Keskusvaalilautakunta, kokous 5.12.2023

§ 62 Vaalitoimitsijoiden määrääminen Tampereen kaupungin yleisiin ennakkoäänestyspaikkoihin presidentinvaaleissa 2024 

TRE:4328/01.02.01/2023

Valmistelija

  • Korhonen Katja, Juristi

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan 2. sihteeri Katja Korhonen, puh. 040 128 6993, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tasavallan presidentin vaalin (presidentinvaalin) vaalipäivä on sunnuntai 28.1.2024. Ennakkoäänestyksen ajanjakso on kotimaassa 17.–23.1.2024. Jos presidentinvaalissa toimitetaan toinen vaali (toinen kierros), sen vaalipäivä on sunnuntai 11.2.2024. Ennakkoäänestyksen ajanjakso on kotimaassa 31.1.–6.2.2024. 

Tampereen kaupunginhallitus on päätöksellään 23.10.2023 § 426 määrännyt presidentinvaalin 2024 Tampereen kaupungin yleiset ennakkoäänestyspaikat sekä niiden aukioloajat.

Presidentinvaalien yleisinä ennakkoäänestyspaikkoina on Tampereella 23 ennakkoäänestyspaikkaa: Palvelupiste Frenckell, Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13, Vuoreksen koulu, Tays Keskussairaala, pääkirjasto Metso, Kaukajärven kirjasto, Kämmenniemen kirjasto, Nekalan lähitori, Pappilanpuiston lähitori, Pispan lähitori, Pohjolan lähitori, kauppakeskus Duo Hervanta, kauppakeskus Ratina, liikekeskus Westeri, K-Citymarket Lielahti, K-Citymarket Linnainmaa, K-Citymarket Turtola, Prisma Kaleva (äänestys 1 krs ja 2 krs), Prisma Koivistonkylä, Prisma Lielahti, Tampereen yliopisto keskusta kampus Linna, Tampereen yliopisto Hervannan kampus Päärakennus ja Tampereen ammattikorkeakoulu pääkampus.

Vaalilain 17 §:ssä säädetään ennakkoäänestyksen vaalitoimitsijoista. Ennakkoäänestyksestä kotimaan yleisessä ennakkoäänestyspaikassa huolehtivat vaalitoimitsijat. Kussakin kotimaan yleisessä ennakkoäänestyspaikassa on oltava ainakin kaksi vaalitoimitsijaa. Vaalitoimitsijat kotimaan yleiseen ennakkoäänestyspaikkaan määrää kunnan keskusvaalilautakunta.

Vaalitoimitsijalle ei ole vaalilaissa säädetty erityisiä kelpoisuusvaatimuksia. Vaalitoimitsijaksi voidaan määrätä tehtävään kykenevä 18 vuotta täyttänyt henkilö. Vaalitoimitsijana ei voi toimia ehdokas eikä hänen puolisonsa (aviopuolisot sekä avioliitonomaisessa suhteessa tai rekisteröidyssä parisuhteessa elävät), lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa.

Vaalitoimitsijan tehtäviin kuuluu mm. ottaa vastaan ennakkoäänestyksiä ja huolehtia muutoinkin ennakkoäänestyksen kulusta, valvoa järjestystä ennakkoäänestyspaikalla sekä huolehtia ennakkoäänestysasiakirjoista ja ennakkoäänestyspaikasta. 

Tampereen kaupungin 23:een ennakkoäänestyspaikkaan tulee määrätä vaalitoimitsijan tehtävään riittävä määrä vaalitoimitsijoita varmistamaan ennakkoäänestyksen sujuva toimittaminen. Presidentinvaalin ennakkoäänestyspaikkojen vaalitoimitsijoiksi on pyydetty hakemuksia muun muassa aiemmin vaalitoimitsijoina toimineilta henkilöiltä sekä muilta tehtävään soveltuvilta henkilöiltä.

Tehtävään saapui 240 hakemusta. Hakemukset on käyty läpi ja esitetään liitteessä mainittujen 138 henkilön valitsemista ennakkoäänestyksen vaalitoimitsijoiksi. Näistä 90 henkilöä on toiminut vaalitoimitsijan tehtävässä aiemminkin. Vaalitoimitsijoiden varahenkilöiksi esitetään 20 henkilön valitsemista mahdollisia peruuntumistapauksia ja esteitä ajatellen. Peruuntumistapauksia ajatellen on myös tarpeen oikeuttaa keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja määräämään vaalitoimitsijoita liitteessä esitettyjen henkilöiden lisäksi.

Ennakkoäänestyksen vaalitoimitsijoiden kanssa tehdään työsopimukset Tampereen kaupungin käytäntöjen mukaisesti.

Vaalitoimitsijoiden palkkio määräytyy keskusvaalilautakunnan 27.9.2023 § 45 päättämien palkkioperusteiden mukaisesti. Keskusvaalilautakunnan henkilöstö järjestää vaalitoimitsijoille tarvittavan koulutuksen tehtävään.

Valitut henkilöt on merkitty Tampereen kaupungin henkilöstöhallinnon henkilörekisteriin. Rekisteriä koskeva tietosuojaseloste sekä tiedote rekisteröidyn oikeuksista ovat nähtävissä Tampereen kaupungin internetsivuilla.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Korhonen Katja, Juristi

Liitteessä luetellut henkilöt määrätään presidentinvaalissa 2024 vaalitoimitsijoiksi ja vaalitoimitsijoiden varahenkilöiksi Tampereen kaupungin yleisiin ennakkoäänestyspaikkoihin.

Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja oikeutetaan peruuntumistapauksissa määräämään vaalitoimitsijoita liitteissä mainittujen vaalitoimitsijoiden lisäksi.

Keskusvaalilautakunnan sihteerit valtuutetaan allekirjoittamaan vaalitoimitsijoiden ja vaalitoimitsijoiden varahenkilöiden kanssa tehtävät työsopimukset.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Liite


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.