Perustelut
Pirkanmaan hyvinvointialue on 15.9.2023 pyytänyt kaupungilta lausuntoa hyvinvointialueen hyvinvointikertomuksesta ja -suunnitelmasta 2023–2026 sekä siihen linkitettävistä viidestä lakisääteisestä alueellisesta hyvinvointisuunnitelmasta. Lausunto tulee antaa 10.11.2023 mennessä.
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) velvoittaa hyvinvointialueen laatimaan valtuustokausittain alueellisen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman yhdessä kuntien ja muiden toimijoiden kanssa. Lainsäädäntö velvoittaa liittämään tähän asiakirjaan muut laissa määritellyt alueelliset hyvinvointisuunnitelmat: lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma (lastensuojelulaki 417/2007, 12 §), alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma (oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 1287/2013, 13a §), alueellinen neuvolasuunnitelma (terveydenhuoltolaki 1326/2010, 15 §), alueellinen suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi (laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista 908/2012, 5 §) sekä alueellinen ehkäisevän päihdetyön suunnitelma (laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä 523/2015, 5 §).
Kaikilla Pirkanmaan hyvinvointialueen kuudella hyvinvointisuunnitelmalla on yhteisen tilannekuvan perusteella muodostetut yhteiset painopisteet ja näiden tavoitteet. Painopisteet ovat 1) Yksilöllisten hyvinvointia edistävien valintojen mahdollistaminen, 2) Liikkumisen ja aktiivisuuden edistäminen, 3) Mielen hyvinvoinnin edistäminen ja tukeminen, 4) Osallisuuden ja yhteisöllisyyden lisääminen ja 5) Arjen turvallisuuden lisääminen ja hyvinvointia edistävä elinympäristö. Hyvinvointisuunnitelmien toimeenpanosuunnitelmat kuvaavat, miten kunkin suunnitelman kautta edistetään pirkanmaalaisten hyvinvointia ja terveyttä ja tuetaan arjessa pärjäämistä yhteistyössä kuntien ja muiden sidosryhmien kanssa. Suunnitelmien toimeenpano on osa kaikkien Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelulinjojen toimintaa.
Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointikertomus ja -suunnitelman 2023-2026 kertomusosa kuvaa pirkanmaalaisen väestön hyvinvoinnin tilaa sovittujen indikaattoreiden (tunnuslukujen) kautta sekä edellisen kauden vastaavan asiakirjan painopisteiden ja tavoitteiden toimeenpanoa. Nämä ovat muodostaneet perustan asiakirjan suunnitelmaosalle. Se sisältää hyvinvointialueen ensimmäiselle valtuustokaudelle alueellisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen painopisteet, niiden tavoitteet ja toimeenpanosuunnitelman.
Pirkanmaan hyvinvointialue pyytää lausuntoa erityisesti suunnitelma-asiakirjoissa esitettyjen toimeenpanosuunnitelmien sisällöstä ja yhteisestä toimeenpanosta kuntien ja järjestöjen osalta.
Tampereen kaupungin hallintosäännön 15 §:n 2. momentin kohdan 31 mukaan kaupunginhallitus päättää strategisesti merkittävien, koko kaupungin toimintaa koskevien lausuntojen antamisesta. Lausuntoa varten hyvinvointisuunnitelmista on pyydetty kommentit kaupungin hyvinvointityöryhmältä, sivistyspalveluiden johtoryhmältä, lasten parlamentilta, vanhusneuvostolta ja maahanmuuttajaneuvostolta. Aikataulusyistä kommentteja ei saatu vammaisneuvostolta eikä nuorisovaltuustolta. Ennen kaupunginhallituksen käsittelyä lausuntoa on käsitelty kasvatus- ja opetuslautakunnassa, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnassa ja elinvoima- ja osaamislautakunnassa sekä kaupungin johtoryhmässä.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Liitteen mukainen Tampereen kaupungin lausunto Pirkanmaan hyvinvointialueelle Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointikertomuksesta ja -suunnitelmasta 2023–2026 sekä lakisääteisistä alueellisista hyvinvointisuunnitelmista hyväksytään.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.