Kaupunginhallitus, kokous 5.2.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 45 Tampereen kaupungin hallintosäännön muuttaminen 

TRE:456/00.01.01/2024

Valmistelija

  • Klami Laura, Lakiasiainjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtava juristi Riikka Viitaniemi, puh. 050 526 3225 ja juristi Patricia Nikko, puh. 0400 239 710, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Valtuusto hyväksyi hallintosäännön liitteineen 23.1.2017. Valtuusto on hyväksynyt muutoksia hallintosääntöön viimeksi 24.4.2023.

Kaupunginvaltuusto päätti 30.01.2023 § 9 perustaa Tampereen Vesi Oy -​nimisen osakeyhtiön sekä hyväksyä Tampereen Vesi Liikelaitoksen yhtiöittämisen 1.1.2024 alkaen. Konsernijaosto hyväksyi 21.11.2023 § 101 yhtiöittämisen kauppaehtojen päivityksen sekä kauppakirjan Tampereen kaupungin ja Tampereen Vesi Oy:n välillä. Kaupunginvaltuusto päätti 18.12.2023 § 188 liiketoiminnan myyntihinnan korottamisesta sekä yhtiön vapaan oman pääoman rahastoon tehtävän sijoituksen korottamisesta. Yhtiö on aloittanut toimintansa ja liiketoiminta on siirtynyt yhtiölle 1.1.2024 alkaen. Tampereen Vesi liikelaitosta koskevat kohdat tulee poistaa hallintosäännöstä. 

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualuetta sekä uutta kilpailukyky ja innovaatiot -konserniyksikköä koskevasta organisaatiomuutoksesta aiheutuu vähäisiä muutoksia hallintosääntöön. Palvelualueen nimi muutetaan hallintosäännössä elinvoiman palvelualueeksi. Kaupunginhallituksen tehtävissä on tarkoituksenmukaista erottaa omiksi kohdikseen strategisesti merkittävien työllisyys- ja elinkeinopolitiikan linjausten ohjaus. Elinkeino- ja osaamislautakunnan tehtäviä muutetaan siten, että lautakunta ohjaa työllisyyspolitiikan linjauksia ja seuraa niiden toteutumista sekä osallistuu elinkeinopolitiikan linjausten valmisteluun ja vastaa elinkeinopalvelujen toteuttamisesta. Palvelualueen organisaatioon tehtävistä muutoksista päättää palvelualueen johtaja toimintasäännöllä. Konsernihallintoon siirtyvän osan organisoinnista sekä samassa yhteydessä konsernihallintoon tehtävät muut muutokset päättää konsernijohtaja konsernihallinnon toimintasäännöllä.

Aikaisemmin kaupunginhallitukselle siirrettyjen yli 10 milj. euron arvoisten tilahankkeiden tarvesuunnitelmien lisäksi on tarkoituksenmukaista siirtää kaupunginhallituksen päätettäväksi myös muut näitä hankkeita koskevat suunnitelmat ja sopimukset. Asunto- ja kiinteistölautakunnan päätösvaltaan jätetään alle 10 milj. euron tilahankkeiden hankesuunnitelmien, hankeselvitysten, toteutussuunnitelmien, rakennuttamissopimusten ja investointisopimusten sekä taloudellisten loppuselvitysten hyväksyminen.

Konsernijohtajan päätösvaltaa erilaisten rahoitukseen liittyvien dokumenttien hyväksymisen osalta on tarpeellista täsmentää ja selkiyttää. Hallintosäännössä on tarpeen käyttää talousarviopäätösten kanssa yhdenmukaisia termejä, jotta päätösvalta sekä konsernijohtajalle talousarviopäätöksessä määritellyt lainanoton ja -annon euromäärät ovat yksiselitteiset. Hallintosäännöstä on puuttunut kuntatodistusohjelmaan liittyminen ja ohjelman muutoksista päättäminen, mikä on osin vaikeuttanut lyhytaikaisen rahoituksen nostamista kuntatodistusohjelmalla. Rahoitukseen liittyvä päätösvalta on myös ryhmitelty osin uudestaan 36 §:ssä, jotta rahoitusta koskevat asiat ovat helpommin löydettävissä.

1.1.2023 voimaan tullut ilmoittajansuojelulaki edellyttää hallintopäätöksen tekemistä lain mukaisista ilmoitusten käsittelijöistä. Asia on tarkoituksenmukaista määrätä konsernijohtajan toimivaltaan.

Avustusten myöntämiseen liittyvää toimivaltaa täsmennetään siten, että konsernijohtajan ja palvelualueen johtajan päätösvallassa termi avustusten maksattaminen korvataan avustusennakoista päättämisellä. Avustusten maksamisen keskeyttämistä ja takaisinperintää sekä avustusennakoista päättäminen erotetaan omaksi kohdakseen 36 §:ssä.

Lisäksi hallintosäätöön tulee tehdä muutamia teknisiä korjauksia.

Hallintosäännön muuttaminen kuuluu kuntalain mukaan valtuuston toimivaltaan.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Valtuuston 23.1.2017 hyväksymään ja 24.4.2023 viimeksi muuttamaan hallintosääntöön hyväksytään liitteen mukaiset muutokset.

Tampereen Vesi Liikelaitos, liikelaitoksen johtokunta ja toimitusjohtaja poistuu kaupunkiorganisaatiosta.

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen nimi muutetaan hallintosäännössä elinvoiman palvelualueeksi.

Hallintosäännön muutokset tulevat voimaan 1.3.2024.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtava juristi Riikka Viitaniemelle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

konsernihallinto-palvelualueet-liikelaitos

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)