Yhdyskuntalautakunta, kokous 7.11.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 304 Hiedanrannan keskuspuiston pohjoisosan yleissuunnitelma 

TRE:2029/10.03.04/2023

Valmistelija

  • Viinanen Marika, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Anna Levonmaa, puh. 040 139 9288, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 1241 626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Hiedanrannan keskuspuisto on pitkänomainen pohjois-eteläsuuntainen puistonauha, joka sijoittuu vanhan tehdasalueen ja uuden Hiedanrannan kaupunginosan länsireunaan. Valmistuttuaan koko keskuspuisto tulee luomaan noin 9 hehtaarin laajuisen uuden virkistysyhteyden ja ekologisen yhteyden Epilänharjun ja Sellupuiston välille. Keskuspuiston pohjoisosa (noin 1,6 hehtaaria) on puiston ensimmäisenä asemakaavoitettava ja rakennettava osa.

Keskuspuiston pohjoisosasta luodaan vehreä ja toiminnallinen kaupunkipuisto alueen asukkaille. Hiedanrannan vanha tehdasmiljöö, maamerkinomainen vesitorni ja puiston eteläpuolella sijaitseva rusthollinajan vanha kylätontti luovat kiinnostavan lähtökohdan puiston suunnittelulle. Puiston maisema-arkkitehtuuri ammentaa ilmeensä tehdasmiljöön tunnelmasta: puiston pinnoissa ja rakenteissa käytetään maatiiltä tiilen eri sävyissä, ja toiminnallisten alueiden värimaailma koostetaan lämpimistä punertavista ja okran sävyistä. Vehreä monimuotoinen kasvillisuus tuo vaihtelua vuodenaikoihin ja valaistuksella luodaan ilahduttavaa ilmettä pimeään aikaan.

Puiston pääreitti on esteetön, talvikunnossapidetty ja valaistu. Puistoreitti yhdistyy pohjoisessa Sellupuistoon, ja jatkuu uuden Tehdaskartanonkadun yli etelän suuntaan. Puisto rajautuu itäreunaltaan uuteen raitiotielinjaan sekä asuinalueeseen. Raitiolinjan ylityskohdista linjataan sujuvat yhteydet puiston läpi länsireunalle rakennettavaan pysäköintihalliin, joka muodostaa puistolle rajaavan julkisivun länsireunalle. Raitiotien reunaan muotoillaan tulvapainanne alueen hulevesille.

Puistoon sijoitetaan runsaasti uusia liikuntatoimintoja, muun muassa monitoimikenttä, koripallokenttä sekä kuntoilu- ja parkour-alueet eri ikäisille harrastajille. Toiminta-alueet rajataan puiston pääreitistä istuinmuureilla ja kasvillisuudella. Puistoon sijoitetaan monipuolisia oleskelupaikkoja kaiken ikäisille, riippumattoja sekä piknik-nurmi.

Kaupunkiluonnon monimuotoisuutta ja Hiedanrannan ekologiastrategian tavoitteita tuetaan puiston runsaalla ja vaihtelevalla kasvillisuudella. Kasvilajeina käytetään pääasiassa kotoperäistä lajistoa. Puiston länsireunaan perustettava puustoinen, monikerroksellinen ja luonnonmukaisempi kasvillisuusvyöhyke tulee muodostamaan tärkeän osan keskuspuiston pohjois-eteläsuuntaista ekologista yhteyttä. Metsikköön varataan tilaa myös lahopuille.

Avoimet niittypinnat puiston keskiosassa liittävät alueen pohjoisosan niittyverkostoon. Niittykasvillisuudessa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan Hiedanrannan rikastamisniityn paikallisesti arvokkaan kulttuurilajiston siemeniä. Puiston itäreunassa suositaan niittypintojen lisäksi vuodenaikojen vaihtelua ilmentävää kasvillisuutta: puistossa kukkii keväästä loppukesään, ja syksyllä puistossa on kauniita syysvärejä sekä hedelmäpuiden satoa korjattavaksi. Hedelmäpuiden lisäksi puistoon varataan tilaa asukkaiden viljelylaatikoille tai -pusseille ja metsikössä hyönteishotelleille ja erilaisille pöntöille. Talvella vehreyttä tuovat ikivihreät kasvit.

Tilallisesti kasvillisuus ryhmitellään siten, että näkymät vesitornin suuntaan säilyvät avoimina. Vesitorninmäen alue rakentuu vaiheittain: alueella on tilavaraus väliaikaiselle kaupalle, myöhemmin mahdolliselle kahvilalle, jolle on esitetty suunnitelmassa alustava varaus. Suunnitelmat tarkentuvat myöhemmin.

Keskuspuiston kunnossapitoluokitus on laadittu RAMS 2020 mukaisesti.

Hiedanrannan kahden puistoalueen yleissuunnitelmaluonnokset olivat yhtä aikaa nähtävillä 17.8.–15.9.2023. Sinä aikana suunnitelmiin ei saatu palautteita.

Puiston ensimmäisenä rakennettava pohjoisosa on pinta-alaltaan noin 1,6 hehtaaria. Alueen kustannusarvio on työmaatehtävineen noin 1 198 320 euroa, josta neliökustannus on noin 75 euroa.

Keskuspuiston pohjoisosa rakennetaan vuosina 2028-29, Hiedanrannan pohjoiskorttelien rakentamisen jälkeen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Hiedanrannan keskuspuiston pohjoisosan yleissuunnitelma, piirustus nro 18/22173/2, hyväksytään kustannusarvioineen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Laura Jussila (Hiedanrannan Kehitys Oy), Sanna Karppinen (Hiedanrannan Kehitys Oy), Anna Levonmaa, Marika Viinanen, Tarja Nikupaavo-Oksanen

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.