Perustelut
Vuosien 2023–2026 aikana toteutettavan turvallisuusalan kehitysohjelman tavoitteena on turvallisuusyritysten liiketoiminnan kehitys liittyen kasvuun ja kansainvälistymiseen Euroopan turvallisuusympäristön muutoksen ja Suomen NATO-jäsenyyden tuomien uusien mahdollisuuksien hyödyntämiseksi Tampereen kaupunkiseudun yrityksille.
Tampereen seudun yrityksillä ja tutkimuslaitoksilla on kykyä vastata globaalin markkinan kehitykseen sekä tahtoa olla mukana vahvistamassa Euroopan strategista kilpailukykyä ja teknologista omavaraisuutta. Seudun yrityksillä on alan valmista huippuosaamista, jonka varaan on mahdollista rakentaa uutta innovatiivista liiketoimintaa. Kuluvan vuosikymmenen aikana alalle voi syntyä korkean tuottavuuden työpaikkoja, jotka luovat merkittävästi vientituloja ja houkuttelevat myös kansainvälisiä investointeja. Seudulla on lukuisia yrityksiä, joilla on siviili- ja puolustusalan kaksoiskäyttöön soveltuvia ratkaisuja.
Kehitysohjelman tavoitteina on edistää seudun yritysten pääsyä kohdemarkkinoille ja kasvurahoituksen sekä kasvua edistävien toimien piiriin. Kehitysohjelman toimenpiteillä edistetään yritysten ja tutkimusorganisaatioiden pääsyä kansainvälisiin hankkeisiin ja projekteihin sekä uusien yhteistyö- ja liiketoimintamahdollisuuksien syntymistä. Ohjelmakokonaisuudessa edistetään yhteiskunnan turvallisuuden, puolustussektorin ja potentiaalisia kaksoiskäyttöteknologioita kehittävien yritysten mahdollisuuksia kasvuun ja kansainvälistymiseen muuttuneessa maailmantilanteessa, erityisesti vahvistamalla yritysten valmiuksia NATO-maiden ja USA:n markkinoilla. Tampereella toimivien yritysten kansallista ja kansainvälistä tunnettuutta kehitetään muun muassa markkinoinnilla painottaen yhteiskunnan turvallisuuden ja puolustussektorin vahvuuksiamme sekä merkittävää yritysekosysteemiä. Yhteistyösuhteita kansallisesti ja kansainvälisesti yrityksiin, tutkimuslaitoksiin ja verkostoihin rakennetaan systemaattisesti uudessa liiketoimintaympäristössä, jossa Suomi on mukana NATO-jäsenyyden myötä. Nämä verkostot ovat merkittäviä yhteiskunnan turvallisuuteen liittyvälle viennille. Esimerkkeinä voidaan mainita PIA ry, Euroopan puolustusalueiden verkosto ja NATO.
Ohjelman koordinaatiosta ja sitä toteuttavan ydintiimin toiminnasta vastaa Business Tampere Oy. Työpaketit toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Tampereen yliopiston, alalle kootun ja edelleen laajentuvan yritysekosysteemin sekä Tampereen kaupungin kanssa. Ohjelma toteutetaan joulukuun 2023 ja joulukuun 2026 välisenä aikana. Esitettävä rahoitus pyritään käyttämään vastinrahoituksena ohjelman toteuttamiseen hankittavalle Euroopan unionin rahoitukselle. Tavoitetasona on yli 300 000 euron kokonaisrahoitus. Rahoituksen turvin valmistellaan hakemus Euroopan aluekehitysrahoituksen saamiseksi ja selvitetään mahdollisuudet hyödyntää Interreg-rahoitusta.
Turvallisuuden kehitysohjelman toimenpiteiden toteuttamiseksi Business Tampere Oy:n ja Tampereen kaupungin väliseen vuoden 2023 sopimukseen elinkeino- ja kehityspalveluiden hankinnasta (elinvoima- ja osaamislautakunta 18.1.2023, 15 §) tulee tehdä lisäys. Sopimuskauteen kohdistuva ennakko on 100 000 eur (alv 0 %). Business Tampere käyttää ennakkomaksut vain turvallisuuden kehitysohjelmasta erikseen sovittujen ehtojen mukaisesti projektijakson (2023–2026) aikana toteutetuista toimenpiteistä aiheutuneisiin kustannuksiin.
Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.6.2023) 17 § mukaisesti lautakunnan tehtävänä on muun muassa vastata palvelujen järjestämisestä, tuottamisesta ja kehittämisestä kaupunkistrategian, palvelusuunnitelman ja talousarvion linjausten mukaisesti sekä seurata toiminnan ja talouden tavoitteiden ja sopimusten toteutumista. Lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta merkittävien sopimusten hyväksymisestä.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Heinämäki Anna-Kaisa, Kilpailukykyjohtaja
Tampereen kaupunki osallistuu Business Tampere Oy:n turvallisuusalan kehitysohjelman toteuttamiseen vuosien 2023–2026 aikana.
Tampereen kaupungin ja Business Tampere Oy:n väliseen vuoden 2023 sopimukseen elinkeino- ja kehityspalveluiden hankinnasta tehdään lisäys (liite palvelusopimukseen) turvallisuusalan kehitysohjelman toimenpiteiden toteuttamiseksi. Lisäys eli liite palvelusopimukseen hyväksytään.
Lisätilaus 100 000 eur (alv 0 %) maksetaan kustannuspaikalta 154900, Työllisyys- ja kasvupalvelut.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.