Keskusvaalilautakunta, kokous 9.2.2024

§ 21 Ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastaminen (presidentinvaalin toinen vaali) 

TRE:4375/00.00.02/2023

Valmistelija

  • Perämaa Juha, Juristi

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vaalilain 63 §:n mukaan keskusvaalilautakuntaan saapuneet ennakkoäänestysasiakirjat tarkastetaan vaalikuoria avaamatta kokouksissa, jotka on pidettävä siten, että presidentinvaalin toisen kierroksen vaalipäivää edeltävänä perjantaina 9.2.2024 ennen kello 19 saapuneet ennakkoäänestysasiakirjat ehditään niissä käsitellä. Presidentinvaalin ensimmäisen vaalin osalta kyseinen ajankohta oli perjantai 26.1.2024 kello 19. Keskusvaalilautakunnalle on saapunut 26.1. jälkeen 8 kappaletta ennakkoäänestyksiä, joita äänestysasiakirjojen perusteella (esim. ensimmäisen vaalin valkoinen äänestyslippu) on pidettävä ensimmäisen vaalin äänestyksinä.

Äänestys on lisäksi jätettävä huomioon ottamatta, jos:

1) ennakkoon äänestänyttä henkilöä ei ole otettu äänioikeusrekisteriin;

2) vaalikuoreen on tehty äänestäjää tai ehdokasta koskeva taikka muu asiaton merkintä;

3) lähetekirje on niin puutteellinen tai epäselvä, ettei varmasti voida vakuuttua, onko äänestys tapahtunut laissa säädetyin tavoin, tai päätellä, kuka on äänestänyt; taikka

4) kotiäänestyksen lähetekirjeestä puuttuu 54 §:ssä tarkoitetun henkilön nimikirjoitus.

Keskusvaalilautakunnan sihteerit ovat yhdessä avustavan henkilökunnan kanssa suorittaneet ennakkoäänestysasiakirjojen valmistavaa tarkastamista.

Niistä äänestyksistä, jotka on jätettävä huomioon ottamatta, on tehtävä merkintä keskusvaalilautakunnan kokouksissa pidettävään pöytäkirjaan, johon on liitettävä huomioon ottamatta jätetty vaalikuori lähetekirjeineen ja -kuorineen (liitteet 1-31).

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Perämaa Juha, Juristi

Keskusvaalilautakunta tarkastaa ennen kokousta saapuneet puutteelliset tai epäselvät ennakkoäänestysasiakirjat.

Vaalilain 63 §:n 1 momentin nojalla jätetään huomioon ottamatta kahdeksan kappaletta keskusvaalilautakunnalle 26.1.2024 kello 19.00 jälkeen saapunutta presidentinvaalin 2024 ensimmäisen vaalin ennakkoäänestystä (liitteet 1-8).

Vaalilain 63 §:n 2 momentin 1 kohdan nojalla jätetään huomioon ottamatta neljä ennakkoäänestystä, koska äänestäjiä ei ole otettu äänioikeusrekisteriin äänioikeutetuiksi (liitteet 9-12).

Vaalilain 63 §:n 2 momentin 3 kohdan nojalla jätetään huomioon ottamatta seitsemän ennakkoäänestystä (joista kaksi on merkitty äänioikeusrekisteriin yleisessä ennakkoäänestyspaikassa), koska lähetekirjeet ovat niin puutteellisia tai epäselviä, ettei varmasti voida vakuuttua, ovatko äänestykset tapahtuneet laissa säädetyin tavoin, tai päätellä, kuka on äänestänyt (liitteet 13-19).

Lisäksi jätetään huomioon ottamatta 12 ennakkoäänestystä, koska äänestäjät on merkitty äänioikeusrekisteriin jo äänestäneiksi. Äänestykset olivat tapahtuneet palvelutaloissa, joten päätettiin, ettei äänestysten osalta ryhdytä muihin toimenpiteisiin (liitteet 20-31).

Merkitään pöytäkirjaan, että vuoden 2024 presidentinvaalin toisen vaalin äänioikeusrekisteriin äänestäneiksi merkittyjen lukumäärä oli yhteensä 114 925. (Presidentinvaali 2024, 2. vaali, Ennakkoäänestysaktiivisuus äänestysalueittain, liite 32).

Edelleen merkitään, että vuoden 2024 presidentinvaalin toisen vaalin hyväksyttyjen vaalikuorten lukumäärä oli yhteensä 114 922. (Presidentinvaali 2024, 2. vaali, Hyväksytyt vaalikuoret äänestysalueittain, liite 33).

Äänestäneiksi merkittyjen ja vaalikuorten lukumäärien välillä olevaa eroa ei ole pystytty lopullisesti selvittämään. Ero voi johtua keskusvaalilautakunnalle vielä saapumatta jääneestä äänioikeusrekisteriin merkitystä ennakkoäänestyksestä taikka ennakkoäänten kirjaamisessa tai tarkastuksessa tapahtuneesta virheestä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Valitusta ei saa erikseen tehdä päätöksestä, joka koskee:

- Vaalilain 4 luvun mukaisia ehdokasasettelun viranomaistehtäviä (Vaalilaki 45 §)

- Vaalilain 5 luvun mukaista ennakkoäänestystä (Vaalilaki 66 §)

- Vaalilain 6 luvun mukaista vaalipäivän äänestystä (Vaalilaki 83 §)