Keskusvaalilautakunta, kokous 5.12.2023

§ 59 Kaupunginhallituksen päätös 6.11.2023 § 456 vuoden 2024 presidentinvaalin vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien asettamisesta sekä ennakkoäänestyksen toimittamisesta laitoksissa 

TRE:5266/00.00.02/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Klami Laura, Lakiasiainjohtaja, laura.klami@tampere.fi

Perustelut

Presidentinvaali järjestetään sunnuntaina 28.1.2024. Ennakkoäänestyksen ajanjakso on kotimaassa 17.–23.1.2024. Jos presidentinvaalissa toimitetaan toinen vaali (toinen kierros), sen vaalipäivä on sunnuntai 11.2.2024 ja ennakkoäänestyksen ajanjakso on kotimaassa 31.1.–6.2.2024.

Vaalisunnuntaina äänestys tapahtuu kaupungin 68 äänestysalueen vaalilautakunnissa, joiden äänestyspaikoista kaupunginhallitus on päättänyt 23.10.2023. Niin ikään yleisistä ennakkoäänestyspaikoista kaupunginhallitus on päättänyt 23.10.2023.

Vaalilain 9 §:n mukaan ennakkoäänestyspaikkoina toimivia laitoksia ovat sairaalat, ympärivuorokautista hoitoa antavat ja muut, kunnanhallituksen päätöksellä määrätyt sosiaalihuollon toimintayksiköt sekä rangaistuslaitokset. Laitosäänestyksen toimittavia vaalitoimikuntia on syytä asettaa edelleen sama määrä kuin aikaisemmissakin vaaleissa eli 12 kappaletta. Laitokset, joissa äänestys ehdotetaan toimitettavaksi, ilmenevät päätöksen liitteestä.

Vaalilain 15 §:n mukaan kunnanhallituksen on hyvissä ajoin ennen vaaleja asetettava

1) kutakin äänestysaluetta varten vaalilautakunta, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme; sekä

2) laitoksessa toimitettavaa ennakkoäänestystä varten yksi tai useampi vaalitoimikunta, joihin kuhunkin kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja yksi muu jäsen sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme.

Vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan jäsenten sekä niiden varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa Pirkanmaan vaalipiirissä edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita puoluerekisteriin merkittyjä puolueita. Vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan. Vaalilautakunnan jäsenenä tai varajäsenenä ei voi olla ehdokas. Vaalitoimikunnan jäsenenä tai varajäsenenä ei voi olla ehdokas eikä myöskään hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa Puolisoilla tarkoitetaan aviopuolisoita sekä avioliitonomaisissa olosuhteissa ja rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä.

Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain 4a §:n mukaan kunnallisissa toimielimissä lukuun ottamatta kunnanvaltuustoa tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisistä syistä muuta johdu. Tasa-arvovaatimus koskee erikseen varsinaisia jäseniä ja varajäseniä.

Kunnallisjärjestöt/puolueet ovat tehneet esityksiä vaalilautakuntien ja -toimikuntien puheenjohtajiksi, varapuheenjohtajiksi, jäseniksi ja varajäseniksi. Kaikkia tarvittavia luottamushenkilöpaikkoja ei ole vielä pystytty täyttämään. Tältä osin vaalilautakunnat ja -toimikunnat jäävät tässä vaiheessa vajaiksi ja niitä tulee täydentää myöhemmin kaupunginhallituksen päätöksellä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Vuoden 2024 presidentinvaalia varten asetetaan 68 vaalilautakuntaa ja valitaan niihin liitteessä 1 luetellut henkilöt.

Vuoden 2024 presidentinvaalia varten asetetaan 12 vaalitoimikuntaa ja valitaan niihin liitteessä 2 luetellut henkilöt.

Vaalitoimikunnat määrätään toimittamaan vuoden 2024 presidentinvaalin ennakkoäänestys liitteen 2 mukaisissa laitoksissa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Perämaa Juha, Juristi

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on 6.11.2023 § 456 nimennyt puheenjohtajia, varapuheenjohtajia, jäseniä ja varajäseniä vaalilautakuntiin sekä vaalitoimikuntiin. Lisäksi kaupunginhallitus on päättänyt niistä laitoksista, joissa presidentinvaalin ennakkoäänestys järjestetään.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Perämaa Juha, Juristi

Merkitään kaupunginhallituksen päätös 6.11.2023 § 456 tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)