Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 24.1.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 6 Pirkkalan bussilinjojen aikataulujen muuttaminen kuntalaisia paremmin palveleviksi - Pirkkalan Keskustan valtuustoryhmän aloite Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle 

TRE:29/08.01.01/2024

Valmistelija

  • Huhtala Leena, Joukkoliikennesuunnittelija

Valmistelijan yhteystiedot

Joukkoliikennesuunnittelija Leena Huhtala, puh. 044 430 9088, etunimi.k.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Pirkkalan Keskustan valtuustoryhmä on tehnyt valtuustoaloitteen liittyen Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenteen toimivalta-alueen joukkoliikennepalvelun suunnitteluun.

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenne eli Nysse toteuttaa kahdeksan kunnan alueelle linjasto- ja aikataulusuunnittelua, bussilinjojen kilpailutusta ja hankintaa, info- ja maksujärjestelmien kehitystä, asiakaskokemuksen suunnittelua ja hallintaa, viestintää ja markkinointia sekä asiakaspalvelua. Viranomaisena Nysse vastaa myös alueen joukkoliikennepalvelun palvelutasomäärittelyn valmistelusta ja päätöksentekovalmistelusta. Ylimmän tason päätökset Nyssen palvelutasosta ja lippujen hinnoista tekee Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, joka toimii joukkoliikennelain tarkoittamana seudullisena toimivaltaisena viranomaisena. Joukkoliikennelautakunnassa on 14 jäsentä, joista Tampereen kaupunginvaltuusto valitsee seitsemän ja muiden kuntien valtuustot kukin yhden jäsenen varajäsenineen. Tampereen kaupunginvaltuusto valitsee jäsenistään lautakunnalle puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan puheenjohtajana toimii Tampereen kaupungin apulaispormestari. 

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan yhtenä tehtävänä on hyväksyä valtuustokausittain  joukkoliikenteen palvelutasomääritelmä. Joukkoliikenteen palvelutasomäärittely kuvaa joukkoliikennepalvelun alueellisia perusteita ja kehityssuuntia. Palvelutasoon vaikuttavat alueen matkustustarpeet, käytettävissä oleva rahoitus, kunnan kaavoitus sekä muun muassa liikenne- ja elinkeinopoliittiset tavoitteet. Palvelutasoluokat eri alueille asetetaan niin, että ne on mahdollista saavuttaa. Palvelutasomäärittely ohjaa vuosittain tehtäviä joukkoliikenteen palvelutasopäätöksiä.  Palvelutasomääritelmä vuosille 2022-2025 hyväksyttiin Tampereen seudun joukkoliikennelautakunnassa § 107 9.12.2021 (TRE:4999/08.01.01/2021). Vuosien 2022-2025 palvelutasomääritelmästä pyydettiin luonnosvaiheessa lausunto Pirkkalan kunnanhallitukselta, joka 22.11.2021 § 336 päätti antaa Pirkkalan yhdyskuntalautakunnassa olleen lausunnon vastineeksi Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle (PIR/1158/0901/2021).

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan 9.12.2021 § 107 hyväksymän palvelutasomääritelmän mukaisesti (TRE:4999/08.01.01/2021) Sankilan, Vanhan kirkon, Anian rantatien sekä Lentoasemantien alueelle on hyväksytty 1. tason joukkoliikenteen palvelutaso. Palvelutasoluokka 1 on heikoin palvelutasoluokka, jossa joukkoliikenteen tarjonta pohjautuu pitkälti lakisääteisiin koulukuljetusyhteyksiin sekä joihinkin asiointiyhteyksiin arkipäivisin päiväaikaan. Yhteydet voidaan toteuttaa joukkoliikenteen sijaan myös palveluliikenteellä. Palvelutasoluokan 1 osalta kävelymatkoja pysäkille ei ole määritelty eikä alueella ole suunniteltu säännöllistä joukkoliikennepalvelua.

Nysse järjestää linjalla 39 lakisääteisiä koulukuljetusyhteyksiä Anian rantatieltä, Pirkkalankylän, Sionkylän, Pirkkalan keskustan ja Sankilan kautta. Linjaa 39 liikennöidään arkena kouluvuoden koulupäivisin noin klo 06.30-10.00 sekä iltapäivällä klo 12.30-17.00. Linjaa liikennöidään aamulla koulumatkojen mukaisesti Höökinmäestä Suupan kautta Sankilaan ja iltapäivällä Sankilasta Suupan kautta Höökinmäkeen. Linjalla 39 tehdään keskimäärin alle 200 nousua arkipäivisin. Linjan 39 reittiä muutettiin syksyllä 2023 Pirkkalan kouluverkkouudistuksen myötä, sillä osa Soljan ja Kyöstin lapsista ohjattiin Vähäjärven koulun sijaan Kirkonkylän koululle. Tämä muutos on näkynyt linjan 39 matkustajamäärän kasvussa, sillä lukuvuonna 2022-2023 linjalla 39 tehtiin arkipäivisin vain alle 100 nousua.

Kirkonkylän koululla on rakennettu busseille hyvä kääntöpaikka ja turvallinen kävelyreitti oppilaille käyttää koulumatkoilla joukkoliikennettä. Vanhan kirkon parkkialueella ei pystytä turvallisesti ympäri vuoden isoa autoa kääntämään. Pappilantien liittymä ja parkkipaikan yhteydessä oleva kääntöpaikka on liian pieni isolle linja-autolle lenkkinä, jolloin auton pitäisi peruuttaa pystyäkseen kääntymään. Peruuttamalla tapahtuvista linja-auton kääntymisistä on turvallisuussyistä luovuttu Nysse-liikenteessä. Ylläpidettävät kääntöpaikat on oltava sellaisia, joissa linja-autolla pystytään ympäri vuoden toimimaan turvallisesti niin kuljettajan kuin matkustajien osalta. 

Lentoasemantien eteläpäässä liikennöidään arkipäivisin linjalla 34, jolla mahdollistetaan etenkin yhteys Pirkkalan Tredun toimipisteelle sekä Patrian koulukeskukseen Suupalta. Linjaa 34 liikennöidään arkisin noin klo 6-10 sekä iltapäivällä noin 12.30-17.30. Linjalla 34 tehdään arkipäivisin noin alle 160 nousua. Lentoasemantien alueella liikennöi lisäksi reitti- ja turistilennoille suunnattu linja 103, jonka aikataulut ovat sidottu lentoliikenteen aikatauluihin, ja ne vaihtelevat kaudesta ja päivästä riippuen.

Pirkkalan kunnassa toimii joukkoliikenteen lisäksi kunnan järjestämä kuljetuspalvelu, palvelubussi, joka on tarkoitettu ensisijaisesti ikäihmisille, huonosti liikkumaan pääseville ja liikuntaesteisille henkilöille. Palvelubussi tulee soitosta paikalle. Palvelubussi on käytettävissä arkisin klo 8–16 rajatulla palvelualueella, joka kattaa käytännössä Pirkkalan taajama-alueet. Lisäksi palvelubussilla pääsee Pirkkalan vanhalle kirkolle. Palvelubussissa käyvät samat Nyssen lipputuotteet, kuin muissa joukkoliikennevälineissä.

Anian rantatielle, Sankilaan, Lentoasemantielle tai vanhalle kirkolle ei ole suunnitteilla lisätä tai kehittää joukkoliikennepalvelua nykyistä enempää. Alueella huolehditaan lakisääteisistä koululaiskuljetuksista. Linjan 8 jatkaminen Kyöstiltä Sankilaan lisäisi linjan 8 kustannuksia vähintään 400 000 € vuodessa. Tällä panostuksella ei tultaisi saamaan merkittävästi lisää matkustajia, koska nykyinen maankäyttö Sankilassa ei tue matkustajamäärän merkittävää kasvua. Linjan 8 jatkamisella Sankilaan saakka ei saada myöskään linjan 39 lakkauttamisen kautta lisäsäästöjä, sillä linjalla 39 on edelleen toteutettava lakisääteisiä koulukuljetusyhteyksiä Anian rantatielle ja Sionkylään. Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan 13.9.2023 § 70 ja § 71 hyväksymään talousarvioon vuodelle 2024 (TRE:4165/02.02.01/2023 ja TRE:4168/02.02.01/2023) ei ole varauduttu lisäämään liikennettä Sankilan, Anian rantatien tai Lentoasemantien joukkoliikennepalvelun kehittämiseksi. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Häyrynen Juha-Pekka, Suunnittelupäällikkö

Annetaan Pirkkalan kunnalle perusteluosiossa oleva lausunto valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Pirkkalan kunta: Jouni Korhonen, Antti Reinikka, Joonas-Petteri Kallonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)