Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 19.12.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 70 Tampereen seudun työväenopiston taiteen perusopetuksen koulutusten suoritustietojen tallentaminen KOSKI-tietovarantoon (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:5975/12.01.01/2023

Valmistelija

  • Saramäki Heidi, Apulaisrehtori

Valmistelijan yhteystiedot

Apulaisrehtori Heidi Saramäki, puh. 040 806 3583, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Opetuksen ja koulutuksen valtakunnallinen tietovaranto (KOSKI) on kansallinen tietovaranto. Tietovarannosta säädetään valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä annetun lain (884/2017) toisessa luvussa. Opetuksen ja koulutuksen tietovarannon yhteisrekisterinpitäjinä taiteen perusopetuksen koulutuksen suoritustietojen osalta toimivat Opetushallitus ja taiteen perusopetuksesta annetussa laissa tarkoitetut koulutuksen järjestäjät. KOSKI-palvelun ylläpidosta vastaa Opetushallitus. Tietovarantoon tallennetut tiedot ovat henkilölle itselleen käytettävissä Oma Opintopolku -palvelussa.

Valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä annetun lain (884/2017) 9 e §:n mukaan taiteen perusopetuksesta annetussa laissa tarkoitetun koulutuksen järjestäjän on huolehdittava siitä, että tietovarantoon tallennetaan tiedot mainitun lain 7 a §:ssä tarkoitetulla tavalla opintopisteinä määritellyssä koulutuksessa olevista oppilaista, jos koulutuksen järjestäjä on päättänyt tarjota tietovarantoon tallentamista samaan koulutukseen osallistuville oppijoille ja oppija suostuu tietojen tallentamiseen.

Taiteen perusopetuksen suoritustietojen tallentamisen mahdollistanut lainmuutos (944/2022) on tullut voimaan 1.1.2023 alkaen. Taiteen perusopetuksesta annetussa laissa tarkoitettu koulutuksen järjestäjä päättää, mihin järjestämiinsä taiteen perusopetuksen koulutuksiin ja mistä lähtien se alkaa tarjota tallentamismahdollisuutta.

Koulutuksen järjestäjä voi päättää mahdollistaa tietojen tallentamisen takautuvasti 1.8.2018 tai sen jälkeen aloitettua taiteen perusopetusta koskevien koulutustietojen osalta, jos tällainen koulutus ei ole lain voimaan tullessa 1.1.2023 vielä päättynyt. Näissä tilanteissa tarkoitettu suostumus voidaan antaa takautuvasti viimeistään 31.12.2023. 

Suostumuksen antaminen on vapaaehtoista. Suoritustiedon tallentaminen tehdään vain, mikäli oppija ja/tai alaikäisen oppijan huoltaja tätä itse haluaa ja antaa siihen suostumuksensa kirjallisesti. Suostumuksen antaneella oppijalla ja alaikäisen oppijan huoltajalla on oikeus perua antamansa suostumus milloin tahansa opintojen aikana tai niiden päätyttyä.

Suostumus tai suoritustiedon tallentaminen ei ole edellytys koulutukseen osallistumiselle eikä tietovarantoon tallentamiseen annettavalla suostumuksella tai suoritustiedon tallentamisella ole vaikutusta oppilaan saamaan todistukseen. Oppilaan saamista todistuksista on määrätty Opetushallituksen määräämässä taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteessa.

Taiteen perusopetuksen suoritustietojen tallentamisella tavoitellaan oppilaan edun toteutumista tekemällä taiteen perusopetuksessa hankittu osaaminen näkyväksi mahdollistamalla taiteen perusopetuksen suoritustietojen vieminen KOSKI-tietovarantoon ja mahdollistamalla tietojen hyödyntäminen esimerkiksi osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa. 

Tampereen seudun työväenopisto antaa sana- ja teatteritaiteen perusopetusta lapsille ja nuorille yleisessä oppimäärässä sekä kuvataiteen perusopetusta laajassa oppimäärässä. Kuvataiteen ja käsityön taiteen perusopetusta annetaan laajassa oppimäärässä aikuisille.

Tampereen seudun työväenopistolla on valmius lähteä käyttämään KOSKI-tietovarantoa taiteen perusopetuksen suoritusten tallentamiseen asteittain keväästä 2024 lähtien.

Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.6.2023) mukaisesti kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta toimii kansalaisopistotoiminnan yhteistoiminta-aluetta koskevan päätöksenteon osalta kuntien yhteisenä toimielimenä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Tampereen seudun työväenopiston taiteen perusopetuksen koulutusten suoritustietojen tallennusmahdollisuus KOSKI-tietovarantoon hyväksytään 1.8.2018 ja sen jälkeen opintonsa aloittaneiden osalta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Ylöjärven edustaja Henrik Pajunen poistui kokouksesta päätöksenteon jälkeen yhteistoiminta-alueen asioiden tultua käsitellyiksi.

Tiedoksi

Maija-Liisa Gröhn, Heidi Saramäki, Juha Ahonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.