Yhdyskuntalautakunta, kokous 7.11.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 305 Viskoosipuiston yleissuunnitelma 

TRE:2030/10.03.04/2023

Valmistelija

  • Viinanen Marika, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Anna Levonmaa, puh. 040 139 9288, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 1241 626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Viskoosipuisto sijaitsee maiseman saumakohdassa Sellupuiston laajan ja luonnonmukaisen viheralueen sekä Hiedanrannan pohjoiskortteleiden ja tehdasalueen tiiviin kaupunkirakenteen rajalla. Viskoosipuiston tavoitteena on olla kaikkien lähialueen asukkaiden tärkeä kohtaamis- ja oleskelupaikka, ja siksi sen suunnittelussa noudatetaan inkluusion periaatteita. Viskoosipuisto tarjoaa viihtyisät puitteet oleskelulle myös muualta tuleville vierailijoille.

Alueen teollisesta historiasta muistuttavat betonireunaiset pyöreät altaat ovat puiston keskiössä, ja niitä korostetaan erikoisvalaistuksen keinoin. Puiston rakentamisen myötä kaksi eteläisintä allasta otetaan osaksi Hiedanrannan hulevesien käsittelyä. Jatkossa ne toimivat hulevesiä suodattavina biosuodatusaltaina. Niihin johdetaan pohjoiskorttelien hulevesiä maanalaisten putkien kautta. Biosuodatusaltaisiin pääsee tutustumaan myös puurakenteisia laituritasoja pitkin ja infotaulujen kautta. Pohjoisin allas puretaan, mutta sen muoto säilytetään osana puiston sommitelmaa. Purettavan altaan kohdalle perustetaan hedelmätarha.

Pohjoiskortteleiden ja hedelmätarhan väliin muodostuu kivetty aukio. Aukion laidalla sijaitsee viihtyisä istutusten rajaama oleskelualue ja grillipaikka. Myös altaita kehystävä yhtenäinen nurmialue tarjoaa mahdollisuuksia vapaamuotoiseen oleskeluun ja pelailuun.

Viskoosipuiston läpi kulkevat reitit yhdistävät pohjoiskorttelit ja Sellupuiston itä–länsisuunnassa. Puiston ja pohjoiskortteleiden rajalla kulkeva, pohjois–eteläsuuntainen reitti tarjoaa puistomaisen reittiyhteyden Hiedanrannan kaupunkirakenteen kupeessa. Puiston eteläpäässä reitit yhdistyvät Tehdaskartanonkadulle ja pyöräilyn pääreittiin. Puiston kulkureitit ja oleskelupaikat ovat esteettömiä, pois lukien portaat puiston eteläpäädyssä. Niille on vaihtoehtoinen, esteetön yhteys Sellupuiston ja pohjoiskorttelien kautta.

Kaupunkiluonnon monimuotoisuutta ja Hiedanrannan ekologiastrategian tavoitteita tuetaan puiston runsaalla ja vaihtelevalla kasvillisuudella. Kasvilajeina käytetään pääasiassa kotoperäistä lajistoa. Tulvareitin painanteen rakennettu uusniitty yhdistyy Sellupuiston ja täyttömäen niittyverkostoon. Tulvareitin yhteyteen on ryhmitelty uusia puuistutuksia, jotka muodostavat pohjois–eteläsuuntaisen puustoisen yhteyden Lielahden kartanopuiston suunnalta kohti Sellupuiston metsiköitä. Puustoinen yhteys tulvareitin varrella on mitoitettu niin, että se mahdollistaa myös liito-oravan liikkumisen alueella.

Puiston RAMS-hoitoluokitus on pääpiirteiltään seuraava: oleskelualueet istutuksineen ovat käyttöviheralueita ja niityt maisemaniittyjä. Pelastustie ja tikasauton ajoreitti ovat talvikunnossapidettäviä, ja aurauslumet kasataan tulvareitin tuntumaan, josta ne saavat sulaa tulvauomaan.

Puiden, istutusten, toimintojen, valaisinten, kalusteiden ja varusteiden sijaintipaikat, mallit ja määrät ovat ohjeelliset ja ne tarkentuvat rakennussuunnittelun aikana.

Hiedanrannan kahden puistoalueen yleissuunnitelmaluonnokset olivat yhtä aikaa nähtävillä 17.8.–15.9.2023. Sinä aikana suunnitelmiin ei saatu palautteita.

Suunnittelualue on kooltaan noin 12 700 neliömetriä. Sen kustannusarvio on työmaatehtävineen noin 742 420 euroa, josta neliökustannus on noin 58 euroa.

Viskoosipuiston rakentaminen aloitetaan vuonna 2026 ja se rakennetaan vaiheittain. Vaiheistus riippuu ympäröivien korttelien rakennusaikataulusta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Viskoosipuiston yleissuunnitelma, piirustus nro 18/22172/2, hyväksytään kustannusarvioineen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Laura Jussila (Hiedanrannan Kehitys Oy), Sanna Karppinen (Hiedanrannan Kehitys Oy), Anna Levonmaa, Marika Viinanen, Tarja Nikupaavo-Oksanen

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.