Kaupunginhallitus, kokous 15.1.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 4 Tampereen kaupungin talouskatsaus 11/2023 

TRE:1632/02.02.01/2023

Valmistelija

  • Männikkö Jukka, Talousjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kuluvan vuoden alkuperäisen talousarvion tulos päätyi 0-tulokseen ja kaupunginvaltuuston vuoden aikana tekemien muutosten jälkeen tilikauden tulokseksi muodostui 24,1 milj. euroa. Tammi-marraskuun toteuman perusteella laadittu tulosennuste on 42,0 milj. euroa ylijäämäinen, mikä on 19,1 milj. euroa budjetoitua parempi. Erityisesti verohännät, mutta myös budjetoitua paremmat myyntituotot sekä maankäyttösopimuskorvaukset nostavat tuloksen ylijäämäiseksi. Tulosennuste parani syyskuusta 5,7 milj. euroa, mitä selittää erityisesti toimintakatteen sekä verotulojen ennustemuutokset.

Kaupungin toimintakatteen ennustetaan toteutuvan 18,0 milj. euroa budjetoitua parempana, mikä selittyy pääosin asunto- ja kiinteistölautakunnan 10,5 milj. euroa budjetoitua paremmalla toteumaennusteella. Kasvatus- ja opetuslautakunnan ennuste on 1,7 milj. euroa budjetoitua heikompi.

Asunto- ja kiinteistölautakunnan budjetoitua paremman ennusteen taustalla ovat erityisesti maankäyttösopimuskorvaukset ja vuokratuotot. Kasvatus- ja opetuslautakunnan ylitysten taustalla ovat mm. henkilöstökulut ja ateriapalvelujen ostot.

Vuosikatteen ennuste on 176,7 milj. euroa, mikä kattaa poistoista 131 prosenttia. Verotuloja arvioidaan kertyvän 2,1 milj. euroa ja valtionosuuksia 1,2 milj. euroa muutettua talousarviota enemmän.

Ulkoisia nettoinvestointeja arvioidaan toteutuvan 231,9 milj. euroa, mikä alittaa muutetun talousarvion 51,2 milj. eurolla. Alitus aiheutuu erityisesti talonrakennushankkeiden viivästymisestä. Pysyvien vastaavien luovutustuloja arvioidaan kertyvän yhteensä 33,6 milj. euroa. Investointien tulorahoitusprosentiksi on tulossa 76.

Kaupungin lainakannan arvioidaan vähenevän 72,0 milj. eurolla. Asukaskohtainen lainamäärä on laskemassa vuoden lopussa 3 362 euroon.

Konsernin tulosennuste on 53,9 milj. euroa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupungin talouskatsaus 11/2023 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden talousjohtaja Jukka Männikölle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Jukka Männikkö, Hanna Jääskeläinen, konsernihallinto-palvelualueet-liikelaitokset

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)