Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 20.12.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 90 Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan vuoden 2024 vuosisuunnitelma 

TRE:4165/02.02.01/2023

Valmistelija

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Marko Sivonen, puh. 040 741 6821, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2024 talousarvion ja vuosien 2024–2027 taloussuunnitelman kokouksessaan 13.11.2023. Vuosisuunnitelmaesitys perustuu valtuuston hyväksymässä talousarviossa osoitettuihin lautakuntatasolla sitoviin määrärahoihin ja tuloarvioihin.

Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa ja vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelmalla edistetään myös pormestariohjelman sisältöjä. Vuosisuunnitelma laaditaan osana toiminnan ja talouden prosessia ja hyväksytään ko. toimielimessä vuoden loppuun mennessä. Vuosisuunnitelmaan kootaan lautakunnan alaisen toiminnan suunnittelua ohjaavat palvelusuunnitelmien toimenpidekokonaisuudet ja vuosittaiset talousarviotavoitteet sekä niitä toteuttavat toimenpiteet. Lisäksi vuosisuunnitelma sisältää kuvauksen palveluryhmien ja -yksiköiden toiminnasta ja taloudesta sekä riskiprofiilin ja keskeiset sisällöt henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta. Vuosisuunnitelmassa esitetään myös hankintasuunnitelma. Vuosisuunnitelmasta raportoidaan lautakunnalle huhtikuun, elokuun ja vuoden lopun tilanteesta. 

Kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan toimenpiteissä painottuu vuonna 2024 muun muassa joukkoliikenteen matkustajaturvallisuuden kehittäminen. Tekevien yhteisöjen painopisteen toimenpiteisiin sisältyy puolestaan Särkänniemen tapahtumalipun toteuttaminen. Kestävää ja sujuvaa liikkumista edistetään toteuttamalla laaja-alaisesti toimenpiteitä niin bussi-, raitiotie- kuin junaliikenteenkin kehittämiseksi tehokkaan ja kilpailukykyisen joukkoliikenteen varmistamiseksi. Tulevaisuuden edelläkävijyyden painopisteen alla valmistellaan muun muassa tilipohjaiseen lippu- ja maksujärjestelmään siirtymistä asiakaspalvelun kehittämiseksi ja jatketaan toimenpiteitä työhyvinvoinnin sekä työntekijäkokemuksen parantamiseksi.

Kaupunkiympäristön palvelualueen toimielimiä ovat yhdyskuntalautakunta ja sen ympäristö- ja rakennusjaosto sekä alueellinen ympäristöterveydenhuollon jaosto, seudullinen joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta.

Joukkoliikennelautakunta vastaa osaltaan kaupunkiympäristön palvelualueen joukkoliikenteen palveluryhmän toimintatuloista ja -menoista sekä investoinneista. Vuoden 2024 kehyksessä on sitovaa lautakuntarakenteen mukainen lautakunnan toimintakate ja nettoinvestoinnit.

Kuntatalouden vuodesta 2023 on yleisesti ottaen tulossa hyvä, koska kunnille kertyy vuonna 2023 vielä vanhojen veroperusteiden mukaisia kunnallis- ja yhteisöverotuloja. Eri ennustelaitokset ovat arvioineet kuntatalouden heikkenevän nopeasti vuodesta 2024 lähtien. Myös suurten kaupunkien talous on heikkenemässä nopeasti pääkaupunkiseutua lukuunottamatta. Tampereen kaupungin näkymät vuodelle 2024 ovat selkeästi vuotta 2023 heikompia, ja talouden tasapainossa pitäminen näyttää pysyvän vaikeana koko taloussuunnitelmakauden 2024-2027.

Talousarviovalmistelun lähtökohtana oli toimintayksiköiden tuotteistetut palvelut. Kehysvalmistelussa eriteltiin talousarviopohjan korjaukset, valittujen palvelujen suoritteiden volyymimuutokset, arvioitu kustannustason nousu (+3 %), laskennallinen tuottavuustavoite (-1 %) ja erikseen neuvoteltavat merkittävät (lainsäädäntö/strategia/toimintaympäristö) muutostarpeet. Valituille palveluille asetetaan talousarviossa yksikkökustannustavoite ja palvelujen yksikkökustannusten kasvua seurataan vuosittain. 

Vuoden 2024 talousarviossa on sitovaa lautakuntarakenteen mukainen lautakunnan toimintakate ja nettoinvestoinnit. Joukkoliikennelautakunnan toimintakate vuonna 2024 on -34,257 miljoonaa euroa. Talousarvion ja vuosisuunnitelman toimintakatteen välillä ei ole eroa. Joukkoliikennelautakunnan nettoinvestointien esitys vuonna 2023 on -0,5 miljoonaa euroa. Talousarvion ja vuosisuunnitelman nettoinvestointien välillä ei ole eroa.

Joukkoliikennelautakunnan käyttötalouden vuosisuunnitelmaesityksessä on huomioitu tulojen lisäyksiä yhteensä noin 5,7 milj. euroa sisältäen vuoden 2023 aikana toteutuneesta matkustajamäärän kasvusta aiheutuvan pohjankorjauksen 2,5 milj. euroa sekä 3,1 milj. euroa laskennallisena muutoksena sisältäen sekä vuoden 2024 matkustajamäärän ennustetun kasvun, että lipun hintojen nostosta lisääntyvät lipputulot. 

Vuosisuunnitelmaesityksen menot lisääntyvät 11,0 milj. euroa johtuen erityisesti kustannustason noususta sekä vuoden 2023 aikana toteutetuista kasvun ja aikatauluvarmuuden edellyttämistä liikennetarjonnan lisäyksistä, jotka pohjankorjauksen lisäksi lisäävät kustannuksia koko kalenterivuodelle 2024. Valtion joukkoliikennetuen on arvioitu olevan vuonna 2024 vuoden 2023 tasolla. Vuosisuunnitelmaesityksessä toimintamenoihin on myös huomioitu yksikön resurssin lisääminen yhdellä henkilötyövuodella sekä palkkaratkaisun yleiskorotuksen osuus, jotka sisältyvät kehysvalmistelussa annettuun 3 prosentin laskennalliseen kustannusten nousuun.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Kaupunkiympäristön palvelualueeseen kuuluvan kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan vuoden 2024 vuosisuunnitelma hyväksytään.

Joukkoliikennejohtaja oikeutetaan tekemään vuosisuunnitelmaan teknisiä korjauksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Mika Periviita, Marko Sivonen, Tuomas Huhtala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)