Kaupunginhallitus, kokous 5.2.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 44 Muutokset vuoden 2024 talousarvioon 

TRE:832/02.02.01/2023

Valmistelija

  • Männikkö Jukka, Talousjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2024 talousarvion 13.11.2023. Talousarviossa kaupungin tilikauden tulos ilman satunnaisia eriä on -12,9 milj. euroa. Virallinen tulos on 152,6 milj. euroa. Tulosta parantaa Tampereen Veden liiketoimintakaupan arvioitu 165,5 milj. euron satunnainen erä. Nettoinvestoinnit ilman Tampereen Veden yhtiöittämisjärjestelyjä ovat 231,3 milj. euroa ja investointien tulorahoitusprosentti on 50 %.

Talousarvion hyväksymisen jälkeen on ilmennyt tarpeita investointimäärärahojen uudelleenbudjetointiin, eräitä muutostarpeita investointeihin ja käyttötalouteen, muutoksia valtionosuuksiin sekä teknisiä siirtoja tuloihin ja menoihin.

Valtuuston vuoden 2023 hyväksymä nettoinvestointien taso oli 283,1 milj. euroa. Nettoinvestoinnit alittuivat tilinpäätöksen ennakkotiedon mukaan 53,7 milj. eurolla, sillä monien investointien käynnistyminen ja valmistuminen myöhästyi suunnitellusta. Jotta valtuuston jo kertaalleen hyväksymät investoinnit voidaan toteuttaa suunnitellusti, esitetään vuodelta 2023 käyttämättä jääneitä investointimäärärahoja budjetoitavaksi uudelleen noin 37,0 milj. euroa.

Lisäksi asunto- ja kiinteistölautakunnan investointimenoihin esitetään yhteensä noin 3,2 milj. euron lisäystä liittyen Tammelan stadionin uudisrakennukseen sekä Messukylän koulun ja Pyynikintie 2 perusparannuksiin. Tampereen Työväen Teatterin perusparannushankkeen suunnittelukustannuksiin esitetään 0,4 milj. euron investointiavustusta kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalle. Tammelan stadion uudisrakennus hankkeen kustannukset ylittivät vuodelle 2023 varatun määrärahan 2,2 milj. eurolla. Hankkeen kokonaiskustannusennuste on 44,4 milj. euroa, joten vuodelle 2024 tarvitaan 2,677 milj. euron lisämääräraha hankkeen loppuunsaattamiseksi.

Kaupunginvaltuusto päätti vuoden 2024 talousarviossa, että vuosina 2024-2025 varaudutaan avustamaan Tampereen Teatterin perusparannushanketta enintään samalla summalla, mitä opetus- ja kulttuuriministeriö hanketta avustaa, enintään kuitenkin 15 milj. eurolla. Vuoden 2024 talousarviossa hankkeeseen on varattu 7,5 milj. euron investointiavustus. Talousarviossa päätettiin myös, että vuosina 2026-2027 varaudutaan avustamaan Tampereen Työväen Teatterin perusparannushanketta samalla summalla, mitä opetus- ja kulttuuriministeriö hanketta avustaa, enintään kuitenkin 17 milj. eurolla.

Valtion rahoitus perusparannushankkeisiin on jäämässä arvioitua pienemmäksi, mutta perusparannushankkeiden avustustarve ja perusteet ovat edelleen suuret. Tämän vuoksi on syytä muuttaa valtuuston päätöstä siten, että kaupunki varautuu avustamaan Tampereen Teatterin ja myöhemmin Tampereen Työväen Teatterin perusparannushankkeita vuoden 2024 talousarviossa päätetyillä summilla, vaikka valtion rahoitusosuus jäisikin arvioitua pienemmäksi.

Toimintamenoihin ja -tuloihin esitetään muutoksia, jotka heikentävät tulosta yhteenlaskettuna noin 6,3 milj. euroa. Uudelleenbudjetointeja esitetään yhteensä noin 0,5 milj. euron edestä. Lisäksi konsernihallinnosta esitetään siirrettäväksi määräraha kulttuuri- ja vapaa-aikalautakuntaan. Muut esitettävät muutokset ovat seuraavat:

  • useita yksiköitä koskevat sisäisten tilavuokrien muutokset (netto kaupunkitasolla 0)
  • esi- ja perusopetuksen kotikuntakorvaukset 1,0 milj. euroa
  • esiopetusta täydentävän toiminnan ateriakustannukset 0,2 milj. euroa
  • perusopetuksen valmistavan opetuksen, suomi toisena kielenä opetuksen ja oman äidinkielen opetuksen muutokset 0,4 milj. euroa
  • perusopetuksen ruotsin (B1) kielen opetuksen lisäys 0,1 milj. euroa
  • perusopetuksen työ- ja virkaehtosopimuksen muutoksesta aiheutuvat kustannukset 0,1 milj. euroa
  • ammatillisen koulutuksen opetuksen ja ohjauksen lisätuki 1,5 milj. euroa
  • konsernihallinnon yhteisten erien Tredulle kohdistettavan ammatillisen koulutuksen valtionosuusrahoituksen lisäys 2,5 milj. euroa. Muutos lisää Tredun toimintatuloja ja -menoja 2,5 milj. euroa


Valtionosuusarvio päivitetään rahoituspäätösten mukaiseksi. Valtionosuuksia on kertymässä yhteensä noin 0,9 milj. euroa talousarvioon arvioitua enemmän. Merkittävimmät muutokset johtuvat opetus- ja kulttuuritoimen muiden valtionosuuksien tarkentumisesta.

Esitetyt muutokset heikentävät tulosta yhteensä noin 5,5 milj. euroa. Muutosten jälkeen virallinen tilikauden tulos on 147,1 milj. euroa ylijäämäinen ja tilikauden tulos ilman satunnaisia eriä on -18,4 milj. euroa alijäämäinen.

Esitetyt muutokset kasvattavat nettoinvestointeja on 40,2 milj. euroa. Lisäksi kaupunginvaltuusto päätti 18.12.2023, että vuoden 2024 talousarvion investointiosuuteen tehdään 36,2 milj. euron lisäys liittyen Tampereen Vesi Liikelaitoksen yhtiöittämisen tarkentuneisiin tietoihin. Näiden muutosten jälkeen nettoinvestoinnit ovat yhteensä 359,9 milj. euroa. Nettoinvestoinnit ilman Tampereen Veden liiketoimintakaupan vaikutusta ovat 271,9 milj. euroa ja investointien tulorahoitusprosentti on 41 %.

Esitetty talousarviomuutos ei sisällä Tampereen Veden yhtiöittämisen vaikutuksia, jotka tarkentuvat vasta Tampereen Veden tilinpäätöksen valmistuttua. Tähän liittyvät vaikutukset talousarvioon tullaan esittämään talousarviomuutoksena myöhemmin kuluvana vuonna.

Esitykset ja koonnit esityksistä sitovuustasoittain ovat liitteenä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Vuoden 2024 talousarvioon tehdään liitteessä esitetyt muutokset. Muutosten jälkeen virallinen tilikauden tulos on 147,1 milj. euroa positiivinen ja tilikauden tulos ilman satunnaisia eriä on 18,4 milj. euroa alijäämäinen. Nettoinvestoinnit ovat 359,9 milj. euroa ja nettoinvestoinnit ilman Tampereen Veden liiketoimintakaupan vaikutusta ovat 271,9 milj. euroa. 

Kaupunki varautuu avustamaan Tampereen Teatterin ja myöhemmin Tampereen Työväen Teatterin perusparannushankkeita vuoden 2024 talousarviossa päätetyillä summilla, vaikka valtion rahoitusosuus jäisikin arvioitua pienemmäksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden talousjohtaja Jukka Männikölle, johtaja Lauri Savisaarelle ja kiinteistöjohtaja Virpi Ekholmille. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Jukka Männikkö, Lauri Savisaari, Teppo Rantanen, Mikko Nurminen, Maria Nikkilä, Elli Rasimus, Kristiina Järvelä, Kirsi Viskari, Mari Aalto, Virpi Ekholm, Tero Tenhunen, Perttu Pesä, Vesa-Matti Kangas, Maaret Kastelli, Marko Sivonen, Anna-Maija Väänänen, Anniina Ylä-Mattila

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)