Alueellinen jätehuoltolautakunta, kokous 13.12.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 56 Vireillepano kunnan ympäristönsuojeluviranomaisessa jätehuoltomääräysten 15 §:n noudattamiseksi 

TRE:5684/11.02.04/2023

Valmistelija

  • Toppila Anu, Jätehuoltopäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Saara Repo, puh. 041 730 3705, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Valtioneuvoston asetuksen jätteistä (978/2021) 17 §:n ja 18 §:n mukaan kunnan on järjestettävä asumisessa syntyvän biojätteen ja pakkausjätteiden erilliskeräys vähintään jokaiselta taajamassa sijaitsevalta kiinteistöltä, jossa on viisi tai useampi asuinhuoneisto. Jätelain 91 §:n mukaan kunnallisissa jätehuoltomääräyksissä voidaan poiketa jäteasetuksen vaatimuksesta joko laajempaan tai suppeampaan suuntaan.

Voimassa olevien kunnallisten jätehuoltomääräysten (hyväksytty 19.5.2021) 15 §:n mukaan jokaisen vähintään viiden asuinhuoneiston kiinteistön on järjestettävä biojätteen, pienmetallin sekä lasi-, kartonki- ja muovipakkausten keräys kiinteistöllä. Velvoite koskee koko toimialuetta. Biojätteen erilliskeräysvelvoite ei koske kiinteistöä, mikäli biojäte kompostoidaan jätehuoltomääräysten mukaisesti ja kompostoinnista on tehty ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle.

Jätehuoltomääräysten 48 §:ssä on asetettu siirtymäajat kierrätettävien jätteiden erilliskeräykseen liittymiseen. Tampereella biojätteen, lasipakkausten ja pienmetallin keräyksen osalta siirtymäaika umpeutui 1.9.2021 ja kartonki- ja muovipakkausten osalta 1.9.2022.

Asian lainsäädännöllinen tausta

Jätelain (646/2011) ja kunnallisten jätehuoltomääräysten 4 §:n mukaan mm. asuinkäyttöön tarkoitetun kiinteistön on jätelain velvoittamana liityttävä kunnan jätehuoltojärjestelmään ja noudatettava jätehuoltomääräyksiä syntyvän jätteen määrästä riippumatta. Jätehuoltomääräysten 6 §:n mukaan alueellisen jätehuoltolautakunnan toimialueella kiinteistöittäinen jätteenkuljetus järjestetään kunnan järjestämänä jätteenkuljetuksena. Kiinteistöittäisen jätteenkuljetuksen järjestämisestä vastaa Pirkanmaan Jätehuolto Oy. Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen kuuluvaa jätettä ei saa luovuttaa Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n järjestämän jätteenkuljetuksen lisäksi muille toimijoille, jätettä ei saa toimittaa muuhun paikkaan, eivätkä muut toimijat saa ottaa sitä vastaan kunnallisen jätehuollon järjestämisvelvollisuuden piiriin kuuluvilta kiinteistöiltä.

Jätehuoltomääräysten 7 §:n mukaan kiinteistö on liittynyt kunnan järjestämään jätehuoltoon, kun kiinteistön haltija on kiinteistönsä osalta muodostanut asiakkuuden Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n kanssa järjestämällä kiinteistölle jätteiden keräyspisteen ja keräykseen tarvittavat, jätehuoltomääräysten mukaiset jätteenkeräysvälineet sekä luovuttanut jätteen Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n järjestämään kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen. Vaihtoehtoisesti kiinteistöllä voi olla yhteinen jätteenkeräysväline eli kimppa-astia, josta kiinteistön haltijat ovat sopineet keskinäisellä sopimuksella kirjallisesti Pirkanmaan Jätehuolto Oy:lle jätehuoltomääräysten 8 §:n mukaisesti. Lisäksi jätehuoltomääräysten 13 §:ssä mainitaan, että kiinteistön haltijan on järjestettävä jätteenkeräysvälineet erilliskerättäville jätelajeille.

Jätehuoltomääräysten noudattamisen seuranta ja tehdyt toimenpiteet

Pirkanmaan Jätehuolto Oy on tiedottanut erilliskeräysvelvoitteiden piiriin kuuluvia, vähintään viiden asuinhuoneiston kiinteistöjä jäteasetuksen ja jätehuoltomääräysten muutoksesta vuosien 2021-2023 aikana. Viestintää on tehty muun muassa suorilla kirjeillä kiinteistöille, yleisellä isännöitsijäviestinnällä, tiedotteilla sekä vierailemalla mm. Kiinteistöliitto Pirkanmaan järjestämissä tilaisuuksissa. Viestintä on kohdistettu pääsääntöisesti kiinteistöjen isännöitsijöille tai muille kiinteistön yhteyshenkilöille. Kiinteistöt, jotka eivät jäteyhtiön yhteydenotoista huolimatta olleet liittyneet kierrätettävien jätteiden erilliskeräykseen jätehuoltomääräysten edellyttämällä tavalla, siirrettiin jätehuoltoviranomaisen seurantaan.

Alueellinen jätehuoltoviranomainen on kehottanut erilliskeräykseen liittymättömiä kiinteistöjä Tampereella liittymään keräykseen ensin biojätteen, lasipakkausten ja pienmetallin osalta vuoden 2022 aikana ja tämän jälkeen kartonkipakkausten ja muovipakkausten osalta vuoden 2023 aikana. Kiinteistöiltä on puuttunut joko yksi tai useampi vaadittavista jätelajeista. Kehotuskirjeessä on annettu kuukauden määräaika jätehuoltomääräyksissä asetettujen erilliskeräysvelvoitteiden noudattamiseksi. Lisäksi jätehuoltoviranomaisen edustaja on ollut marraskuun 2023 aikana erikseen yhteydessä taloyhtiöihin, joilta jätehuoltomääräysten 15 §:n edellyttämät jäteastiat puuttuvat. Kehotuskirje ja yhteydenotot on kohdennettu suoraan kiinteistön haltijalle tai taloyhtiön ollessa kyseessä yhtiön isännöitsijälle. Isännöitsijä- ja yhteyshenkilötiedon määrittämisessä on hyödynnetty sekä Pirkanmaan Jätehuollon asiakasrekisteritietoa että yritys- ja yhteisötietojärjestelmä YTJ:tä. 

Kehotuksista huolimatta liitteessä mainittuja 18 kiinteistöä ei ole liitetty asianmukaisesti jätehuoltomääräysten 15 §:ssä mainittujen jätteiden erilliskeräykseen. Päätöksen liite on salainen viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) 24 §:n 15 momentin nojalla.

Jätelain nojalla jätehuoltoviranomaisella ei ole oikeutta antaa jätelain mukaisia määräyksiä jätehuoltomääräysten 15 §:n mukaisten erilliskeräysvelvoitteiden noudattamiseksi. Jätelain 126 §:n nojalla määräysvalta asiassa on jätelain 24 §:n tarkoittamalla yleisellä valvontaviranomaisella, joita ovat elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä kunnan ympäristönsuojeluviranomainen. Valvontamääräyksen antamista koskevan asian vireillepano jätehuoltomääräysten 15 §:n noudattamiseksi on syytä laittaa vireille Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisessa jätelain 134 §:n nojalla.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Toppila Anu, Jätehuoltopäällikkö

Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisessa laitetaan vireille jätelain 126 §:n mukainen valvontamääräyksen antamista koskeva asia.

Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaista pyydetään määräyksessään velvoittamaan liitteessä mainittuja kiinteistön haltijoita sakon uhalla liittymään jätehuoltomääräysten 15 §:ssä mainittujen erilliskerättävien jätelajien keräykseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Niilo Rautionmaa poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Kiinteistön haltijat, Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen, Pirkanmaan Jätehuolto Oy

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)