Keskusvaalilautakunta, kokous 9.2.2024

§ 20 Kirjeäänestysasiakirjojen tarkastaminen (presidentinvaalin toinen vaali) 

TRE:4375/00.00.02/2023

Valmistelija

  • Perämaa Juha, Juristi

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Ulkomailla koko ennakkoäänestysajanjakson ja vaalipäivän asuvat tai oleskelevat voivat äänestää yleisissä vaaleissa kirjeitse ulkomailta. Kirjeäänestystä haluava äänioikeutettu tilaa kirjeäänestysasiakirjat ulkomaille, ne saatuaan äänestää ja palauttaa äänensä lähetekuoressa Suomeen oman koti- tai väestökirjanpitokuntansa keskusvaalilautakunnalle.

Kirjeäänestysasiakirjojen tarkastaminen tapahtuu noudattaen mitä vaalilain 63 §:ssä säädetään. Vaalilain 63 §:n mukaan keskusvaalilautakuntaan saapuneet ennakkoäänestysasiakirjat tarkastetaan vaalikuoria avaamatta kokouksissa, jotka on pidettävä siten, että presidentinvaalin toisen kierroksen vaalipäivää edeltävänä perjantaina 9.2.2024 ennen kello 19 saapuneet ennakkoäänestysasiakirjat ehditään niissä käsitellä. Presidentinvaalin ensimmäisen vaalin osalta kyseinen ajankohta oli perjantai 26.1.2024 kello 19. Keskusvaalilautakunnalle on saapunut 26.1. jälkeen 61 kappaletta kirjeäänestyksiä, joita kirjeäänestysasiakirjojen perusteella (esim. ensimmäisen vaalin valkoinen äänestyslippu) on pidettävä ensimmäisen vaalin äänestyksinä.

Äänestys on lisäksi jätettävä huomioon ottamatta (63 §), jos:

1) ennakkoon äänestänyttä henkilöä ei ole otettu äänioikeusrekisteriin;

2) vaalikuoreen on tehty äänestäjää tai ehdokasta koskeva taikka muu asiaton merkintä;

3) lähetekirje on niin puutteellinen tai epäselvä, ettei varmasti voida vakuuttua, onko äänestys tapahtunut laissa säädetyin tavoin, tai päätellä, kuka on äänestänyt.

Kirjeäänestys on edellä tarkoitettujen syiden lisäksi jätettävä huomioon ottamatta (66g §), jos:

1) kirjeäänestyksen lähetekuoreen tehtyjen postitus- tai lähetysmerkintöjen perusteella ei voida varmasti vakuuttua siitä, että kuori on postitettu tai lähetetty ulkomailta;

2) kirjeäänestyksen vaalikuori on avonainen ja voidaan päätellä, että avonaisuus johtuu muusta kuin vaalikuoren teknisestä toimimattomuudesta, tai muutoin sellainen, ettei varmasti voida vakuuttua, että äänestys on tapahtunut laissa säädetyin tavoin;

3) kirjeäänestyksen lähetekirjeestä puuttuvat 66 d §:n 5 momentissa tarkoitettujen kirjeäänestyksen todistajien allekirjoitukset.

Vaalilain 66d §:n 5 momentin mukaan äänestäjän on huolehdittava, että kirjeäänestystä toimitettaessa paikalla on samanaikaisesti hänen lisäkseen kaksi 18 vuotta täyttänyttä henkilöä kirjeäänestyksen todistajina. Todistajana ei voi toimia äänestäjän puoliso, lapsi tai vanhempi eikä myöskään vaaleissa ehdokkaana oleva, hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa. Molemmat todistajat allekirjoittavat omakätisesti kirjeäänestyksen lähetekirjeessä olevan vakuutuksen siitä, että äänestäjä on äänestänyt vaalisalaisuuden säilyttäen ja niin, ettei hänen vaalivapauttaan ole loukattu. Molemmat todistajat merkitsevät lähetekirjeeseen lisäksi nimenselvennyksensä, syntymäaikansa ja osoitteensa.

Keskusvaalilautakunnan sihteerit ovat yhdessä avustavan henkilökunnan kanssa suorittaneet kirjeäänestysasiakirjojen valmistavaa tarkastamista. Lisäksi keskusvaalilautakunta valtuutti 19.1.2024 § 9 sihteerit Juha Perämaan ja Katja Korhosen sekä johtavan vaaliasiantuntija Päivi Mertan sekä vaaliasiantuntija Maija Multamäen yhdessä läsnä ollen avaamaan kirjeäänestysten vaalikuoret, leimaamaan äänestysliput ja sulkemaan äänestysliput ennakkoäänestyksen vaalikuoreen.

Niistä äänestyksistä, jotka on jätettävä huomioon ottamatta, on tehtävä merkintä keskusvaalilautakunnan kokouksissa pidettävään pöytäkirjaan, johon on liitettävä huomioon ottamatta jätetty vaalikuori lähetekirjeineen ja kuorineen (liitteet 1-78).

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Perämaa Juha, Juristi

Keskusvaalilautakunta tarkastaa ennen kokousta saapuneet puutteelliset tai epäselvät kirjeäänestysasiakirjat.

Vaalilain 63 §:n 1 momentin nojalla jätetään huomioon ottamatta 61 kappaletta keskusvaalilautakunnalle 26.1.2024 kello 19.00 jälkeen saapunutta presidentinvaalin 2024 ensimmäisen vaalin kirjeäänestystä (liitteet 1-61).

Vaalilain 63 §:n 2 momentin 3-kohdan nojalla jätetään huomioon ottamatta kymmenen kirjeäänestystä, koska lähetekirje on niin puutteellinen tai epäselvä, ettei varmasti voida vakuuttua, onko äänestys tapahtunut laissa säädetyin tavoin (liitteet 62-71).

Vaalilain 66g §:n 2 momentin 3-kohdan nojalla jätetään huomioon ottamatta seitsemän kirjeäänestystä, koska kirjeäänestysten lähetekirjeistä puuttuu 66 d §:n 5 momentissa tarkoitetun tai tarkoitettujen kirjeäänestyksen todistajien allekirjoitukset (liitteet 72-78).

Merkitään pöytäkirjaan,​ että vuoden 2024 presidentinvaalin toisessa vaalissa hyväksyttyjä kirjeäänestyksiä annettiin yhteensä 149 kpl (Presidentinvaali 2024,​ 2. vaali,​ Hyväksytyt kirjeäänestykset äänestysalueittain,​ liite 79).

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Valitusta ei saa erikseen tehdä päätöksestä, joka koskee:

- Vaalilain 4 luvun mukaisia ehdokasasettelun viranomaistehtäviä (Vaalilaki 45 §)

- Vaalilain 5 luvun mukaista ennakkoäänestystä (Vaalilaki 66 §)

- Vaalilain 6 luvun mukaista vaalipäivän äänestystä (Vaalilaki 83 §)