Kaupunginhallitus, kokous 29.1.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 27 Pirkanmaan EU-tavoitteet 2024-2029 

TRE:453/00.01.03/2024

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

EU-yhteysjohtaja Hannele Räikkönen, puh. 040 776 3446, kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, puh. 040 639 7701 ja yhteysjohtaja Maggie Keskinen, puh. 040 703 1145, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuosi 2024 on merkittävä EU-vuosi, sillä kesäkuun alussa käydään Euroopan parlamentin vaalit, myöhemmin kesäkuussa EU-jäsenvaltiot linjaavat uudesta strategisesta ohjelmasta ja syksyllä uusi Euroopan komissio aloittaa viisivuotiskautensa uuden poliittisen työohjelman pohjalta. Nämä kaikki vaikuttavat osaltaan EU:n seuraavan, vuoden 2027 jälkeisen seitsenvuotisen rahoitusohjelmakauden rahoituskehykseen, painotuksiin ja ohjelmasisältöihin, joiden suunnittelu on jo alkanut.

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa on nostettu esiin EU-vaikuttamisen ja -ennakkovaikuttamisen merkitys. Myös Tampereen ja Pirkanmaan seudun yhteisten tavoitteiden edistämisen aika on nyt, sillä seutu on entistä kytkeytyneempi eurooppalaiseen yhteisöön. EU-tasolla tehtävä säädösvalmistelu sekä rahoitusohjelmatyö vaikuttavat keskeisesti kaupungin toimintaympäristöön ja käytössä oleviin resursseihin. 

Tampereen kaupunki tekee tiiviissä yhteistyössä Pirkanmaan edunvalvontaryhmän kanssa alueen edunvalvontaa kansallisessa viitekehyksessä. Nyt edunvalvontaryhmän yhteistyötä kehitetään myös EU-tason vaikuttamisessa, jota varten on yhdessä laadittu Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimiston kanssa Pirkanmaan yhteiset EU-tavoitteet. Ne yhdistävät alueen vahvan tekemisen ja osaamisen EU-kärkiin ja -sisältöihin. Tavoitteena on nostaa esille EU:n uudistumisen ja kestävän kasvun avaimia painottamalla panostuksia erityisesti vihreään ja digitaaliseen siirtymään, uudistuvaan teollisuuteen, tki-investointeihin, osaamiseen, saavutettavuuteen ja kokonaisturvallisuuteen. Materiaali tehdään sekä suomeksi ja englanniksi ja se on tarkoitus saada valmiiksi alkuvuodesta 2024.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Pirkanmaan EU-tavoitteet 2024-2029 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle, EU-yhteysjohtaja Hannele Räikköselle, kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäelle sekä yhteysjohtaja Maggie Keskiselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Lassi Kaleva saapui kokoukseen.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Hannele Räikkönen, Anna-Kaisa Heinämäki, Maggie Keskinen, Tiina Elovaara

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)