
Hallintosäännön 36 § 14)-kohdan mukaan mukaan konsernijohtaja päättää kaupungin varoista myönnettävien avustusten ja lainojen maksattamisesta sekä avustusten maksamisen keskeyttämisestä ja takaisinperinnästä sekä avustus-, takaus- ja lainaehtojen ja velkakirjojen hyväksymisestä sekä vähäisten kaupungin toimintaan liittyvien vakuuksien antamisesta.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Esitetään kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston päätettäväksi:
Tampereen Energia Oy:lle myönnetyn 70,0 milj. euron suuruisen heikomman etuoikeusaseman lainan muutos osakeyhtiölain mukaiseksi pääomalainaksi hyväksytään.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.